Chiuariu: Efectele referendumului, limitate de mandatul Legislativului în care a fost organizat

Valabilitatea referendumului, desfăşurat în legislatura trecută, privind opţiunea pentru un Parlament unicameral a constituit joi una dintre temele dezbătute de senatorul Tudor Chiuariu la conferinţa „Parlamentarismul între mono şi bicameralism”, organizată de Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române

„Tradiţia sistemului românesc parlamentar – aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţională într-o decizie privind un proiect de revizuire a Constituţiei din 2011 – e cel bicameral. Peste această tradiţie s-a suprapus un eveniment politic, şi anume un referendum, prin care cetăţenii au fost consultaţi asupra introducerii sistemului parlamentar unicameral şi asupra unui număr maxim de membri ai Parlamentului”, a declarat Tudor Chiuariu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, citat într-un comunicat transmis Agerpres.

O primă temă pusă în discuţie de senatorul PNL s-a referit la efectele unui referendum – care este consultativ – respectiv dacă acestea se pot prelungi după ciclul electoral în care el a fost organizat.

„În ce măsură chiar şi funcţia consultativă a acelui referendum mai are relevanţă după expirarea mandatului Parlamentului în cadrul căruia referendumul a fost organizat? În ce măsură rezultatul acestui referendum mai poate avea relevanţă, după organizarea unor alegeri parlamentare, în care una dintre forţele politice a exprimat – în programul politic, în programul de guvernare propus – preferinţa pentru revizuirea Constituţiei, dar şi pentru păstrarea unui sistem bicameral. Aşadar, una dintre formaţiunile politice participă la alegerile parlamentare, exprimă clar opţiunea pentru revizuirea Constituţiei şi pentru un anumit tip de Parlament bicameral şi acea formaţiune obţine un vot covârşitor, mult mai mare decât majoritatea absolută în Parlament. Acestea sunt chestiunile care ne preocupă pe noi. Unii dintre noi avem o oarecare prejudecată faţă de formele democraţiei şi modul cum au fost folosite de-a lungul istoriei”, a afirmat Tudor Chiuariu, preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului.

O altă temă pe care liberalul a abordat-o în cadrul dezbaterii a vizat propunerea în sine de modificare a sistemului bicameral.

„Singura propunere pe care am văzut-o este aceea de a înlocui sistemul actual, care are o Cameră de reflecţie şi o Cameră decizională, fiecare având competenţă pe anumite domenii. Să înlocuim acest sistem cu unul cu o singură Cameră, care dezbate de două ori, deci într-o dublă lectură, proiectul de lege supus aprobării. Aşadar, înlocuim un sistem care permite şi o dezbatere mai largă, pentru că implică alte persoane, şi un alt nivel de reprezentativitate şi care, cel puţin la o primă vedere, e mai bun calitativ şi care răspunde şi altor exigenţe ale sistemului constituţional cum ar fi cel de control şi echilibru între cele două Camere ale Parlamentului. Din orice aritmetică electorală, chiar în condiţiile unui vot aproape identic pentru Camera Deputaţilor şi Senat, din cauza numărului mai mic de membri ai Senatului, întotdeauna majoritatea în Senat e fragilă, indiferent de cine s-a aflat la guvernare sau în Opoziţie. Senatul – o Cameră în care mai degrabă s-a decis consensual decât pe linie de demarcaţie clară Putere-Opoziţie”, susţine senatorul, citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.