
Știrea cea mai importantă a începutului de săptămână pentru piețele financiare a venit de la Geneva, unde în weekend au avut loc discuții între SUA și China privind tarifele comerciale, discuții care au dus la un „progres substanțial”, potrivit secretarului Trezoreriei americane, Scott Bessent. Președintele Trump a mers și mai departe, spunând că discuțiile au dus la ”resetarea totală” a relației cu China.
Însă declarațiile făcute de președintele Xi Jinping la Moscova, unde a fost prezent pentru celebrarea Zilei Victoriei, pot să reducă din optimismul generat la Geneva. Spunând că relația dintre China și Rusia este ”de nezdrobit” și că cele două state sunt ”prieteni de oțel”, Xi Jinping a complicat și situația liderilor politici europeni, care văd încă în apropierea de China o modalitate de a forța mâna Statelor Unite în discuțiile pentru reducerea tarifelor impuse de SUA pentru produsele europene. Întrebarea în cancelariile europene este dacă prietenul dușmanului nostru este tot dușmanul nostru sau poate fi și prieten al Europei?
Mesajele transmise de Xi Jinping la Moscova marchează o schimbare a abordării războiului din Ucraina: China nu mai vrea să pară un promotor al păcii, ci își asumă susținerea Rusiei și semnalează că își dorește o victorie rusă în Ucraina, ca parte dintr-un plan mai amplu care să ducă la o victorie în fața SUA și la unirea cu Taiwanul și ieșirea către Oceanul deschis din strânsoarea lanțurilor de insule controlate de SUA după al Doilea Război Mondial.
Președintele Ucrainei, susținut de omologii europeni, a propus Rusiei o încetare a focului de 30 de zile, însă a fost refuzat de Moscova, care a venit cu contraoferta unor convorbiri directe în Turcia, la finalul acestei săptămâni. Presat de SUA pentru a înceta ostilitățile, Zelenski spune că este pregătit să discute cu Vladimir Putin, însă nu este limpede dacă cei doi lideri vor sta față în față. Oricum, termenii propuși de Rusie pentru desfășurarea convorbirilor sunt aceiași: renunțarea la aderarea la NATO, recunoașterea anexării Crimeii, fără trupe de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean, recunoașterea controlului rus asupra teritoriilor ocupate în estul țării și reducerea drastică a ajutoarelor militare occidentale pentru Ucraina. Sunt termeni pe care regimul Zelenski i-a respins până acum.
Un alt mesaj din partea Chinei vine prin intermediul disputei scurte și intense dintre India și Pakistan. Tot mai multe publicații internaționale arată că această confruntare a fost un test pentru echipamentele militare chineze cu care este înarmat Pakistanul împotriva armelor occidentale deținute de India. Rezultatul nu este îmbucurător pentru Occident: în luptele care au implicat 150 de avioane militare (considerată cea mai mare luptă aeriana din ultimii 50 de ani), India a pierdut cinci aparate, în vreme ce Pakistanul nu a pierdut niciunul. India a pierdut 3 avioane franceze Rafale, un avion rusesc Su-30, un MiG-29 și o dronă israeliană Heron. Avioanele Rafale au fost doborâte înainte de a putea lansa vreo rachetă, pentru ca rachetele chineze cu care erau echipate avioanele chineze J-10C aveau o rază de acțiune sensibil mai mare.
Una dintre concluzii este că avioanele chineze precum J-10C si rachetele PL-15, alături de sistemul antiaerian HQ-9 s-au dovedit superioare în fața unor avioane mai moderne și de circa patru ori mai scumpe produse în Occident. Pe de altă parte, pierderile Indiei pot fi puse pe seama faptului că sistemele de luptă ale armatei indiene sunt eterogene, achiziționate din Rusia, SUA și Europa, în vreme ce sistemele pakistaneze sunt mult mai bine integrate pentru că provin în proporție covârșitoare din China.
Extraordinar,d-le RC pe extern CM,cum ti-ai dat seama ? Nimeni nu s-ar fi gandit
Traducere: Trump, Xi si Putin sunt de acord. Bibliografie: Jale-nski-n Biroul Oval si termenii de la care au pornit SUA la negocieri: teritoriile din Ucraina actuala cucerite de Rusia, ramân rusesti. + Ucraina nu intra-n NATO. Rusia îi cere si plafonarea armatei, lucru la care echipa lui Trump sunt sigura sa convina. @mishteaux: ai dreptate. @Marele Urs: de acord: pamanturile (rare sau nu ale) Ucrainei sunt deja americane. Cumparate de Black Rock. Polonezii sunt la Lvov. Si Rusii, pe Don, în Donbas si Lugansk. România, picata, însa, de fazan, din cauza unor tradatori, pe ici, pe colo, în locuri esentiale.
in aceste magice Momente Istorice Politice ( care , din pacate , trec neobservate de publicul larg romanesc – neinformat de ziaristii romani ) in care SUA – negociaza cu RUSIA & CO – o noua diviziune a Lumii , conform puterii militare si economice …..
…… India ataca apendicele Pakistan neutralizind numeroase Baze militare NATO din zona .
Atentie la soarta Romaniei care , se aude , 75 % va reveni in sfera de influenta ruseasca .
