Celebrarea Zilei Naţionale a României în lume

Aplauze pentru tinerii muzicieni români de Ziua Naţională a României în Turcia


Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul împreună cu Consulatul General al României la Istanbul au organizat în data de 1 Decembrie 2015, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reşit Rey, un concert extraordinar, în premieră în Republica Turcia, susţinut de Orchestra Română de Tineret.

Seara a debutat cu intonarea imnurilor naţionale ale României şi Turciei şi cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor din tragedia de la Clubul Colectiv, respectiv ale atacurilor teroriste din ultima perioadă (Franţa, Liban, Mali).

În deschiderea evenimentului, consulul general Adriana Ciamba a vorbit despre semnificaţia şi importanţa istorică a Zilei Unirii în procesul de construire a României moderne şi democratice, despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Turcia şi despre valorile esenţiale care ne unesc.

De asemenea, directorul Nadia Tunsu a vorbit despre Orchestra Română de Tineret, istoric şi performanţe, despre premiera concertului într-un astfel de context aniversar, despre forţa culturii şi a tinerilor de a genera unitate, renaştere şi armonie.

Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal şi având-o ca solistă pe soprana Irina Iordăchescu, programul concertului de la Istanbul a inclus valoroase lucrări româneşti, dar şi compoziţii din repertoriul universal. Astfel, concertul de la Istanbul a cuprins opusuri spectaculoase, care au atras atenţia publicului prezent la Sala Cemal Reşit Rey: George EnescuSuita Imnului Naţional, Theodor RogalskiTrei dansuri româneşti, G. RossiniUvertura „Wilhelm Tell“, G. Puccini„O mio babbino caro“ din opera „Gianni Schicchi“, D. ŞostakoviciUvertura Festivă, V. BelliniCasta Diva, din opera Norma, C. Saint SaensBacchanale, din opera Samson şi Dalila, G. PucciniIntermezzo din opera Manon Lescaut, Ch. GounodJe veux vivre din opera Romeo şi Julieta şi George EnescuRapsodia Română nr. 1 în la major, op. 11.

La cererea publicului, muzicienii români au oferit două bisuri (J. StraussMarş Persan, Grigoraş DinicuHora staccato), prestația lor artistică fiind ovaționată minute în șir.

Evenimentul a fost precedat de o recepţie oficială, la care au luat parte peste 500 de persoane – membrii ai corpului diplomatic, autorităţi locale, operatori culturali locali, artişti, reprezentanţi ai mediului academic, presă, diaspora etc.

Dorim să subliniem că este primul concert de o asemenea anvergură iniţiat de ICR Istanbul până în acest moment, cu relevanţă deosebită anul acesta când Institutul marchează 10 ani de activitate printr-o serie de acţiuni şi proiecte culturale şi educaţionale, care au culminat cu aducerea la Istanbul, în premieră, a Orchestrei Române de Tineret.


Orchestra Română de Tineret


Moment solemn la Celebrarea Zilei Naționale a României la Istanbul

Recital de Ziua Naţională a României la Stockholm

Ambasada României în Regatul Suediei şi Institutul Cultural Român de la Stockholm au celebrat Ziua Naţională a României printr-o recepţie oficială şi un concert de muzică clasică. Evenimentul a avut loc marţi, 1 decembrie, la Filarmonica din Stockholm, locaţie deosebit de prestigioasă, unde se desfăşoară, anual, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel. La eveniment au luat parte demnitari de rang înalt şi oficiali suedezi, membri Parlamentului suedez şi ai corpului diplomatic acreditat la Stockholm, reprezentanţi mass-media, ai diverselor organizaţii non-guvernamentale şi ai comunităţii româneşti din Suedia, precum şi profesionişti din mediul cultural şi academic.

În remarcile ambasadorului în deschiderea ceremoniilor, au fost menţionate tragicul accident de la Clubul “Colectiv” din Bucureşti, precum şi teribilele recente atentate teroriste din Franţa, Turcia, Egipt, Mali, Nigeria şi Libia. A fost păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor acestor dureroase accidente şi atentate.

Mesajul din partea autorităţilor suedeze a fost susţinut, în numele ministrului pentru Copii, Persoane Vârstnice şi Egalitate de Sex, de către Secretarul de Stat Penilla Baralt.

