Lukaşenko candidează din nou. „Vom fi mereu alături de Rusia”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat duminică că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor, un anunţ făcut în ziua alegerilor legislative, calificate de opoziţia în exil drept un simulacru şi anemice, după ani de reprimare a opoziţiei, transmite AFP.

După realegerea sa mult contestată în 2020, liderul belarus a reprimat protestele fără precedent ale opoziţiei, sute de persoane fiind trimise la închisoare, iar alte mii forţate să plece în exil.

„Spuneţi-le tuturor că voi candida” în 2025, a spus, după vot, Aleksandr Lukaşenko, care se află la conducerea ţării din 1994, potrivit canalului Telegram administrat de echipa sa.

Niciun membru al opoziţiei nu a putut participa la alegerile legislative de duminică. Liderii din exil ai opoziţiei au cerut populaţiei să boicoteze votul.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat, de asemenea, că autorităţile au învăţat lecţiile din 2020 şi a asigurat că duminică nu vor exista „răzvrătiri”.

În ianuarie, autorităţile din Belarus au intensificat din nou raidurile care le vizează pe rudele opozanţilor şi ale prizonierilor politici, potrivit mişcărilor pentru drepturile omului.

ONG-ul Viasna, al cărei fondator şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, Ales Bialiaţki, ispăşeşte în închisoare o pedeapsă de zece ani, a făcut cunoscut faptul că în Belarus există 1.419 deţinuţi politici.

Liderul opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ este în închisoare, a calificat votul de duminică drept un simulacru de alegeri.

„Să fie clar, încercarea regimului de a folosi aceste alegeri false pentru a se legitima este sortită eşecului”, a spus ea într-un videoclip online.

Statele Unite au denunţat, de asemenea, un „simulacru de alegeri legislative”.

„Este imposibil să organizezi un vot liber şi corect într-un climat de frică şi cu peste 1.400 de prizonieri politici”, a declarat pe X purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Belarus, ţară aflată sub sancţiuni occidentale, este în mare parte izolată pe scena internaţională, dar este principalul aliat al Rusiei, căreia i-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie 2022 pentru a iniţia invadarea Ucrainei.

Vom fi mereu alături de Rusia”, a insistat Aleksandr Lukaşenko, care depinde de sprijinul politic şi economic al Kremlinului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Pai, cum sa fie decat impreuna; sunt acelasi popor . Cu vreo 2 ani in urma, mizerabilii de la UE sperau sa puna de o „portocalie” si la Minsk.

  2. Sunt unul si acelasi popor nu au cum sa fie dezbinati.

  3. Am emotii imense: daca tocmai el nu se alege?

  4. Unii sun deranjați de faptul că două țări sunt prietene, că sunt din același neam și se ajută reciproc.. E normalitatea bre.. Așa ar trebui să fi și cu ukraina și cu restul, de dreaq sionist american nu și-ar vîrî coada..

  5. Bielorusia se duce înainte! Dar mersul alături de Rusia nu înseamnă susținerea războiului imbecil al Marelui Ratat! Lukasrnko e satrap, dar satrap cu cap!

  6. Dictatori buni si rai – pentru ca „Ioropa” are nevoie de gaze, Ilham Aliev, presedintele Azerbaidjanului in functie din 2003 e dictator bun, dar in schimb Lukasenko e dictator rau pentru ca nu are ce oferi Occidentului. Scarba eterna pentru ipocrizia vestului……

  7. Departamentul de Stat îşi dă cu presupusul pe social media despre cum e treaba în Belarus. Dar dacă Ministerul de Externe al Belarusului ar începe să comenteze pe net despre treburile interne din SUA, fespre afacerile murdare ale tânărului Biden, ale puriei Nuland sau despre alegerile americane, toată suflarea „democratică” ar sări în sus şi ar spune că aşa ceva e inadmisibil.
    Asta-i diferența.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.