Am participat, în calitate de spectator, la aceste dezbateri organizate de Cotidianul din dorința de a lua încă o dată pulsul unor intelectuali care se declară nemulțumiți de parcursul politic, economic și social traversat de România. Nu am de gând să fac un rezumat amplu al acestei întâlniri deoarece dezbaterea se poate viziona pe pagina de internet a organizatorului. Nici nu doresc să evidențiez opiniile vreunui participant la aceste dezbateri, ci doar să exprim câteva opinii proprii rezultate din analizarea luărilor de cuvânt.
Ce am remarcat chiar de la începutul discursurilor, este că, unii vorbitori, motivați de greșita impresie că organizatorul dorește crearea ad-hoc a unui nou partid politic sau a unei alianțe de partide, au manifestat veșnica speranță a românului că Noul îi va aduce o schimbare în bine. Acel „Nou” care a înfierbântat cetățeanul călare pe un val de antipatie față de PSD când a votat USR+ și acum se îndreaptă spre AUR, când alianța copleșitor majoritară de la guvernare ne-a purtat din criză în criză în absența unei opoziții valide. Aproape toți vorbitorii au subliniat faptul că omul politic dâmbovițean lipsit de viziune s-a îndepărtat de cetățean, iar în situația dată o schimbare majoră trebuie să aibă loc. S-au enunțat de la soluții drastice, ca transformarea statului prin schimbarea Constituției, până la simplul „toată clasă politică trebuie îndepărtată și înlocuită cu oameni noi”. Or, aceste schimbări ar trebui să aibă loc, tot după concluziile vorbitorilor, într-o societate în care meritocrația a fost înlocuită cu impostura, în care intelectualul autentic este marginalizat, în care cetățeanul este dezamăgit, sărăcit, dezorientat, lipsit de demnitate și de conștiință socială. Cam greu, zic eu, să construiești ceva nou pe umerii unui astfel de cetățean care numai că nu se târăște. S-a făcut vorbire și despre o educare a cetățeanului care, din păcate, și-ar putea schimba mentalitatea în cel puțin două generații.
Probabil că timpul scurt nu a permis dialogul asupra cauzelor care ne-au adus în această situație în care cetățeanul nu mai aparține țării și nici țara, cetățeanului. Nu s-au discutat motivele care l-au înstrăinat pe politician de cetățeanul pe care acesta îl reprezintă. Este posibil ca îndepărtarea cauzelor să rezolve mult mai repede problema decât vindecarea societății aplicând tratamente de sus în jos sau invers.
După opinia mea, iată câteva dintre cauzele care au înstrăinat cetățeanul de participarea reală și eficientă la viața cetății.
Sistemul politic românesc este fundat pe un angrenaj sofisticat moștenit din perioada socialistă. Politicianul este reprezentat între cetățeni nu direct, ci prin interpuși care au aceleași interese. Este un fel de Dumnezeu care aruncă între el și cetățean îngeri mereu flămânzi. Un imens aparat de stat care are la cârmele administrațiilor centrale și locale, ale direcțiilor, agențiilor, comitetelor și a altor năzbâtii administrative, oameni numiți politic după fiecare rând de alegeri. Interesele acelor funcționari numiți politic, plătiți baban de la bugetul de stat și de cele mai multe ori fără competențe în domeniu, dar loiali partidului, își schimbă mereu modul de abordare a problemelor sociale și economice nu în interesul celui pe care îl servește, a cetățeanului, ci în interesul celui de la care primește banul. De aici și marile cazuri de corupție când sponsorii omului politic sunt recompensați prin contracte aducătoare de profituri imense aprobate la marginea legii sau dincolo de ea de către acești oameni de casă. De aici pistele de biciclete printre arături, devizele umflate pentru acoperirea zeciuielii, lipsa controalelor care provoacă morți și răniți aproape săptămânal. Ar fi oare posibilă o depolitizare a tuturor acestor funcții din care acești sugaci feroce seacă țâța statului și aruncă interesul cetățeanului și chiar viața sa în derizoriu?
