Cine dorește ca ”Jocurile lui Putin” să fie un fiasco

Cel putin sapte persoane, dintre care trei membri ai fortelor speciale ruse, si-au pierdut viata miercuri dimineata, in timpul unui schimb intens de focuri intre trupele ruse si presupusi militanti islamisti in Daghestan, anunta Reuters.

Schimbul de focuri a izbucnit in momentul in care o masina a incercat sa forteze o bariera instalata de trupele federale in jurul unei case din localitatea Karlanyurt, in cadrul unei operatiuni antiteroriste.

Cinci membri ai trupelor ruse au fost raniti, iar trei au fost ucisi. Si-au pierdut viata si patru dintre atacatori. Unul dintre ei era suspecta ca este un lider rebel din Daghestan – Marat Idrisov – care a participa la organizarea atentatului din Pyatigorsk, in luna decembrie.Atentatul din Pyatigorsk, de pe 27 decembrie, a fost urmat de atentatele de la Volgograd, de pe 29 si 30 decembrie 2013.

Acest val de atentate, dar si incidentul din Daghestan starneste mari ingrijorari cu privire la securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci, din luna februarie, avand in vedere ca acestea se vor desfasura in proximitatea zonei fierbinti din Caucazul de Nord. Aceasta tinta este cu atat mai atractiva pentru teroristi, cu cat presedintele Vladimir Putin a acordat o uriasa importanta evenimentului sportiv, numit deja ”Jocurile lui Putin”.

Teroristii au inceput sa comita atentate si in Rusia profunda, plasand bombe si chiar trimitand atentatori sinucigasi, deseori femei, in aeroporturi, statii de metrou si garile din Rusia. Potrivit Departamentului american de Stat, doar in 2013 si-au pierdut viata peste 600 de persone si aproape 500 au fost ranite in asemenea atentate comise pe teritoriul Federatiei Ruse.

In mod oarecum suprinzator, expertii in terorism nu sunt siguri care este natura si care va fi evolutia fenomenului terorist din Rusia. ”Situatia cu care se confrunta guvernul rus acum nu este o campanie terorista clasioca, precum cea a IRA sau cea a separatistilor ceceni din anii 1990 si 2000. Este o expresie mai difuza a furiei fata de autoritatile ruse, orchestrata de figuri precum Doku Umarov”, spune Matthew Light, profesor la Centrul pentru studii europene, ruse si eurasiatice de pe langa Universitatea din Toronto.

Doku Umarov, liderul autoproclamatului, in 2007, Emirat Caucazian, este un conducatoral insurgentei din Cecenia, care le-a cerut recent militantilor sa ”faca tot ce este posibil” pentru a transforma Jocurile Olimpice de la Soci intr-un fiasco. Sub umbrela Emiratului Caucazian actioneaza cel putin patru grupuri islamiste? Yarmuk Jammat (activ in special in Kabardino-Balkaria), Jamaatul Ingusetiei, Jamaatul Daghestanului si Brigada Martirilor Riyad us-Saliheyn, care lupta pentru un stat islamic independent Cecenia.

Date fiind operatiunile contra-teroriste numeroase ale autoritatilor ruse, liderii acestor grupari nu supravietuiesc, de regula, mai mult de un an, motiv pentru care conducerea gruparilor teroriste este una foarte difuza si este greu ca ele sa se supuna unui singur lider. ”Gruparile teroriste nu trebuie sa obtina permisiunea din partea lui Umarov pentru a organiza un atentat sinucigas”, sustine profesorul Matthew Light.

Autoritatile ruse vin insa cu o analiza diferita de cea a analistilor occidentali. ”Actiunea criminala de la Volgograd, la fel ca si atentatele teroriste din SUA, Siria, Libia, Irak, Afganistan, Nigeria si alte state, a fost organizata dupa acelasi scenariu si are aceiasi initiatori”, se arata intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Pentru presa rusa si unele publicatii occidentale nu exista indoiala ca in spatele atentatelor recente se afla Doku Umarov, numai ca aceasta parte a presei incerca sa vada si dincolo de acest lider jihadist. Publicatia libaneza as-Safir scria ca, in vara anului 2013, seful spionajului saudit, printul Bandar bin Sultan, l-ar fi avertizat pe Putin, in timpul unei vizite la Moscova ca serviciile saudite vor permite patrunderea in Caucazul de Nord a teroristilor care acum opereaza in Siria, dara Rusia nu-si va retrage sprijinul oferit regimului al-Assad. Potrivit ziarului libanez, teroristii care opereaza in Caucaz sunt controlati din Arabia Saudita.

