Cele mai importante schimbări de la 1 ianuarie

Numeroase schimbări legislative intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Majoritatea vizează Codul fiscal din cea de-a doua „Revoluție” fiscală, iar altele au fost intens discutate în această toamnă, dar forma finală s-a aflat doar din Monitorul Oficial.

Iată unele dintre măsuri sintetizate de agenția Mediafax

1.Salariul minim brut crește de la 1.900 de lei, la 2.080 de lei pentru cei care nu au studii universitare și 2.350 de lei pentru cei care au studii superioare, a căror funcție impune asemenea studii și care au o vechime profesională de minimum un an.

2. Salariul minim brut al angajaților din construcții va fi majorat la 3.000 de lei, dacă firma obține cel puțin 80% din venituri din construcții, în fiecare lună. Acești angajați vor fi scutiți de plata cotei de 3,75% către Pilonul II de pensii, pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2028.

3. Benzina comercializată trebuie să conţină 8% biocarburant, faţă de 4,5% anterior, ceea ce poate crește prețul la pompă.

4. Toate amenzile vor fi virate într-un cont unic, cu excepția celor de circulație. Pentru cele din urmă, sistemul este în faza de testare. Contul unic este 50.09.01 pentru amenzile aplicate persoanelor rezidente în România și 50.09.02 pentru cei care nu au domiciliul în România. Sumele încasate vor fi virate către bugetul local sau de stat, în cel mult două zile de la plată.

5. Acciza pentru țigarete este redusă, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 martie 2019, la 372,73 de lei/1.000 ţigarete, față de 457,71 de lei/1.000 ţigarete, în prezent. Actul normativ mai prevede, că, pe de o parte, până la data de 1 martie, ar trebuie calculat un nou nivel care să fie aplicat de la 1 aprilie, iar pe de altă parte, că acesta este de 483,74 de lei/1.000 ţigarete.

6. Suprataxa aplicată consumului de date în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE scade cu 25%, la 4,5 euro/GB, iar volumul de consum rezonabil creşte cu 25%, faţă de cel disponibil anul acesta. În plus, suprataxa pentru apelurile primite scade, din 3 ianuarie, cu 7%, la 0,85 eurocenţi/minut.

7. Băncile vor avea de achitat o taxă pentru activele financiare, dacă media trimestrială a ROBOR la 3 luni și la 6 luni depășește 2%. Taxa crește cu câte 0,1 puncte procentuale, la fiecare pas de 0,5 puncte procentuale, până la ROBOR de 4%. Noua taxă va fi calculată și plătită trimestrial, în funcție de valoarea activelor financiare ale unei bănci de la finele fiecărui trimestru, și va putea fi dedusă.

8. Toate tipurile de vouchere și de indemnizații, inclusiv cele de vacanță și care le sunt acordate bugetarilor, sunt plafonate la nivelul existent la finele lunii decembrie 2018, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021. Majoritatea acestor vouchere au rămas în acest an la nivelul din 2017. De exemplu, cele de vacanță vor rămâne de 1.450 de lei, cât salariul minim brut din 2017.

9. Se unifică regimul fiscal al biletelor de valoare. Veniturile persoanelor fizice primite sub forma tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor cadou, tichetelor de creșă, tichetelor culturale, sunt asimilate veniturilor salariale date în natură și sunt impozitate cu 10%. Pentru acestea nu se datorează asigurări sociale obligatorii.

10. Bugetarii vor primi o indemnizație de hrană și una de vacanță, iar sumele sunt considerate venituri din salarii și sunt impozitate cu impozitul pe venit și se rețin asigurările sociale obligatorii – contribuția la pensii și contribuția la sănătate.

11. Pentru salariații din sistemul public, orele lucrate peste programul de lucru se vor compensa doar cu timp liber. Aceștia vor beneficia de vouchere de vacanță. Măsura se aplică pentru perioada anilor 2019 – 2021.