O a doua problemă este imixiunea serviciilor secrete în viața cetății acolo unde nu ar trebui să-și lase nici măcar praful de pe pantofi. Serviciile nu ar trebui să aibă vreun rol în justiție, nici să arunce în presă cu informații convenabile superiorilor politici. În momentul în care oameni din servicii sunt folosiți ca armă politică putem spune fără rețineri că ne-am întors în timp înainte de decembrie 1989.
O altă problemă este presa. Trăim într-o societate în care covârșitoarea majoritate a presei nu mai este independentă și, prin urmare, un obiectiv câine de pază al democrației. Asta nu s-a întâmplat din cauza unei dictaturi, ci pur și simplu din motive mercantile. Omul de presă trebuie să pape și gura lui ceva…, așa că, ia bani de la guvern și devine servant oficios, ia bani de la partide și devine vajnic anchetator al oponenților politici, ia bani de la ambasade și devine vocea estului sau vestului în mijlocul cetățeanului beat de informații contradictorii. Probabil o lege prin care se va aduce transparență totală în procesul de finanțare al presei va rezolva cumva această problemă.
Nu știu care vor fi următorii pași ai celor care au demarat inițiativa „România cetățenilor”. Sper să nu se reinventeze ca partid, căci ar risca să devină subiectivi și ineficace înscriindu-se în lista „noutăților dezamăgitoare”. Probabil o fundație?! Ar putea fi un pol de putere civică, intelectuali de marcă care și-ar putea însuși rolul de menținere al unui echilibru social și chiar promotor prin referendumuri a unor legi sau schimbări ale prevederilor Constituției care l-ar putea coborî pe politician de pe piedestal la nivelul ochilor celui care îl votează?
Da, in tara noastra e ocupata de alogenii paraziti unde strainii sant privilegiati iar noi suntem asupriti…noi santem straini in propria tara …
„Statul acesta îi apara pe straini de noi! Ca-n colonii” – Petre Tutea.
TREZESTE-TE! Alogenii paraziti au ocupat toate institutiile tarii, ca lupii imbracati in blana de oaie si au intrati cu viclenie minciuna si „valori” occidentale iudeomasonice in stana de oi !!!
Trezeste-te !!!
Ridica-te de sub asuprirea alogenilor paraziti !!!
Nu mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni folosind cardul bancar, inselaciunea „banilor” digitali, pe card, momeala „vaucerelor” lor digitale intrand in lagarul lor digital! Foloseste numai banii cash, fizici sau troc pentru a fi om liber !!!
Sa nu credeti ca e bascalie! Eu sau un oricare cetatean nascut, a trait, a invatat, a muncit si contribuit la orice impus prin lege pentru Romania 5-10-15 ani, proprietar corect la taxe si impozite+, si e umilit permanent ca fiind ultima gaina sau strain in tara mama natala, nu mai bine ar trai in strainatate cu drepturi si obligatii respectate reciproc privind statul in care locuieste, munceste si contribuie la bugetul localitatii, cantonului sau regiunii in care e stabilit? Decat umilinta permanent in tara mama, mai bine respectat in strainatate! In Romania, cai batrani specializati pe escrocherii si confort de lux din functii bugetari de lux politici, nu ai cum sa ii mai intorci pe drumul drept al vietii lor, la traiul obisnuit si la respectul reciproc! Vorba papagalului „poti sa ii sifu.i, nu se mai scoala😱 din lacomie si prostie”.
Cetatean strain in propria Tara! Pai de ce nu emigreaza ca sa fie un cetatean adevarat?
FALS! Romania apartine cetatenilor sai, dar nu romanilor. IO ma distrez copios cand vad zbaterile unora de a capta atentia opiniei publice in lupta lor pentru putere, deoarece stiu ca se apropie momentul cand Cel Promis va veni sa ridice Romania. Degeaba vehiculati tot felul de nume pentru prezidentiale, ca niciunul nu este Alesul lui Dumnezeu! Andrei Marga? Marcel Ciolacu? Kovesi? Drula? Simion? Sosoaca? Hellvig? Piperea? Geoana? Orbi mai sunteti! Cel Destinat va veni din Occident si isi va incepe misiunea din Bucovina. Ghiciti-l daca puteti! Am sa va dau un indiciu: desi nu este, a fost, si i s-a prezis ca va fi presedintele si Salvatorul Romaniei.
