Cîmpeanu, doctorat curat și uscat. Reacția Emiliei Șercan

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut public, duminică, raportul comisiei de analiză în cazul propriei teze de doctorat, pe care a susţinut-o în anul 2000, anunțând că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat” şi că nu a fost considerată oportună transmiterea lucrării în vederea altor verificări.

„Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferinţe de presă, când mi s-a cerut pentru prima oară în mod direct să fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susţinută în anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an. În anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am iniţiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esenţială în prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurător al unor activităţi antropice şi identificarea unor soluţii care să corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

El a precizat că, „în urma unei analize realizate de către specialişti în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor (sistemantiplagiat şi Turnitin)”, a reieşit că „teza de doctorat respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării şi, în acelaşi timp, lucrarea are valoare ştiinţifică şi practică, fiind de actualitate şi în prezent, constituind o lucrare de referinţă în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi, nu în ultimul rând, al protecţiei factorilor de mediu”.

Potrivit acestuia, din raport reiese că „nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma şi conţinutul tezei de doctorat”.

„Coeficientul de similitudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document şi conţine grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% faţă de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similitudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%…”. Concluzia comisiei este că „teza de doctorat este, în mod evident, rezultatul cercetărilor originale efectuate de către autorul acesteia în teren, într-o manieră continuă, vreme de 8 ani. În consecinţă, apreciem că nu este oportună şi nici motivată, în fapt şi în drept, o decizie de transmitere a tezei de doctorat analizate, în vederea altor verificări”, a mai scris Cîmpeanu.

Joi, ministrul Educaţiei a declarat că rezultatul comisiei care i-a verificat în 2021 teza de doctorat a fost unul „laudativ” şi că softurile antiplagiat au generat valori de câteva zeci de ori mai mici decât cele de la care se declanşează suspiciunea de plagiat.

„A fost constituită o comisie de analiză din toate perspectivele – ştiinţifică şi de respectare a normelor de etică şi deontologie universitară, formată din specialişti, care în opinia mea sunt dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului moral şi ştiinţific. (…) S-a decis constituirea comisiei pentru verificarea tezei de doctorat susţinută în anul 2000. Conţinutul din perspectivă ştiinţifică este amănunţit descris de această comisie şi este asumat. Este mult prea laudativ pentru a-l putea prezenta public. Este rodul unei munci de 8 ani, experienţe zilnice din teren. Din perspectiva normelor de etică şi deontologie universitară (…) rezultatul a fost acela de respectare a absolut tuturor normelor. A fost verificată cu două softuri antiplagiat (…) iar rapoartele de analiză au relevat că coeficienţii de similitudine sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cei de la care se declanşează suspiciunea de plagiat”, a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Cîmpeanu a precizat că nu a publicat concluziile anchetei pentru că nu a simţit nevoia să comunice „un rezultat laudativ” la adresa unei munci de 8 ani. „Dacă ar fi fost altfel, aş fi cerut să se continue procesul de analiză”, a adăugat el.

Ministrul Educaţiei afirma pe 9 august 2021 că teza sa de doctorat este publică la Biblioteca Naţională şi a putut fi consultată „în ultimii 20 de ani”.

 

Jurnalista Emilia Șercan spune că demersul ministrului educației, Sorin Cîmpeanu vine în contextul în care o petiție a comunității Declic, pentru demiterea lui Cîmpeanu, a strâns în mai puțin de 48 de ore 24.000 de semnături. Totodată subliniază că USMAV a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat la 50%.