”Opinia unor experti este ca dublul atentat de la Volgograd are origini siriene si arata ca Rusia si Arabia Saudita nu au reusit sa ajunga la un acord”, spune canalul privat de deleviziune Dojd, care emite de la Moscova.

Regimul saudit este grav afectat de tot mai probabila resetarea a relatiilor dintre SUA si Iran, motiv pentru care a inceput sa joace tot mai independent de Washington pe scena internationala, incepand cu refuzarea unui loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate ONU. La fel, Arabia Saudita a fost profund dezamagita de refuzul SUA de a interveni militar in Siria si de acceptul Washingtonului pentru organizarea unei noi runde de negocieri diplomatice intre rebelii sirieni si regimul Assad, la propunerea lui Vladimir Putin.

”Nu exista niciun document care sa confirme cele scrise despre amenintarea printului Bandar, dar, pe de altaparte, nu este nicio indoiala ca terorismul de sorginte wahhabita din Rusia a primit sprijin din partea regimurilor salafiste din Golf, in special din partea Arabiei Saudite”, scrie cotidianul Izvestia.

”Nimeni nu vorbeste acum despre sprijinul financiar saudit pentru rebelii ceceni. Insa putini vor fi cei surprinsi daca se va afla ca banii unor donatori privati din zona Golfului au finantat armele si operatiunile teroriste din Emiratul Caucazian. Le fel ca Putin, si ei sunt pregatiti sa cheltuiasca miliarde”, scria Haaretz imediat dupa atentatele de la Volgograd.

Intr-un articol publicat miercuri, 15 ianuarie, de Nezavisimaia Gazeta, se arata ca Arabia Saudita sustine fatis actiunile violente ale sunnitilor irakieni impotriva regimului de la Bagdad, condus de premierul siit Nouri al-Maliki. La fel, Kommersat publica un articol despre escaladarea razboiului informatc dintre Arabia Saudita si Iran, miza fiind viitorul politic al Siriei.

Presa din Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite, abunda de articole traduse si in limbi de circulatie internationala care arata cu degetul catre regatul saudit atunci cand vine vorba despre atentatele teroriste comise in Rusia. Se arata astfel ca unul dintre atentatorii sinucigasi de la Volgograd, Pavel Pecionkin, ar fi luptat in Siria in urma cu un an, alaturi de fortele sustinute financiar si logistic de Arabia Saudita.

Presa occidentala nu identifica insa, in prezent, nicio legatura directa, ideologica si financiara, intre Arabia Saudita si wahabitii din Federatia Rusa. Este concluzia la care ajung expertii citati de Deutsche Welle. Cu totii sunt insa de acord ca aceasta legatura a existat in anii 1990, cand mii de musulmani din nordul Caucazului au mers in Arabia Saudita la studii si cand mai multe fundatii umanitare saudite primit dreptul de a activa in Rusia, unde au propagata forma radicala a Islamului. La fel, in ambele conflicte din cecenia, de parte insurgentilor au luptat mercenari din Arabia Saudita.

Deutsche Welle a publicat si un interviu in care Eberhard Schneider, membru al Centrului Rusia-UE de la Bruxelles, ii sugereaza lui Putin o solutie non-violenta pentru limitarea atacurilor teroriste: ”Daca as fi in locul lui Putin as incerca sa dezvolt un islam rus – un islam moderat, orientat catre Rusia. Ar trebuie sa faca totul pentru a limita extinderea wahabismului. Acum el infiltreaza moscheile, se raspandeste printre imami, in special in Kazahstan. In epoca sovietica, religia a fost suprimata. Dupa caderea URSS, musulmanii si-au dat seama ca nu au suficienti imami, iar Arabia Saudita, locul de origine al wahabismului, a fost mai mult decat bucuroasa sa-i ajute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.