La finalul săptămânii trecute, armata rusă a cucerit orașul Vuhledar, la 90 de km. sud-vest de Donețk, o localitate apărată cu succes de armata ucraineană în toamna anului 2022. În același timp, armata rusă a reușit să ocupe Ceasiv Iar, la nord de Donețk, nu departe de Bahmut, o localitate de unde pot lansa atacuri spre nodul de comunicații din Kosteantinivka, important pentru aprovizionarea liniilor Ucrainene.
Acum, luptele cele mai intense se dau în apropierea localității Pokrovsk, ținta principală a Rusiei, la vârful unui triunghi cu baza între Donețk și amintita Konsteantinivka. Pokrovsk este un nod rutier și feroviar esențial și un bastion al trupelor ucrainene. La nivel oficial, ofensiva ucraineană pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, a fost prezentată ca o modalitate de a reduce din presiunea pe frontul din Donbas, însă ofensiva rusă spre Pokrovsk a continuat. Reuters informează că armata rusă a distrus 80% din infrastructura critică a localiății prin bombardamente intense. Șeful administrației ucrainene din Pokrovsk declară că trupele ruse se afla la circa 7 km de oraș. Căderea Pokrovskului ar deschide calea spre Pavlograd și Dnipropetrovsk.
Presa ucraineană relatează despre sinuciderea comandantului unei brigăzi în timpul luptelor ce au dus la căderea Vuhledarului. Locotenent-colonelul Igor Hrib s-a sinucis după ce subordonații săi au refuzat să execute misiunea de luptă, invocând lipsa armamentului și nivelul redus de instrucție. Armata ucraineană va investiga acest caz.
Problemele legate de instrucție și recrutare se adâncesc. După o prima reducere a vârstei de recrutare, Rada Suprema de la Kiev a dezbate o a doua coborâre a pragului, până la 18-20 de ani. The Times relatează că mobilizarea devine tot mai dificilă în Ucraina. În Odesa, oraș cu circa un milion de locuitori, un ofițer însărcinat cu recrutarea declară că nu se realizează decât 20% din recrutările solicitate. ”Regiunea Odesa este una dintre cele mai rele de pe listă”, spune el. ”Sub presiunea de a mobiliza 200.000 de soldați, armata ucraineană recurge la instalarea de puncte de control, prinderea bărbaților pe stradă și ignoră cazurile de scutire de serviciu militar”, scrie Times.
În articolul ”Abadonarea Ucrainei”, The Atlantic arată că rachetele HIMARS care făceau ravagii în liniile ruse în urmă cu un an au ajuns acum să aibă o rată de succes de doar 10%, datorită inovațiilor ruse în războiul electronic. Fiecare rachetă HIMRAS costă circa 100.000 de dolari. Din cauză că nu mai sunt eficiente, rachetele au fost înlocuite de ucraineni cu drone de producție autohtonă în valoare de doar 1000 de dolari, însă se tem că, după câteva luni, armata rusă va găsi contramăsuri și pentru aceste drone. Concluzia The Atlantic: ”Războiul din Ucraina este pe cale să fie pierdut nu pentru că rușii câștigă, ci pentru că aliații nu le-au permis ucrainenilor să câștige. Dacă îi încurajăm să lupte, dar nu le oferim instrumentele necesare pentru a obține victoria, istoria va stabili că nu doar rușii au comis crime de război împotriva Ucrainei”.
”Sunt pentru negocieri de pace. Dacă SUA închid robinetul, suntem terminați”, spune un comandat ucrainean, citat de Financial Times. ”Pierdem războiul”, spune Jeremy Shapiro, de la European Council on Foreign Relations, citat de ziarul britanic. Articolul ”Ceasul cel mai negru al Ucrainei” arată că 77% dintre ucraineni au pierdut pe front membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe. Este un procent de patru ori mai mare decât în urmă cu doi ani. Două treimi spun că le este foarte greu să se descurce cu veniturile din această perioadă a războiului.
Financial Times arată că Ucraina primește multe mesaje pe canale discrete pentru a pune capăt războiul făcând concesii teritoriale Rusiei. ”Vorbim tot mai deschis despre cum se va termina și despre lucrurile la care va trebui să renunțe Ucraina pentru o pace permanentă”, spune un diplomat care a fost prezent la New York, atunci când președintele Zelenski s-a întâlnit cu liderii SUA. ”Este o schimbare majoră, în urmă cu șase luni aceste discuții erau tabu”.