Programul cultural al evenimentului, dedicat celebrării Zilei Naţionale, a cuprins Concertul de muzică de cameră susţinut de muzicienii de renume internaţional Valentin Răduţiu şi Per Rundberg, care s-a bucurat de un deosebit success.

Violoncelistul român Valentin Răduţiu (n. 1986) este considerat unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători interpreţi din noua generaţie. A studiat la Salzburg, Viena şi Berlin şi a obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale. În 2015, Valentin Răduţiu a concertat în România în cadrul festivalului de muzică de cameră SoNoRo.

Pianistul suedez Per Rundberg (n. 1971) a concertat până în prezent pe unele dintre cele mai importante scene din Europa, sub bagheta unor cunoscuţi dirijori, dintre care Roger Norrington, Jorma Panula, Tönu Kaljuste, Jin Wang şi Niklas Willén.

Colaborarea dintre cei doi muzicieni a început în 2011, aceştia înregistrând împreună patru materiale discografice, printre care şi Integrala sonatelor pentru violoncel şi pian ale lui George Enescu.

Pentru a marca pe această cale, alături de Ziua Naţională a României, şi împlinirea a 60 de ani de la dispariţia marelui compozitor român George Enescu, concertul a inclus şi Sonata pentru violoncel şi pian nr. 2 în Do Major op. 26. Publicul prezent a avut de asemenea ocazia de a audia Dansurile populare româneşti, Sz 56, compoziţia semnată de Béla Bartok (aranjament pentru pian şi violoncel de Luigi Silva/Valentin Răduţiu) şi Sonata pentru violoncel şi pian în La Major de Luigi Boccherini.


Violoncelistul Valentin-Raduțiu



Pianistul Per Rundberg

Omagiu enescian în templul muzicii la Bruxelles

Institutul Cultural Român din Bruxelles şi Ambasada României la Bruxelles aniversează Ziua Naţională printr-un recital de pian ce aduce un omagiu personalităţii lui George Enescu, devenit simbolul artei vegheate de Euterpe, adulat ca violonist, dirijor şi compozitor, profesor, inegalabil ca pianist. Evenimentul are loc duminică 6 decembrie la ora 11,00 la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

Enescu este absolutul prin care îi judec pe alţii”, spunea Yehudi Menuhin despre profesorul şi prietenul său.

Recitalul este susţinut de Eduard Stan pianist de talie internaţională, artist cu o maturitate artistică şi „un eminent sens al timbrelor tonale şi al culorilor”, aşa cum titrează Fkankfurter Allgemeine Zeitung. Aclamat pe marile scene muzicale ale lumii (Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Kennedy Center din Washington DC, BOZAR din Bruxelles, Konzerthaus din Berlin sau Queen’s Hall din Copenhaga), pianistul Eduard Stan a cântat cu mari orchestre sub bagheta unor dirijori celebri, că Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Bălan şi Thomas Dorsch, şi alături de muzicieni recunoscuţi, precum violonista Nina Karmon, contrabasistul Romain Garioud, clarinetistul Johannes Peitz sau violista Aida-Carmen Soare.

Mă simt onorat să dedic recitalul meu amintirii lui George Enescu, personaj inegalabil pe firmamentul muzical european, cu ocazia celor 60 de ani de la trecerea în nefiinţă a geniului român. Contextul acestui concert, organizat în jurul Zilei Naţionale a României, mă emoţionează cu atât mai mult cu cât îmi readuce aminte de locurile în care am copilărit, în Braşovul meu iubit, la poalele muntelui”, declară Eduard Stan

Pentru acest concert aniversar muzicianul a ales un repertoriu care oferă o simbioză între inspiraţia maestrului din plaiurilor moldoveneşti şi reperele spre centrele unde a fost şcolit: conservatorul din Viena şi din Paris. Sonata în la minor op. 42 (D 845) pentru pian solo, compusă de compozitorul austriac Franz Schubert în mai 1825, urmată de Barcarola de Chopin, capodoperă a şcolii franceze. În încheierea recitalului său, Eduard Stan va interpreta Suita a doua pentru pian în RE major op 10, dedicată de Enescu profesorului său de pian de la Conservatorul din Paris, Louis Diémer, lucrare ce i-a adus compozitorului satisfacţia primului premiu, oferit de revista pariziană Musica, o recunoaştere importantă datorită faptului că a fost acordată de un juriu valoros format din Claude Debussy, Alfred Cortot, Charles Malherbe etc.



Pianistul Eduard Stan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.