La cine te referi? Revine Romeo Fantastick din Elvetia?
Pai si acolo tot cetatean strain o sa fie
Se bat câmpii cu grație, în loc să se identifice cauzele. De aceea şi această mişcare pare mai degrabă un nou Grup de Dialog Social, care am văzut că avea rolul de a distrage atenția de la problemele reale ale României anilor ’90 şi de a promova ideile soroşiste, pein intelectuali precum Liiceabu, Pleşu şi alții. De ce tocmai acum? Simplu: fiindcă alegerile care au loc acum şi anul viitor sunt cele mai importante din istoria modernă. Nu doar a României, ci şi a Europei, SUA etc. Vor determina drumul lumii occidentale spre dictatură sau democrație.
Cauzele nu sunt legate de nişte găinari care fac ceva matrapazlâcuri ca să o ducă mai bine, denumiți pompos „baroni locali”, ci oligarhia globalistă, care a dictează tot prin intermediul instituțiilor europene şi mondiale profund corupte, a forumului de la Davos sau a ONG-urilor, şi care a distrus esența capitalismului autentic şi a liberei inițiative. Această oligarhie, sau „elitele” cum se mai numeşte, nu provine din România. Asta ar fi trebuit să dezbată o mişcare care se doreşte civică: rădăcinile răului.
# Bateți campii- foarte corect. Când nu te poți atinge de dulai, te legi de câini și catele. Cam asta e!
Cat timp aceasta tara este un stat Securist Dictatorial condus de sri si mai la ordinul stapanilor americani si mossad, Romania si romanii NU pot avea vreo pretentie… In Lagar nu este libertate si dezvoltare, doar minciuna ticaloasa securista despre cum vrea Securitatea sa fie tara, si doar asa, nu altfel… Pai asta nu e nici democratie si nici dezvoltare, doar dictatura securista… Dar atat de bine o conduc stapanii ca va sucomba iremediabil si Romania se va elibera de puroiul bolsevic sorosizd din structurile securiste… Nu credeam sa apuc vreodata sa spun dar: Speranta Romaniei este ca rusii sa ii calce pe americani si sa-i arunce din Europa, nemtii le pregatesc lovitura yankeilor fuduli… Daca romanii nu pricep, atunci vor cadea si ei cu americanii… In istorie romanii nu si-au asumat ce au facut, iar rusii stiu bine, dar mai stiu ca romanii stau in genunchi in fata americii si mossad si atunci nu prea-i baga in seama pe supusii de-o istorie intreaga…
Conjuncturile si altii prin ce vor face vor salva Romania, ca aceasta tara nu are lideri si ofiteri, doar supusi strainilor si caini gata sa vanda si sa tradeze…
Cateva opinii:
1. Functiile de conducere (de demnitate publica), inclusiv cele din consiliile de administratie ale diferitelor autoritati, ar trebui necesita prin lege macar un minim de experienta de 10 ani, daca nu chiar mai mult
2. Ar trebui introdusa obligativitatea prezentei la vot – partide noi ar fi incurajate si ar avea o sansa
3. Serviciile fac si dreg pentru ca politicianul le permite, ba chiar le incurajeaza. Nu de multe ori politicianul primeste o informatie si intreaba ce ar fi de facut, cand de fapt el ar trebui sa decida ce e de facut in urma dialogului cu un consilier pe problema respectiva. Mai mult, se intampla frecvent ca politicianul sa ceara serviciilor sa faca lucruri care nu intra in fisa postului si tine de alte institutii ale statului – ex: „hai sa aducem niste ofiteri SRI, SIE la ANAF”
4. Membrii organizatiei „Romania Cetatenilor” ar putea la un moment dat candida din partea unui partid politic existent
2. ori platesc amenda , ori anulez buletinul cum am facut de doua ori inainte de 89 .
– Ce faceti, cetateni ?
– cetatenim !
O noua versiune a unui dialog cu tuasu prim secretar:
– biscuiti ?