Daca jucam Cartea Neutralitatii s-ar putea sa ni sa permita sa ne re-industrializam .
Caline sincer e putin ridicola abordarea… daca China care nu a livrat armament in mod direct, si a promovat negocierile de la inceput, atunci SUA care a livrat total armament regimului de la Kiev, de la glontz pana la rachete, artilerie, si informatii satelit ce e? a da, parte directa in conflict, in niciun caz negociator de buna credinta. Pakistanul e o colonie CIA, regimul lor e militar si conducerea a fost pusa printr-o lovitura de stat organizata de americani, aruncand in puscarie nationalistul Imran Khan, si inlocuindu-l cu un premier a carui familie extinsa DETINE LONDRA (da, aia din Marea Britanie) si are in spate sute de scandaluri de coruptie. Si tot acolo antreneaza teroristi islamici care ataca investitiile de mare infrastructura construite de China, dpmdv atacul impotriva Indiei a fost organizat de americani, ca sa-l santajeze pe Modi, sa nu mearga la Moscova
China stie foarte bine ca U-Kraina o va cotropi daca reusheshte sa treaca de Rusia deci este vital pentru China sa cashtige Rusia caci altfel China nu va mai exista shi Chinezii vor fi exterminatzi de U-Krainieni.
Muntene vezi ca ai uitat sa-ti iei pasticele pentru scufita.
Un cap de șarpe(Putin) cu un cap de leu(Trump) și altul de tigru(chinezul), nu se vor înțelege decât când vor ei, pe baza compromisurilor acceptate de toate părțile. Exista o problema cu card sunt agățați toți, cea cu adunat uriașe fonduri din sănătate(tratamente si vaccinuri) pentru continuarea coordonării viitoarelor acțiuni militare sau decimare globală. Război atât de repede nu va fi, pentru că, războiul prelungit din ukraina, le-a dat peste cap planul cu vânzările de vaccinuri și forțarea vaccinării cetățenilor la nivel global. Încasări canci. Inca un reper pentru care afirm aceste idei, majoritatea țărilor europene, de vreo 2 ani, și-au construit hale uriașe pentru depozitat alimente, pentru a fi pregătiți să livreze online totul. Acum, acele hale au rămas goale și se așteaptă semnalul(vaccinuri și stat în casă) pentru a intra în funcțiune, până atunci, stau goale obligatoriu.
Fetitzo … 🙂 esti induioshatoare prin „grijile tale” 🙂 pentru OMENIRE ❤️👍❤️❤️😁
INSA problema HALELOR si REZERVOARELOR UE-oropene e alta:
– sunt GOALE si erau pentru GAZUL russnac, depozitat la UKRANI … care-a explodat deja ! 😀
DEZ-INDUSTRIALIZAREA din lipa ENERGIEI APROAPE 🙂 e AGRICULTURALIZAREA UE e
si ea o OPTIUNE de cateva decenii si generatii !
Bine zici, bine ghicesti !
ASA VA FI ! Din PRODUCATORI NET … namtii cei-excedentari vor ajunge CONSUMATORI NET (desi cu tzaraita de la BRICS 😀 !) 😀
„JOC de SUMA NULA”-MONDIAL … nemtii exportau mai mult decat importau … excedentul fiidu-le macro-economic necesar – la balanta egala (importuri=exporturi) NEMTII … ar avea RECESIUNE a ziso si Doctorul VAROFUKKIS 😐 !
INTREABA_TE … daca toti ar fi la export excedentari …unde se duce surplusul excedentar ?
Daca toti ar fi BOGATI cine-ar fi SARACII 😀 !
Unele natiuni (POPOARE) au in sange domnia …si prin agresivitate sau harnicie mercantila …trebuie sa fie IMPERII !
Vezi ce CULTURI au fost …si sunt EXCEDENTARE in istorie si vezi ce popoare si culturi au fost istoric CONSUMATOARE si SKLAVI ? !
❤️❤️❤️👍
Poate-ti cade ceatza de pe ochi ! PUP !
MARE ATENTIE la IMPLICATIILE STRATEGICE din FRAZA ASTA:
„Întrebarea în cancelariile europene este dacă prietenul dușmanului nostru este tot dușmanul nostru sau poate fi și prieten al Europei?”
->
daca „prietenul dușmanului nostru este tot dușmanul nostru”
atunci UE e intr-un CLESTE format din 2 dusmani distincti (USA + CHINA) si un vecin ATOMIC (RUSSIA) !
EXACT ce spunea predictiv mishteaux 😀 😁🤣🤣🤣 UE a cazut post-URKAN intre 2-oua scaune (China si USA)
PS: Ii era mult mai usor UE-auei daca avea doar un dusman si un prieten …de exemplu:
1- China dusmanca UE si USA prietena ei „economic concurentiala 😛 ”
2- China prietena UE si USA dusmanca ei „economic concurential” (vezisi: NORDSTREAM-ul 😀 )
Normal, rațional.. Ukraina nu merită să existe,.UE și america poartă un proxirăzboi impotriva ruiei pe care o vor pierde,..cu exterminarea ukranilor, deci nu rusul termină ukraina ci america NATO și UE,. Evident chinezul le vede corect..
Îmi pare bine că au doborît avioane franceze. Au tras mai de departe 😁