12. Nivelul existent al indemnizației pentru luna decembrie 2018 este menținut la același nivel în perioada 2019 – 2021, pentru mai multe categorii de persoane, cum sunt cele persecutate politic, veteranii și văduvele de război, foștii arestați politic, cadrele militare îndepărtate abuziv din armată etc.

13. Cei care contribuie la Pilonul II de pensii vor putea să se retragă, dacă au contribuit minimum cinci ani, prin depunerea unei cereri. Ei nu-și vor putea retrage sumele virate, dar vor putea să își vireze întreaga cotă pentru pensii, de 25% din salariul brut, către Pilonul I și nu așa cum este în prezent de 21,25% către Pilonul I și 3,75% către Pilonul II.

14. Administratorii de fonduri de pensii sunt obligați să-și majoreze capitalul social în funcție de nivelul activelor aflate în administrare: sub 100 de milioane de euro – capitalul social trebuie să fie de 5% din valoarea contribuțiilor; 100-500 de milioane de euro – 7% din valoarea contribuțiilor; peste 500 de milioane de euro – 10% din valoarea contribuțiilor. Comisionul de administrare pentru aceștia a fost redus de la 2,5% la 0,5% din valoarea contribuțiilor virate.

În plus, administratorii de fonduri de pensii își vor putea deduce între 0,02% și 0,07% pe lună din activul net total al fondului de pensii administrat privat, față de 0,05% pe lună, până acum. Noul nivel depinde dacă rata de rentabilitate a fondului depășește inflația. Deducerea crește cu câte 0,01 la fiecare punct procentual peste inflație.

15. Se prelungește, până la data de 30 iunie 2022, măsura de simplificare pentru TVA – taxare inversă pentru livrarea de: cereale și plante tehnice; certificate de emisie de gaze; energie electrică către un comerciant cumpărător revânzător; certificate verzi; telefoane mobile; microprocesoare; tablete și laptop-uri.

16. Firmele din energie și gaze vor trebui să achite o contribuție de 2% din valoarea cifrei de afaceri pe care o obțin din licența pentru aceste activități. Anterior, această contribuție era de 0,08%. Suma aferentă va fi virată către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), așa cum este și în prezent.

17. Operatorii telecom care dețin licențe 3G, 4G și 5G vor avea de achitat o taxă de 2-4% din cifra de afaceri din anul precedent, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența, potrivit OUG nr. 114/2018.

18. Vor mai putea fi angajați zilieri doar în următoarele trei sectoare de activitate: agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură. Majoritatea zilierilor vor putea lucra cel mult 120 de zile ca zilieri, într-un an, iar o firmă nu va putea folosi un zilier mai mult de 25 de zile într-o lună.

19. Toți organizatorii de jocuri de noroc vor trebui să achite o taxă lunară reprezentând 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar. Aceștia vor mai avea de achitat o cotă de 1.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc tradiționale, și de 5.000 de euro, dacă organizează jocuri de noroc la distanță și sunt în clasa I sau clasa III.

20. Pentru creditele de consum și ipotecare, gradul de îndatorare este stabilit, de marți, 1 ianuarie 2019, la cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei și 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât și pentru cele de la IFN-uri.

Excepție face achiziționarea primei locuințe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% și 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieței era de 55-60%, dar putea ajunge și la 80%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. toate jigodiile ţării, toate gunoaiele României, în frunte cu boul turbat din deal, primesc cel puţin un salariu minim în plus. măgarii bătrâni, cu trese şi epoleţi, primesc 10% în plus, toţi bugetarii leneşi şi insolenţi primesc bani în plus, toţi nenorociţii cu pensii speciale primesc bani în plus de la 1 ianuarie, numai proştii pe umerii cărora s-a ridicat România, primesc la bătrâneţe, batjocură, minciuni sfruntate şi rânjete sfidătoare. Votaţi-i pe cei care vă mint în faţă, dragi pensionari de rând, votaţi-i, după care puteţi să crăpaţi în prostia şi ignoranţa voastră…până şi proprii voştri copii vă doresc moartea sau v-au părăsit, fără să se mai gândească la întoarcere, s-au dezrădăcinat, sunt deja ai nimănui…

