În cunoştinţă de cauză, statul de drept…

Orice Constituţie democratică are un paragraf în care descrie „dihania” votului. Că, de pildă, trebuie să fie exprimat în condiţii non-constrângătoare, adică trebuie să fie liber.

Cea mai puţin dezbătută trăsătură a votului? Da, există una: să fie dat în cunoştinţă de cauză. Cine ar putea măsura câtă cunoştinţă de cauză are subiectivitatea mea? Cum s-ar putea face această măsurătoare?
Şi totuşi, dacă ar lipsi trăsătura aceasta, ori dacă ea ar avea de-a face cu o caricatură de „cunoştinţă”, democraţia ar fi grav afectată. Iluminiştii au prevăzut, pentru consolidarea acestei trăsături, o continuă culturalizare a maselor, ceea ce, o vreme, chiar s-a şi întâmplat. Caragiale ironizează vremurile ce au urmat, acelea în care poliţaiul Ipingescu citeşte gazeta (cel mai important factor de rafinare a cunoştinţei de cauză) şi o pricepe precum nuca peretele.

Cam în aceeaşi perioadă, Mark Twain zicea că ajunge să stai de vorbă un sfert de oră cu un alegător ca să ţi se acrească încrederea în democraţie.
Cunoştinţa de cauză s-a îndepărtat constat de utopia iluministă a bunului discernământ individual al cauzelor. Azi nu ai nevoie de multă culturalizare ca să-ţi dai seama că o mare parte din electorat nu are cum să cântărească un candidat în individualitatea sa, ci îl judecă după imaginea (reputaţia) partidului său.
Imaginea joacă, azi, în cunoaştere mult mai mult după reguli hollywoodiene decât după principii iluministe.
Cum să dai o definiţie valabilă a statului de drept în aceste condiţii? Ce fel de stat de drept ar putea fi acela în care cunoştinţa de cauză ar fi ajuns să fie o caricatură a idealului iluminist?

UE încearcă o definire paneuropeană (consensuală) a statului de drept şi tocmai aici (şi acum) s-a împotmolit grav. Dacă ar fi început acest efort birocratic de definire cu o cercetare a scării gradelor de cunoştinţă de cauză, ar fi făcut ceva mai puţin birocratic. Dar nici UE nu a dezvoltat instrumente riguroase pentru o astfel de analiză.
Democraţia era de multă vreme în criză din pricina subculturalizării constante a maselor (în ultima sută de ani), dar a reuşit să evite o punere în lumină a acestei crize a fundamentelor sale. Ungaria şi Polonia, azi, au dreptatea de partea lor: nici nu am reuşit încă (noi, UE) să definim consensual statul de drept şi iată că am vrea să impunem „dihania” drept condiţie obligatorie în chestiuni financiare.
Acolo unde ceea ce nu este interzis devine obligatoriu, începe totalitarismul. Ronald Reagan a spus-o. Viktor Orban joacă azi exact cum juca Ceauşescu atunci când se opunea brejnevistului concept de suveranitate limitată (fără elaborarea unui consens asupra limitării ei).
Ultimii mohicani ai suveranismului vor avea, probabil, soarta lui Donald Trump, dar nu prin alegeri. Ungaria îl votează pe Viktor Orban în proporţie de 70 la sută dacă votul rămâne liber, în cunoştinţă de cauză şi nefraudat.
Există însă o soluţie: să convenim că democraţia şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul. De ce ar fi voinţa poporului ceva etern valabil dacă azi, iată, asupra acestei voinţe pot acţiona influenţe de tot felul mult mai (de)stabilizator decât politicienii?

În nemernicia naivităţii mele, n-am putut să prevăd că avea să dispară comunismul de stat. Dar în confuzia cunoştinţei mele de cauză, nici măcar teoretic n-am fost capabil să prevăd că are să dispară din state ca să reapară în statul global.
Estimp, liderul de prestigiu al intelighenţiei noastre, încremenit beton în discuţia despre lichele, combate „ciuma roşie” din PSD fără să vadă înroşirea globală. O consideră, probabil, dacă o vede, un efect al încălzirii locale.
A existat o criză a fundamentelor în matematică, la începutul secolului XX. S-a încheiat cu o teoremă logico-matematică considerată a fi cel mai important rezultat riguros din istoria gândirii. Transpusă în „logica” faptelor de putere, ea spune aşa: neajunsurile comunismului pot fi rezolvate prin nazism; şi viceversa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Mergi la vot pentru ca apoi sa te oblige sa fii cobai cu vaccinul anticovid aflat in teste,sa te carantineze si sa stai inchis in casa,sa te amendeze cu sume uriase pentru ca ai iesit sa-ti cumperi piine

  2. Mergeti la vot si aruncati la balegar ciuma globalista usr si pnl.
    Si mai ales nu mai votati straini de neamul romanesc si de religia crestina ca va face Alrrahat musulmani pe toti.

