
Curtea Constituțională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.
De asemenea, tot în ședința de vineri, instanța constituțională va lua în discuție și confirmarea/validarea rezultatului primului tur al alegerilor.
Președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, a explicat că depunerea contestației la Curtea Constituțională este un demers prin care a dorit să transmită ‘un mesaj de alarmă’.
‘Sunt mai multe motive invocate acolo, detaliate pe larg, dar motivul central, să spun așa, este acela că nu toți competitorii electorali, cei 11, au avut șanse egale în aceste alegeri, raportat la ceea ce a hotărât Curtea anul trecut, prin Hotărârea nr. 32, prin care s-au anulat alegerile. Pornind de acolo, a spus Curtea niște lucruri extrem de interesante cu privire la egalitatea de șanse. Nu a fost nicio egalitate de șanse în acest an. Televiziunile, mass-media, influencerii, jurnaliștii formatorii de opinie, casele de sondare a opiniei publice – toate au împărțit candidații în două mari categorii: relevanți și irelevanți. În prima categorie, patru, dintre care doi au și ajuns în finală, ceilalți – irelevanți’, a spus Sebastian Popescu.
El a subliniat că a pornit în cursa electorală cu ‘un handicap enorm, imens’.
‘Ștampila de irelevant, transmiterea mesajului obsesiv către electorat că: ‘nu votați astfel de oameni, că-i votați degeaba, votați util!’ și așa mai departe, o manipulare grosolană. Păi, dacă ar fi vorba doar de votul util, nu mai permitem 11, permitem 4 sau 2 direct, și am rezolvat problema. Asta nu este democrație, trebuie să lași cetățeanul să-și formeze el opinia despre toți candidații pe care trebuie să-i prezinți nepărtinitor, mai ales mass-media, și în mod echitabil, în mod egal. Pe mine nu m-au invitat decât câteva televiziuni private foarte puțin și Televiziunea Română și Radioul Public. În rest, eu nu am existat pe nicăieri. Așa au pățit încă cel puțin 6 contracandidați ai mei, împreună fiind în plutonul irelevanților’, a declarat, pentru AGERPRES, Popescu.
Acesta a acuzat faptul că ‘nu există respect față de alegeri democratice, față funcția de președinte’ și totul este ‘o manelizare excesivă, o superficializare’ și ‘niște jocuri exclusiv de culise pentru putere, unde românul nu există, interesul lui nu există, România nu există’.
‘Există doar pentru anumite grupuri de interese care vor puterea pentru ei și nimic mai mult’, a completat Popescu.
El a precizat că prin contestația depusă la CCR a dorit să transmită ‘un mesaj de alarmă’ și să spună lucrurile ‘extrem de grave ‘ care s-au întâmplat, din punctul său de vedere.
Sebastian Popescu a menționat că, deși contestația este formulată pentru a cere anularea alegerilor, pentru că, altfel, nu avea procedură legală, nu se putea adresa CCR cu alt capăt de cerere, sunt formulate, în subsidiar, și alte cerințe.
‘Scopul nu este de a crea haos, de a anula, efectiv, alegerile, că, oricum, nu se vor anula, pentru că sunt multe motive care să nu producă o astfel de decizie. Rolul acestei contestații este a atrage atenția că nu am învățat nimic din ce s-a întâmplat anul trecut și, pe alocuri, a fost mai grav anul acesta’, a menționat Popescu.
El a mai precizat că se așteaptă ca cererea sa să fie respinsă ca ‘inadmisibilă’.
Din datele publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea tuturor proceselor verbale, Sebastian Popescu (PNR) a obținut 25.994 voturi (0,28%) la alegerile din 4 mai.
Bǎi Sebi, ia aminte la ce-ți zice acum frǎțiorul tǎu: așa-i viața, unii sunt mai șmecheri iar alții mai fraieri. Tu faci parte dintre cei fraieri. Pricepi?
a fost intr-o vineri asa ca poate sa se repete scenariul…