Un alt articol publicat de Financial Times citează mai multe personalități din Occident care și-ar dori o asemenea reglementare a conflictului, sugerând că Ucraina nu va trebui să cedeze decât ”temporar” teritoriile, urmând să le recupereze ulterior prin metode diplomatice.
Oleksandr Merejko, președintele comisiei de politică externă a Radei Supreme, spune: ”Negocierile de pace pot provoca instabilitate socială. Există un segment radical în societatea ucraineană care va spune ca aceste negocieri înseamnă capitulare. Extrema dreaptă din Ucraina este în ascensiune. Ea este un pericol pentru democrație”. Leonid Ragozin, un jurnalist ucrainean care a publicat în The Guardian și The Moscow Times până la declanșarea invaziei ruse, îl citează pe contul sau Twitter pe unul dintre liderii mișcării Azov care spune că ”extrema dreaptă este fundamentul securității Ucrainei”, iar apoi ajunge la următoarea concluzie: ”Discuția despre faptul ca doar 2% dintre ucraineni susțin extrema dreapta este una ieftină și irelevantă, pentru că acești 2% au toate forța militară si politica de a distruge orice negociere de pace și nu le pasă de restul de 98%. Ei au reușit să distrugă acordurile de la Paris din 2019. Împreună cu alte mișcări de dreapta, ei l-au împiedicat pe Zelenski să ajungă la un acord de ultim moment cu Rusia, înainte de invazia din 2022. Ei sunt o forță militară și politică de care ar trebui să se țină cont când vor începe negocierile de pace”.
Care ar putea fi modalitățile prin care pot fi distruse posibilele negocieri de pace despre care Financial Times ca sunt tot mai des pomenite in cercurile Occidentale? Un răspuns este: loviturile în profunzimea teritoriului Federației Ruse cu rachete de producție vestică.
La începutul acestui an, presa și liderii vestici nu vorbeau deloc despre necesitatea unor lovituri cu rază lungă asupra Rusiei, însă Ucraina era liberă sa execute asemenea lovituri. A făcut-o cu drone de producție ucraineană, iar într-o noapte de mai 2023, două asemenea drone au zburat pe deasupra Kremlinului. În iulie anul acesta, baza aeriana Engels, din Murrmansk (la 1800 de km de frontiera Ucrainei cu Rusia), a fost lovită de done ucrainene și două avioane Tu-22 au fost avariate. A fost lovita și o rafinărie din Ryazan, o bază militară din regiunea Volgograd. Dronele ucrainene se dezvoltă, nu este vorba despre jucării, din moment ce The Atlantic scrie că ele încep să devina mai eficiente decât rachetele Himars. Prin urmare, Ucraina a lovit Rusia la distante chiar mai mari decât ar face-o rachetele NATO pe care le solicită acum Kievul. Întreaga dezbatere despre rachetele vestice cu raza lungă care să lovească Rusia și decizia Washingtonului în aceasta privință a apărut pe fondul reculului evident al armatei ucrainene – nu este o strategie de a câștiga războiul (tehnica militară rusă a fost mutată departe in spatele liniilor frontului, bazele militare strategice sunt protejate de sisteme antiaeriene), ci poate fi o modalitate de a ridica moralul pe front, dar și de a anula șansele unor negocieri de pace, în cazul în care asemenea rachete ar fi folosite împotriva Rusiei.
Slava ukkrakilor si gastii otan o(s)atan !i-ati batut de s-au kkakat pe voi .Succesuri si la mai mare!
Întâi afirmă că ucrainenii pierd pentru că nu su primit armament suficient de la occidentali, după care recunosc că și ce au primit este repede contracarat de ruși. Urât război și pe undeva fratricid.
”Discuția despre faptul ca doar 2% dintre ucraineni susțin extrema dreapta este una ieftină și irelevantă, pentru că acești 2% au toate forța militară si politica de a distruge orice negociere de pace și nu le pasă de restul de 98%. Ei au reușit să distrugă acordurile de la Paris din 2019. Împreună cu alte mișcări de dreapta, ei l-au împiedicat pe Zelenski să ajungă la un acord de ultim moment cu Rusia, înainte de invazia din 2022. Ei sunt o forță militară și politică de care ar trebui să se țină cont când vor începe negocierile de pace”.