  3. Votul e decisiv intr-o democratie reala, adica intr-un stat necontrolat de Comintern si Securitate care il fraudeaza pentru
    permanentizarea acoperitilor de ambele raturi por coline!!! Demonetizarea democratiei de catre Twain(nume inventat pe care l-a oficializat!) e mai mult decat condamnabila si demonstreaza usurinta cu care propaganda specializata poate manipula constiintele. Ne confruntam cu acea contradictie generica a sfarsitului de secol XIX cand pe de o parte propagandistii
    marxismului terorist se dadeau de ceasul mortii ca „masele largi” sa aiba drept de vot, pe de alta contand pe incultura,
    respectiv labilitatea fata de manipulari ale acestor mase pentru a le folosi ca masini de vot!!! Astazi prin propaganda ANTI-PeeeSeeeDeee Securitatea stalinistrasputinist-baso-yoha-nista vizeaza revenirea la acel sistem electoral in care doar
    cei care platesc taxe sa poata avea drept de vot, varstnicii si dezavantajatii sortii urmand sa fie lichidati politic odata cu partidul care le promite supravietuirea…Dl Buduca nu e un „nemernic” asa cum se declara chiar nerealizand ca COMUNISMUL DE STAT s-a transformat in CAPITALISM SECURIST DE STAT si astfel globalizarea marxist/bolsevica/nazista este
    expresia internationalista a capitalismelor cominterniste de stat… E un fenomen de DUTE-VINO…

  4. Unii dintre noi incep sa inteleaga ca toata povestea numita CORONAVIRUS este o minciuna mare si lata, la fel de mare ca si lumea falsa in care traim. O minciuna uriasa care macina ca o moara sinistra vieti pe care nu toti le privim ca pe un balast, ca pe ceva dispensabil, numai bun de aruncat peste bord, odata pretextul oficial gasit. Daca ai o constiinta si crezi in adevar ca si conditie sine qua non a unei lumi care mai merita sa existe, nu poti sa participi la aceasta mascarada pentru ca devii complice. Ar trebui sa arunci la gunoi crezurile tale superioare ca sa iti exerciti dreptul „constitutional” la vot. Sa te transformi asumat intr-o paiata pentru ca spectacolul grotesc sa continue prin votul tau. Ce fiinta cu adevarat superioara ar putea face asta? Pretexte greu de refuzat poti gasi multe. Constiinta ai una. Merita sa renunti la ea ca sa mergi la un simulacru de vot?

  5. Domnule Buduca,excelent articol!Un articol care atinge geniul!Promit sa il citesc de 10(zece) ori,e desavarsit!
    Va rog,ca vin sarbatorile,cand aveti timp, sa scrieti un articol despre Republica Valea Porcului din Maramures,constituita la 1918, o republica- monument de autodeterminare si democratie,care avea ca slogan:”Nu cerem de la nimeni, nimic si nici nu voim a da nimanui nimic!”
    Stima maxima,

  6. Jardane, nu cunoaște nimeni Valea Porcului ca tine, nu pune să grohăie pe alții în locul tău!
    Hai că poți!

  7. Citesc de multe zile comentariile cititorilor … cativa dintre ei recomanda absenta la vot, ca o santiune pentru Prompterist si Gewernerul Lucovid Organ (de exceptie greseala de pe burtiera unei televiziuni din ziua investirii lui Organ in Parlament). Nimic mai gresit, TREBUIE SA IESIM LA VOT in numar cat mai mare si sa nu ii dam majoritate in Parlament ca sa aiba Guvernul sau. Altfel, un patru ani nu mai exista Romania! Asa ca, hai la vot impotriva Peneleprelor galbene!

  8. „Astazi, ca sa votezi…”, are sens ce spui dar, suntem astazi. Tu nu o sa mergi pentru ca asa simti. Poate vor mai fi 10, 20…care vor gandi ca tine. Problema este ce va fi, dupa? Daca va fi si „parlamentul meu”, iti vei reprosa ca nu ai votat sau iti vei spune, cu votul meu sau fara, rezultatul ar fi fost acelas?

  9. Daca vreti sa deslusiti nu incotro se indreapta societatea, civilizatia actuala, ci unde am ajuns deja, cititi aceste articole — cat mai avem acces la ele –, fac o sinteza si trimit la surse (ar metita sa spun la „origini”). Marea Resetare este in desfasurare, restul e palavrageala si defulare. Nu mai exista o iesire. Astea sunt datele factuale din chiar gura elitelor…

    https://childrenshealthdefense.org/defender/globalist-technocrats-great-reset-plan/

    https://childrenshealthdefense.org/defender/cyber-war-declared-u-s-u-k-vaccine-hesitancy-prepare-mass-inoculations/

  10. Hai sa fim seriosi/ Romanii au iesit masiv sa-l voteze pe Werner pentru ca presa si intelighentia ne-a spus ca doamna Dancila este proasta. Oare INCALCATORUL de Comstitutie, adica Werner o fi destept? Cred ca e mai repede smecher daca a prostit mai bine de 64% din populatia Romaniei, majoritar ortodoxa, sa aleaga un neamt, protestant, fara copii si cam hot de case. Cateva greseli de exprimare ale doamnei Dancila au facut furori, dar aceleasi greseli de limbaj ale promteristului de la Cotroceni si ale ministrilor liberali sunt tratate cu maxima indulgenta. PSD este considerat un partid rosu si, culmea, USRisti care refuza sa jure pe biblie sunt considerati de dreapta si dezirabili sa guverneze cu PNL pentru ca asa vrea Werner. PSD a fost criticat ca ar fi maltratat legile justiei cu toate ca peste 90% din modificari au fost facute la cererea organizatiilor magistratilor si CSM, dar nimeni nu critica absurditatile din noile legi propuse de ministru liberal Predoiu care practic ne intoarce la statul securist din vremea binomului Kovesi-Coldea…Si uite asa, maltaratand definitii, traind din etichete mizere o sa saracim de tot…Pana la urma avem ce votam ….

  11. Cioc-cioc! Mai am voie sa postez la dvs? : ))
    Sa stiu sa nu va mai deranjez…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.