Christine Lagarde, noul director al FMI

Ministrul de Finanţe al Franţei, Christine Lagarde, a fost numit director general al Fondul Monetar Internaţional (FMI) de către board-ul instituţiei financiare, pentru un mandat de cinci ani începând din 5 iulie, transmite Reuters.

„Board-ul FMI a ales-o pe Christine Lagarde ca director general al Fondului şi preşedinte al board-ului director pentru un mandat de cinci ani, începând cu 5 iulie 2011”, se arată într-un comunicat al FMI. Lagarde şi-a asigurat postul după ce marile state cu economii emergente, China, Brazilia şi Rusia, i-au susţinut candidatura. Statele Unite au anunţat, de asemenea, sprijinul pentru Lagarde înaintea şedinţei de marţi a celor 24 de membri ai board-ului director. Singurul contracandidat pentru postul de şef al FMI a fost Agustín Carstens, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului.

Ministrul francez de finanţe Christine Lagarde, care îi urmează lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuţi pe scena mondială, atât pentru pregătirea profesională, cât şi pentru stilul său şic, scrie NewsIn. Lagarde, în vârstă de 55 de ani, este prima femeie care conduce instituţia. Însă, oficialul francez este obişnuit cu premierele. Născută Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obişnuită cu victoriile încă din adolescenţă, când a reprezentat echipa naţională de înot sincron a Franţei. La vârsta de 17 ani, după moartea tatălui său, ea a studiat în Statele Unite timp de un an, perioadă în care şi-a perfecţionat cunoştinţele de limbă engleză. După ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a făcut masteratul la Institutul de Ştiinţe Politice de la Aix, din Provence.

În 1981 s-a întors în Statele Unite, unde s-a alăturat cabinetului internaţional de avocatură Baker & McKenzie, ca asociat, specializându-se în dreptul muncii şi drept comercial. 18 ani mai târziu a devenit prima femeie preşedinte a firmei.În 2005, Lagarde a fost numită ministru francez al comerţului şi, în timpul mandatului său, exporturile Franţei au ajuns la niveluri record. În 2007 a devenit ministru de finanţe, prima femeie care a ocupat acest post atât în Franţa, cât şi în restul ţărilor membre G8.

Cunoscută pentru că nu îi este teamă să spună ce gândeşte, ea a pus criza financiară globală din 2008 parţial pe seama culturii dominate de bărbaţi şi alimentată de testosteron din băncile internaţionale.

Unul dintre cei mai populari politicieni de dreapta din Franţa, în 2009 Lagarde a ocupat a doua poziţie într-un top al personalităţilor favorite din ţară, realizat de RTL şi Le Parisien. Ea a fost depăşită de actorul şi cântăreţul Johnny Hallyday. Însă popularitatea sa s-a extins dincolo de frontierele Franţei şi este apreciată şi pe scena internaţională. În 2009, Financial Times a votat-o cel mai bun ministru de finanţe din Europa, iar Forbes a clasat-o pe locul 17 în topul celor mai influente femei din lume.Ea a obţinut respectul internaţional şi pentru că a promovat autoritatea Franţei în negocieri în foruri cheie, precum G20, în cadrul căruia Parisul deţine în prezent preşedinţia.

Lagarde este apreciată şi pentru rolul important pe care l-a jucat în aprobarea unui mecanism de salvare pentru ţările din Zona euro care se confruntă cu probleme.Iar modul său direct de a aborda chestiunile dificile nu a făcut decât să îi îmbunătăţească imaginea.

În cursa pentru înlocuirea în funcţie a lui DSK – acuzat de tentativă de viol şi sechestrare – faptul că este femeie probabil a crescut şansele lui Lagarde. „Ceea ce s-a întâmplat cu DSK subliniază cât de bine ar fi să avem o femeie în acest rol”, spune un fost economist-şef de la FMI. Însă el subliniază că faptul că este femeie este doar o parte a carismei. „Este impresionantă, are o personalitate puternică. La reuniunile de finanţe din întreaga lume este tratată practic ca un star rock”, explică el.

Însă Lagarde, divorţată şi mamă a doi copii, a avut şi greutăţi de depăşit. Naţionalitatea a fost împotriva ei. Un francez a candidat pentru FMI de 26 de ori în ultimii 33 de ani, iar ceea ce s-a întâmplat cu DSK a pus în pericol şansele Franţei de a menţine această funcţie.Totuşi, cea mai mare problemă pentru Lagarde a venit în forma unei lovituri chiar în Franţa. La 10 mai, un procuror a recomandat o anchetă judiciară asupra deciziei ei de a rezolva o dispută între stat şi magnatul Bernard Tapie, prieten personal al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Lagarde s-a implicat pentru a pune capăt disputei legale în 2007 ordonând o comisie specială de judecători pentru a arbitra cazul. Anul următor, Tapie a primit 285 milioane de euro despăgubiri. Lagarde neagă orice acuzaţie şi nu există indicii ale unui profit personal.

Noul director general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a promis că instituţia îşi va servi statele membre „cu aceeaşi determinare” ca înainte de a fi numită la conducerea ei. Mandatul ei de cinci ani urmează să înceapă la 5 iulie. „FMI a fost în serviciul celor 187 de state membre în timpul crizei economice şi financiare mondiale, suferind evoluţii profunde”, a scris ea într-un comunicat. „Primul meu obiectiv în fruntea instituţiei noastre va fi să fac în aşa fel ca ea să continue pe această cale cu aceeaşi determinare şi acelaşi angajament”, a indicat ea. „Aşa cum am spus în consiliul de administraţie în timpul procesului de selecţie, acţiunea FMI trebuie să fie pertinentă, proactivă, eficientă şi legitimă, pentru a asigura o creştere mai puternică şi durabilă, stabilitatea macroeconomică şi un viitor mai bun pentru toţi”, a adăugat ministrul francez al economiei. Ea s-a declarat „profund onorată de încrederea” acordată de statele membre. Lagarde, 55 de ani, a fost preferată de consiliul de administraţie unui candidat mexican, Agustin Carstens, în momentul când FMI se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice pe care a fost nevoit să o gestioneze în istoria sa, în Grecia, aminteşte AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.