Democratie in toata legea. Musai trebuie finantata si bagata in ue si nato.
Acesta este un război prin care elitele globaliste care stăpânesc Occidentul au crezut că pot pune mâna pe Rusia și să și-o aservească, folosind un câmp de luptă și carne de tun pusă la dispoziție de trădătorii de la Kiev care conduc Ucraina, dar s-au lovit de o rezistență neașteptată din partea poporului rus, ortodox și tradiționalist. Până nu demult Zelenski era idolul în fața căruia se închinau toți slugoii de la Bruxelles, Washington și Londra, era vizitat și adulat, parlamentul european îl ovaționa în picioare etc.
În curând retorica se va schimba și giganticul comediant „Zele” va fi pus la stâlpul infamiei de fix aceeași slugoi, ca un criminal (ceea ce și este, de fapt, fiindcă și-a distrus țara și poporul la comanda grupurilor financiare globaliste).
Ceasul bate: tic-toc, tic-toc…
Donbasul este cel mai mare cimitir al armatei ruse,unde cateva asezari-dormitor in jurul a cate o mina de carbuni,numite pompos ‘orase’de media vanduta, au ajuns in ruine si unde Rusia si-a pierdut papucii
Saracie lucie,aceste asezari vor fi bombardate pana nu va ramane piatra pe piatra.
Rusia practic a dovedit ca are cele mai permeabile granite din lume,ca nu e in stare sa-si apere teritoriul,necum sa mai cucereasca de la altii
esti naiv!!!!
… tastand vrute si nevrute, din scaune si fotolii comode;sa ne fereasca Dumnezeu sa simtim 10% din ce este in Ukraina.
Un articol foarte incalcit si cu surse numai dintr-o parte dar care par uneori sa recunoasca aspecte pe care le negau cu inversunare acum catva timp. Comandantul Hrib a fost probabil sinucis de ostasii sai, dupa cum se obisnuieste.
Auzisem că ucrainenii omoară ruși la greu – ne ajuta să credem aceste bazaconii și media obedientă din occident; zilele astea au apărut niște imagini interesante cu cruci în cimitirele ucrainene care arată un număr ce depășește 200 de mii de ucraineni uciși pentru care nu se cunosc numele – vă dați seama deci care este adevărată întindere a crimei rusofobilor. De partea cealaltă, în Rusia abia dacă reușesc iubitorii de propagandă rusofobă să găsească zeci de suflete într-o lună cu care să mai umfle numerele (deja umflate) ale decedaților ruși…
Auzisem că patriotismul este la el acasă în Ucraine… s-au sucit ucrainenii de nu mai vor să lupte cu „orcii” sau ce s-a întâmplat?
Auzisem că statele NATO îi antrenează pe ucraineni mai ceva ca pe Chuck Noris; cică un pilot ajunge în doar câteva luni să piloteze un F-16 (nu ca băbălăii de români care au zic că le trebuie 10 ani); e plin x-ul de poveștile unora care au fiecare câteva zeci de scalpuri de „orci” (ca să nu mai zic de rezultatele batalioanelor de bunici cu murături).
Auzisem că ucrainenii pot lovi în profunzimea Crimeii – nu ne spun oficialii cum vor reuși să câștige pe front, lovind în Rusia în condițiile în care nu doar că nu au cucerit Crimea dar nici măcar nu au reușit să miște frontul înspre ea cu toate rachetele alea care loveau în „profunzime”?
Auzisem că SUA a încetat ca prin minune să vorbească despre lovituri în adâncimea Rusiei odată ce prima rachetă mai serioasă a trecut ca-n brânză pe lângă apărarea antiaeriană a unui grup de luptă din Marea Roșie (pe care l-a retras imediat – dar prin Suez – din cauza „oboselii” marinarilor).
Da’ eu aud multe…
Si o sa mai auzi, R.I.P pentru tot tineretul inmormintat din ordinal unui ” mos tagirta”, si na-azovistilor”
Toti asteapta pacea ca apoi sa-l jupoaie pe Zelensky.
