Cel mai prost premier al secolului în Marea Britanie

Distanţă tot mai mare între elitele din Marea Britanie şi cetăţenii simpli, cel puţin în ce priveşte politica guvernelor de la Londra.

Margaret Thatcher este cel mai prost premier pe care l-a avut Marea Britanie în ultima sută de ani, este opinia majorităţii membrilor Asociaţiei scriitorilor de ficţiune istorica, scrie Politico.eu. Pe de altă parte, un alt sondaj realizat de tabloidul The Sun în 2013, la moartea Doamnei de Fier, arăta că cititorii o considerau cel mai bun premier postbelic.

Opinia scriitorilor britanici pleacă de la atitudinea lipsită de milă a lui Thatcher faţă de societatea pe care a guvernat-o, de la celebrele cuvinte “Nu exista societate”.

“Thatcher a transformat în anatemă ideea de societate, în sensul de comunitate care are grijă de membrii ei şi acceptă premisa că oamenii au nevoie de sprijin şi nu ar trebui stigmatizaţi pentru asta”, spune scriitoarea Catherine Hokin, care adaugă că în aceste momente “Marea Britanie mai culege înca fructele otrăvite” ale acestei politioci.

Alţi scriitori britanici au acuzat-o pe Thatcher pentru “neoliberalism, dezindustrializare, ideologia peieţei libere, scoaterea la vânzare a locuinţelor din patrimoniul de stat, impozitul locativ forfetar din Scotia, incapacitatea de a acţiona încă din primele faze ale schimbării climatice”.

Nu mai puţin, a existat opinia ca Thatcher a fost un premier “distrugător”, dar “necesar” pentru Marea Britanie.

La mică distanţă de Thatcher s-a clasat fostul premier David Cameron, considerat vinovat pentru că “a pariat pe prosperitatea viitoare a ţării şi a pierdut”. Apoi, autorul Brexitului “a fugit de pe câmpul de luptă lăsând în urmă populaţia să adune cioburile oalelor sparte de el”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.