    • Cat de tragica viata poti avea de ai ajuns sa generalizezi relatiile parinti copii? Nu ma pune in situatia ta, eu sper sa pot sarbatori aniversarea de 100 de ani de viata a fiecarui parinte. Sa speram ca Dumnezeu se va milostivi cu tine si te va ajuta. Nu toti pensionarii traiesc pt. a vota, unii traiesc pentru a purta lumina vie a mintii, iar daca ai rationa putin unele obiceiuri vin de la cei doi B…roaga-i sa-l voteze pe Citu si pe ai lui, care se opun oricarei majorari a salariului minim pe economie si vad din cativa centi falimentul Romaniei nu si sclavia. Mai citeste punctul 9 si 10, vei bugetarii sunt impozitati mai mult decat restul, poti sa te bucuri…o precizare: Atata timp cat exista Dumnezeu nimeni nu-i singur, poate cei fara El.

    • @mila: zici tu asa: „Mai citeste punctul 9 si 10, vei BUGETARII sunt IMPOZITATI MAI MULT decat RESTUL,”???!!!!

      Asta ai inteles tu?!
      Vai de capul tau, NU mai comenta, esti DEZASTRU!
      LEGEA de IMPOZITARE a Veniturilor Romanilor e UNA pentru TOTI Romanii, nici asta nu stii?!!!

      Ceea ce spun Punctele 9 si 10 inseamna ca acele Beneficii acordate Bugetarilor pe langa Salariul lor(adica: tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele cadou, tichetele de creșă, tichetele culturale…) sunt Impozitate si ele, ca si Salariul ORICARUI Roman, cu 10%!!!
      Ai priceput macar acum, citeste inca de 10 ori, pari a fi Analfabet functional, citesti, dar NU intelegi ce citesti!
      Un fel de Viorica Vasilica Dancila!

  2. Bugetari : pensionari ( care au fost in ‘campul muncii ” cel putin 30 de ani ), invatatorii , profesorii de scoala generala sau universitari, militarii, medicii , jandarmii, paramedicii, ISU, politistii, etc, sunt toti ” bugetari leneşi şi insolenti ” cum spune „comentatorul ” !!!
    Cred ca greseste ! (ca sa nu fiu mai dur , ca e 1 ianuarie !!! )

  3. Cum Minte si Manipuleaza PSDragnea, prin vocea discotecarului Orlando:
    „Accizele pentru acest an cresc PESTE nivelul prevazut in actualul Cod Fiscal, prin Actualizare cu Inflatia(in timp ce Pensiille NU se actualizeaza cu Inflatia din 1 Ianuarie 2019!), noile niveluri fiind agreate anul trecut la nivel guvernamental, ceea ce va genera Scumpiri la benzina, tigari, alcool, conform calculelor Profit.ro.”.
    Cum explica Orlando: „N-are Guvernul nicio vina. Acestea sunt Obligatiile pe care le ai de aplicat ca tara membra a UE vizavi de cresterea aceasta a Accizei. Sunt Directive europene”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, sambata, la RomaniaTV.
    https://www.romaniatv.net/eugen-teodorovici-despre-cresterea-accizelor-la-combustibili-si-tutun-in-2019-este-loc-de-manevra_454368.html

    Valoarea accizelor din Romania este de 48% la motorina si aproximativ 50% la benzina, unul dintre cele mai ridicate la nivel european, a mai SUBLINIAT demnitarul de la MFP.

    Deci: TAXELE impuse de UE sunt IMEDIAT Aplicate, aplaudand, ca VIN Bani la Buget!
    Cand UE ne IMPUNE Stat de Drept, PSDragnea Acuza UE ca se baga in treburile Romaniei!
    Rusine, infractorilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.