Nu mai lăsați dronele și rachetele să vorbească. Folosiți-vă mintea pentru asta. Dacă nu o veți face, încet-încet, aceasta își va pierde din valoare și utilitate iar unii vor considera că rachetele și bombele „știu mai bine ce spun și ce fac.” Ca atare le vor folosi din ce în ce mai mult și cu cât vor fi folosite mai mult cu atât mai mult va fi obligată mintea să tacă. În asemenea condiții, se poate crea un trend aproape imposibil de oprit și este greu de crezut că nu există minți luminate la nivelul conducerii unor state și instituții cu putere de influență și decizie care să nu realizeze că situația internațională riscă să devină imposibil de gestionat, nu de controlat căci dorința sau nevoia unora de a controla ar putea fi una din principalele cauze ale actualei stări de fapt. Poate părea paradoxal dar aici ne aflăm.
Presedintele expirat Zelenski, cel care a bagat Ucraina in razboi cu Rusia, este sau nu este khazar?
Si mai vreti sa respectam si sa protejam khazarii dupa cate dezastre au produs cu buna stiinta numai in Ucraina? Romania nu trebuie sa mai fie condusa de khazarii de la Ambasada SUA, altfel va avea soarta Ucrainei.
„acești 2% au toate forța”. Dar pentru cine conduc ei de fapt? La fel e și la noi Cei din alte părți care conduc Ucraina prin intermediul celor 2% conduc România și multe alte țări tot prin intermediul a 2% autohtoni care „au toate forța”
Ce fac orcii cu lopețile ruginite și cu cipuri de la mașinile de spălat prăduite, nu făcea nici Yoda, mare cavaler Jedi, cu sabia laser. Slava!
@GHINION
Ei, buna intrebare, pentru cine conduc ei de fapt? Grangurii politici vorbesc despre supraveghere generala pentru a asigura securitatea. Securitatea cui, ca a noastra nu este in nici un caz.
@ics:
Eu am alta neclaraitate, nu aceea ca auzi multe si spui si mai multe, ci cum de tu reusesti sa umpli ditamai postata de text iar eu, daca incerc sa iti raspund dezvoltind subiectul, mesajul este fie respins automat, fie de catre moderatori.
Oricum, si de aceasta data, polologhia ta este o excursie pe cimpi. Esenta este chiar in articol: rusii nu cistiga razboiul prin meritele lor ci pentru ca ucrainenii nu sint lasati sa ii invinga. Adica, Occidentul pur si simplu i-a sedus si apoi i-a abandonat. S-a mai intimplat in istorie si probabil se va mai intimpla.
„@Olingpia Gafosdea spune:
01 oct. 2024 la 21:12
Iranul are deja BOMBA ATOMICA insa n-a spuso SHIIT-public pana acum !
Tine minte … curand Iranul va spune public ca are bomba ! 🙁
IQ=?”
(in 3 octombrie s-a intamplat neprevazutul … 🙁 urmeaza o straniu-neplacuta adaptare la el 😐 )
MAGA !
(tre’ s-am gija sa nu pierd pariul pe MARELE BLOND ! … e caz de RESPECT DE SINE !)
PS: USA deja stie ca IRAN-ul are bomba … incerca sa nu faca prin Byby, zona OM desert radioactiv ! E de rau !
(insa ve-ti sti ca TRUMP putea castiga … daca nu interveneau stelele 😐 ! 3301)
Inca ceva … daca nu era real testul, ultimul, se OFICIAL, deja zvonea-public c-a fost REAL !
TAMAN pentru ca se tace … e cum nu pare 🙁 oficial 🙁 🙁 !
SHALOM !🥲
[„32” = „dirty too”}
Nu Occidentul a sedus si abandonat POPORUL UCRAINEAN EROU, ci ILEGALII care conduc marile puteri si organizatiile internationale!!! Nu seductia i impins poporul ucrainean sa ceara aderarea la UE si NATO, ci dorinta de LIBERTATE si GARANTIA INTEGRITATII TERITORIALE!!!
E clar ca in momentul cand se vor pune CONDITIILE ADERARII STATUL SUVERAN Ucraina o sa fie obligat sa-si REZOLVE LITIGIILE TERITORIALE, dar nu ca in 1997…
@Anonim,
În loc să mă plâng – ca niște imbecili pe care, în prostia mea, am încercat să-i ajut – am înțeles ce se întâmplă și am găsit soluții.
Ucraina a fost liberă să atace Crimeea cât și-a dorit; care a fost rezultatul?