– biscuim, Maria Ta !
Exista vreun link catre videoclipul filmarii dezbaterii.
Puteti sa il postati aici?
Toti care au participat in sala aia si sunt in Loji Masonice,sunt cetateni,dar nu romani!Sunt pe pilot automat,biete marionete ale strainatatii
‘Cetatean strain in propria tara”?Fals !Mai precis „Roman strain in propria tara”
Romania este condusa de incompetenti deorece de patruzeci de ani se scufunda din ce in ce mai mult in incompetenta.Urmariti traseul invatamantului in aceasta perioada prin felul cum se fac legile,discutiile din parlament,discutiile din media.Situatia nu este alta nici in Europa nici in America si de aceasta profita Rusia si Asia cu riscul ca din prostia conducatorlor sa sfarsim toti nuclear.
ZicE autorul: „Sistemul politic românesc este fundat pe un angrenaj sofisticat moștenit din perioada socialistă.”. Ma mir ca nu i-a zis perioada comunista, ca, toti politrucii. Ca, da vina pe ce a fost in urma cu 33 de ani nu ma mira, este absolut romaneasca abordarea. Din cauza a ceea ce se intampla in Romania in urma cu 50 de ani, ASTAZI, FOARTE MULTI FURA SI SI MAI MULTI MINT. Si tot din cauza celor de acum 50 de ani, romanii ling dindosul americanilor. Si ca sa fie siguri ca au dindosurile lor la indemana, chiar i-au chemat aici, cu trupe. Si, si-au adus aminte cum i-au sovietizat ucrainenii prima data, se roaga de ei sa-i ai sovietizeze o data. Bag seama ca le-a placut. SLAVA UKRAINI!
Daca credeti ca au fost chemati,va inselati!chiar credeti ca unchiul sam tine cont de ce vrea,de ce zice si ce face ion?haideti sa nu fim naivi!aia fac cam ce vor prin zona asta!te tine la respect la tine in tara!
@Bateți câmpii : 10 cu felicitari!
1.Transparenta in finantarea presei ! Este vital. Presa a ajuns un groaznic mijloc de manipulare. La fel O.N.G-urile- transparenta finantarii ! 2. Revenirea la sistemul clasic, romanesc de educatie, renuntarea la aiurelile „Bolognia” si alte prosteli neo, straine toate. 3. La extrem sa ne amintim ca intr-o situate absolut similara Carol al II-lea a introdus dictatura….ihi !
Ca orice roman si eu am un punct de vedere : ar trebui incurajata organizarea pe bresle profesionale puternice pana intr-acolo incat fiecare breasla sa aiba un cuvant de spus atunci cand guvernul vrea sa schimbe legi . De pilda nu exista cooptarea tuturor economistilor, juristilor in organizatii care sa stea la masa tratativelor cu guvernul . Cele mai multe neclaritati economice, juridice ar trebui dezbatute in cadrul breslei pana cand se aleg variantele corecte ale legilor. Guvernul , oamenii politici experimenteaza pentru ca nu cunosc notiuni elementare de economie, justitie etc. Multi nu au condus la viata lor nimic, nici macar o scara de bloc , dar vor sa conduca o tara. Politica le da dreptul sa faca ce vor . Nu ar trebui sa aiba acest drept daca reprezentantii economistilor, juristilor nu sunt de acord . Sindicatele au esuat atunci cand sefii de sindicat si-au fixat salarii exorbitante din banii adunati pe baza de cotizatii , asa incat in fruntea breslelor ar trebui sa existe oameni care sa doreasca rezolvarea problemelor in beneficiul cetatenilor , sa fie onesti, nu sa faca avere din reprezentarea colegilor de profesie , nu genul indivizilor care lucreaza in sindicate, la banca nationala : ahtiati dupa bani, lacomi fara masura care ofera umbrela cand afara e soare si ti-o iau cand afara ploua. La randul lor ziaristii, profesorii , medicii , oamenii de afaceri etc ar trebui sa faca la fel : organizatii puternice , care sa cuprinda cat mai multi dintre profesionistii domeniului respectiv !