Cele trei întrebări ale lui Crin Antonescu pentru Klaus Iohannis

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a identificat trei probleme ale candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale de la toamnă, respectiv trei întrebări la care acesta trebuie să răspundă înainte de a cere votul românilor.

Într-un interviu acordat publicaţiei gandul.info, Crin Antonescu a vorbit despre relaţia lui cu Klaus Iohannis, cel care i-a luat locul la conducerea partidului şi cu care se „luptă” pentru a obţine candidatura la alegerile prezidenţiale de la toamnă.

Antonescu: „Nu sunt implicat într-un proiect Iohannis-preşedinte”

Astfel, Crin Antonescua definit relaţia cu actualul preşedinte al PNL drept unanormală, dar diferită faţă de relaţia anterioară”. Fostul lider liberal a explicat de ce „normal să fie aşa”:

„Eu am avut un proiect pe care l-am propus PNL, i l-am propus şi lui Klaus Iohannis şi Klaus Iohannis a intrat în acel proiect şi PNL a acceptat acel proiect. El a început cu propunerea în sistemul de vot de listă a lui Klaus Iohannis în Congresul din 2013 ca prim-vicepreşedinte şi apoi în formularea ipotezei tandemului Antonescu – candidat la preşedinţie, Klaus Iohannis – prim-ministru şi succesor la capătul acestui an în orice variantă ne aflam în fruntea PNL. Acesta este proiectul care am mers în faţa partidului şi cu care am mers până la capăt din punctul meu de vedere. În legătură cu un proiect Klaus Iohannis candidat la preşedinţie, nu sunt implicat într-un asemenea proiect, pot să şi-l susţin în momentul când voi avea elementele necesare pentru asta”, a spus Crin Antonescu.

Cele trei întrebări ale lui Crin Antonescu

Crin Antonescu a arătat care sunt cele trei puncte slabe ale candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, respectiv trei întrebări la care acest trebuie să răspundă cât mai amplu.

„Sunt întrebări la care trebuie să am răspunsul pentru a discuta despre acest proiect”, spune Antonescu.

  1. Care sunt articulaţiile proiectului prezidenţial al lui Klaus Iohannis?,
  2. Care este varianta domniei sale privitoare la conducerea PNL după o asemenea candidatură?,
  3. Care sunt variantele domniei sale privitoare la conducerea Guvernului sau unui Guvern în care PNL să participe?

„Nu alegi un preşedinte după confesiunea sa”

Crin Antonescu nu crede că printre handicapurile lui Klaus Iohannis se află, sau n-ar trebui să se afle, confesiunea acestuia (Iohannis este de religie luterană).

„Trăim într-o ţară în care cetăţenia română ne acordă tuturor aceleaşi drepturi, confesia luterană este una creştină, licită, o confesiunea foarte puternic răspândită în ţări importante de pe lumea asta. Din punct de vedere electoral nu ştiu să dau răspunsul. Speranţa mea sinceră este că electorii au ajuns la un grad de maturitate politică încât să înţeleagă faptul că nu alegi un preşedinte după confesiunea sa”, a spus Antonescu.

„Domnul Iliescu s-a declarat ateu şi a câştigat zdrobitor şi din perspectiva unui ortodox asta e mai rău decât să fii creştin luteran” (Crin Antonescu)

„Aşa şi domnul Tăriceanu este catolic, după câte cred, şi niciodată nu cred că acesta este motivul care ar putea fi invocat împotriva unei candidaturi. Domnul Iliescu s-a declarat ateu şi a câştigat zdrobitor şi din perspectiva unui ortodox asta e mai rău decât să fii creştin luteran, eu sper ca aceasta să nu fie o temă în campania electorală”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.