China, un nou proiect îndrăzneț

China a demarat construirea unui parc național în deșertul Ulan Buh din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul țării. Parcul este conceput pentru a deveni o destinație turistică și pentru a promova cunoștințele despre ecosistemul deșertului, relatează luni agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Parcul va fi amplasat în centrul deșertului Ulan Buh de un milion de hectare, așezat de-a lungul fluviului Galben, acesta fiind al optulea cel mai mare deșert din China. Din acest perimetru, parcul va ocupa 353 de hectare și se așteaptă să fie finalizat în 2032, a precizat sursa citată.

În paralel, autoritățile locale lucrează pentru a reface aria deșertului și a-l transforma în teren arabil, cu o centură de pădure în lungime de 191 km la extremitatea sa estică pentru a preveni extinderea acestuia.

Până acum au fost deja adoptate diferite măsuri pentru îmbunătățirea mediului în zonă: au fost ridicate bariere de nisip pentru a stabiliza nisipul în derivă, au fost plantați arbuști, copaci și iarbă adecvate pentru deșert, cum ar fi cătina, arbustul Caragana și răchita Salix. Aceste plante ajută nu numai la ancorarea nisipului dar aduce și beneficii economice fermierilor locali, precizează innermongolia.chinadaily.com.cn.

Deșertul Ulan Buh a fost acoperit în paleolitic de un lac uriaș care, în timp, a secat. În ultimii 2000 de ani, nisipul a fost purtat de vânt din deșertul Badain Jaran invadând nordul Ulan Buh. În același interval de timp, suprapășunatul a dus la formarea zonei de est a deșertului Ulan Buh, menționează sciencedirect.com.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.