„O petiție pentru demiterea ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, lansată la începutul weekendului de Declic, a strâns în mai puțin de 48 de ore aproape 24.000 de semnături (lista este încă deschisă).
Ca să contracareze la nivel de imagine publică inițiativa prin care se cere demiterea sa, dublul academician Sorin Cîmpeanu a publicat azi raportul de verificare asupra tezei sale de doctorat realizat de universitatea pe care o conduce din 2012 – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.
Iar din acest raport aflăm, eu una aș putea zice chiar cu stupoare, că coeficientul de similitudine stabilit de USAMV-B pentru verificarea cu softul antiplagiat, de la care o teză de doctorat intră automat în verificare pentru suspiciune de plagiat, este de 50%!
Ca să se înțeleagă mai bine ce spun, universitatea în care dublul academician Sorin Cîmpeanu, cel mai mare apărător al plagiatorilor din țara asta, a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat de 50%! Jumătate dintr-o teză!
Adică, doar dacă soft-ul indică 50% similitudine la USAMV-B – universitatea în care dublul academician taie și spânzură din 2012 – se alertează școala doctorală de acolo că ar fi o problemă cu o teză de doctorat. Dacă e 25%, e perfect! Dacă e 30% e excepțional! 35% e foarte bine! 40% e bine! 45% e acceptabil! 48% e satisfăcător!
Repet, acest coeficient de 50% e în universitatea în care rector suspendat pe perioada ministeriatului e însuși groparul integrității academice din România.
A, și să nu uităm că la școala doctorală de la USAMV care are standarde de integritate înalte de până la 50% similitudine, în mandatul de rector al dublului academician Cîmpeanu, fusese admis coordonator de doctorate celebrul infractor-impostor Laurențiu Barangă, care nu avea nici măcar bacalaureatul luat”, a scris jurnalista pe pagina sa de Facebook,
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

9 Comentarii

  1. Ok, si daca mai intra inca odata la control, e ceva rau? Apropo, su petrov turnatorul alcolist a trecut pe la control pe colaborarea cu securitatea si mereu a fist spalat cu NU! Pana cand au intrat la control ananuntit cu dezvaluiri fostii colegi cu acte doveditoare, a inghitit propria minciuna sustinuta etern, ramanand cu botul pe labe privind fala, functia si drepturile ilegale! Sper sa ii anuleze si mandatele ca presedinte de tara acestui individ cu vechime in infractionalitate!

  2. Mdaa,
    Am Aruncat si eu o Privire din Fuga Calului Maro spre „Doctoratul” numitului Sorin Cimpeanu.
    Indubitabil, Nu se Poate Face nicio Analogie intre Scrierile din Opera Mia, printre care Amintesc doar CapodOpera Ostaseasca „Critica Ratiunii Pure in Infanteria Governamentala”, pentru a Elimina orice Suspiciuni printre Nuntasii Dusmaniului Mieu, Razesul George Simion.
    Acord Nota 7(sapte) Komisiei de Anketa din Cadrul Akademiei.

  3. Numai un ” doctor ” ajuns ministru poate spune ” clasa a doisprezecea „.

  4. Dormi linistit, SSI vegheaza pt tine!Si se jura ca nu ura si l am prins cu sclavu’n tura.Il vedeti lucrand pe bune la un doctorat si stiind sa il sustina in fata unei comisii adevarate??Intreb, nu dau cu parul.

  5. Șercan să-și lăurescă situația ei înante de a fi o unealtă a „băieților”. marș!

  6. Marea proteasa ES, curatitoare de opozanti!!Ce anomalie, in loc sa vezi FONDUL STIINTIFIC, vezi hartia!!

  7. USAMV, fostul Institut Agronomic „Nicolae Bălcescu”, cuibușor de nebunii cu terenuri din jurul Bucureștiului.
    Puiu Popoviciu, Petrov si fiicele, Hunter Bidon ar putea spune muuuulte…?

  8. Oricum teza este un plagiat. La baza nu sunt masuratori si observatii facute de doctorandul Campeanu. A luat datele de la statiile de epurare, volum de ape uzate, apoi necesarul de irigatii si a rezultat ca se pot folosi laa irigare. Tema ese veche de acum 100 de ani in tarile dezvoltate. Prin urmare, teza nu aduce nimic nou si nicio o contributie reala a autorlui. Toata aceasta mascarada este ca sa dea bine la prosti, cei care au carte mai multa nu inghit aceasta cacealma.

  9. Tâmpeanu, sluga lui Werner, cea mai ridicolă poziției, când Werner e sluga la oricine îi arată curul sau îl ademenește cu o funcție, dar cu siguranță nimeni nu o s ai de a o funcție pentru că nici ai lui nu îl suportă, ei sunt antiromabi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.