Să zicem că folosirea sateliților SUA n-ar fi o problemă – este (și Rusia dobândește dreptul legal să-i doboare pe cei folosiți în aceste operațiuni) dar să zicem că nu e – și Ucraina poate trage rachete în Rusia; are nevoie de avioane, iar Rusia le poate distruge de la 400 de km (cu o rachetă care atinge ținta în mai puțin de 4 secunde – poți să inventezi ce povești dorești dta, însă nu vei putea schimba regulile științelor exacte); o dronă nici măcar nu e băgată în seamă dar te asigur că orice avion care decolează va fi urmărit imediat și distrus.
@ics:
Imbecilii sint cei care nu pricep si o iau razna pe cimpi, ba mai si traiesc cu impresia ca ar fi nu stiu ce priceputi in orice, de la ‘infailibilele’ Kinjal, pina la paleolingvistica.
Încurci articolele, prietene, aici e vorba de rachete air-to-surface ale NATO și rachete rusești air-to-air; discuția despre Kinjal – ats a Rusiei – e „dincolo”.
@ics:
Nu sint prieten cu politrucii de Balta, care ratacesc pe cimpi. Nu ti-e clar nici acum?
Astept cu nerabdare infrangerea neconditionata a Ucrainei, ca sa se astearna pacea la granitele cu Romania si sa dispara bazele militare straine de pe teritoriul Romaniei.
Putem face aliante cu orice stat, dar ocuparea militara a teritoriului Romaniei de trupe straine pentru razboaie care nu sunt ale noastre, este inadmisibila. Pana la urma s-a dovedit cu prisosinta ca NATO produce doar razboaie, niciodata aparare si cu atat mai putin pace.
Ne-am iluzionat cu minciuni in privinta NATO. Prezenta NATO in Ucraina a generat razboiul din Ucraina.
Prezenta NATO in Romania genereaza pericolul iminent al intrarea Romaniei in razboi cu Rusia.
Razboaiele aduc uriase averi oligarhiilor din SUA fara ca SUA sa se implice de multe ori in mod direct. Se implica cel mult prin atacuri aeriene de la mare distanta si rareori terestre.
Interventiile terestre sunt de regula rezervate aliatilor, sau au loc doar daca adversarii in razboiul terestru sunt desculti si slab inarmati. Avem destule exemple.
@Contra:
Vorbesti in dodii. NATO nu e prezent in Ucraina. Daca NATO era in Ucraina, Rusia nu o ataca. Fortele straine sint in Romania cu acordul si la dorinta expresa a guvernului roman. Aderareea la NATO si UE a fost decisa practic in unanimitate. Ce voiai sa faca Romania cind comandantul armatei de pe Nistru spunea ca in citeva ore ajunge la Bucuresti? Ce vrei sa faca Romania, cind spatiul sau aerian e mereu incalcat de dronele rusesti? Poate Romania fi neutra cind Rusia e gata-gata sa ajunga iar la Prut si Dunare?
Vorbesti in dodii. NATO nu e prezent in Ucraina. Daca NATO era in Ucraina, Rusia nu o ataca. Fortele straine sint in Romania cu acordul si la dorinta expresa a guvernului roman. Aderareea la NATO si UE a fost decisa practic in unanimitate. Ce voiai sa faca Romania cind comandantul armatei de pe Nistru spunea ca in citeva ore ajunge la Bucuresti? Ce vrei sa faca Romania, cind spatiul sau aerian e mereu incalcat de dronele rusesti? Poate Romania fi neutra cind Rusia e gata-gata sa ajunga iar la Prut si Dunare?
@Anonim
N-ai inteles nimic din tot ce am spus. Oori nu te ajuta capul, ori faci parte dintr-un neam blestemat dusman al Romaniei. Ramane cum am zis, nu incerca sa intelegi, ca sa nu faci embolie cerebrala de la atata efort intelectual.
@Contra:
Mistoul de chibit la o miuta pe maidan in vreun catun din Gagauzia nu e ceva care merita luat in seama. Tu esti cel care se vede ca nu pricepi ce e in jur. Mergi deci si ia-ti copeicile si fii fericit la birtul din colt.
@Anonim
Mi-ai demonstrat din nou cat de ingust esti la minte, vorbesti doar in lozinci si expresii sablon. Dar exista un loc sub soare si pentru nefericiti ca tine, asa cum exista si pentru krocodil sau serpi veninosi. Mergi in lumea ta si sa nu mai dam pe aici de tine, poate ai treba pe acasa la tine.