Orban mai decapitează un deputat

Cine este incomodul din rândul liberalilor

ludovic-orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, pare că a intrat ­într-un război lung cu propriul partid. În dorința sa de a face „curat“ și de a-i alunga pe toți cei care ar colabora cu cei de la PSD, Orban a luat cele mai radicale și mai multe măsuri din istoria postdecembristă în privința mai multor parlamentari și aleși locali ai formațiunii.

Deciziile președintelui PNL sunt definite de unii dintre colegii săi de partid cu sintagma generică de vendete personale care fac rău partidului. În ciuda faptului că, în spatele ușilor închise, mai mulți liberali și-au arătat dezacordul pentru asemenea practici și chiar a scandalurilor publice, setea de „sânge“ liberal a lui Ludovic Orban nu este nici pe departe potolită. Acesta și-a fixat un calendar în baza căruia va tăia în carne vie în mai multe organizații ale PNL din țară care i-au fost potrivnice și nici acum nu i-au intrat în grații. Prima nouă „victimă“ politică de pe lista lui Orban este un alt parlamentar al partidului, deputatul Mugur Cozmanciuc.

Din liderul PNL ies Scântei

Deputatul ieșean Mugur Cozmanciuc este și președintele interimar al organizației PNL Neamț, de ceva vreme, în urma demisiei lui Dorinel Ursărescu. Cozmanciuc a fost unul dintre președinții de filială care, la congresul de anul trecut pentru desemnarea șefului PNL, l-a susținut pe europarlamentarul Cristian Bușoi, în defavoarea lui Ludovic Orban. Pe Bușoi și Cozmanciuc îi leagă o veche prietenie, cei doi fiind colegi și lideri la organizațiile de tineret ale PNL mai mulți ani la rând. Mai nou, Orban, prin alungarea lui Florin Alexe de la șefia organizației Sector 3 a Capitalei, și el prieten cu Bușoi și Cozmanciuc, vrea să-i șubrezească definitiv poziția în partid europarlamentarului. Și asta, pentru că Orban nu-l consideră suficient de bun pe Cristian Bușoi astfel încât să-l desemneze cap de listă pentru alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor. Însă, în afară de Bușoi, liderului liberal nu-i este deloc pe plac nici faptul că Mugur Cozmanciuc continuă să îl frecventeze pe fostul ministru PNL al Transporturilor Relu Fenechiu, recent eliberat de după gratii. Deși a negat că nu se mai implică deloc în jocurile din partid în zona Moldovei, Fenechiu este suspectat că încă mai dirijează o grupare de aleși locali și de parlamentari care nu-l simpatizează pe actualul lor lider. Senatoarea PNL Iulia Scântei, cu care Fenechiu a colaborat ani de-a rândul prin minister și la nivel local, este alt nume care i se opune constant lui Orban. În momentul îndepărtării colegului său de la Senat Cătălin Zamfir din grupul liberalilor, Scântei a sărit în apărarea acestuia. Acum, aceasta este din nou suspectată că trage sfori în favoarea lui Cozmanciuc.

Telenovela în prelungiri a lui Cozmanciuc

Principalul cap de acuzare care i se atribuie lui Mugur Cozmanciuc este suspiciunea de partizanat cu PSD, conform intereselor lui Relu Fenechiu, cel care l-ar fi promovat pe deputat în toate funcțiile deținute anterior. Acesta este arătat cu degetul și ca fiind autorul mai multor decizii controversate ce au măcinat filiala locală a PNL Neamț. Hotărârea privind tragerea pe linie moartă a lui Cozmanciuc va fi luată în ședința de azi a Biroului Executiv al PNL, în baza raportului întocmit de comisia trimisă de la București în Neamț pentru evaluarea activității organizației. Neînțelegerile în cadrul PNL Neamț au escaladat după ce Mugur Cozmanciuc și câțiva apropiați de-ai săi au luat, la începutul lunii martie, decizia să dizolve Biroul Politic Local Piatra Neamț, condus chiar de primarul acestui municipiu, liberalul Dragoș Chitic. Ludovic Orban a aflat din ziare despre mutarea făcută în Moldova de deputatul ieșean. Pe lângă acest gest, pe liderul liberalilor l-ar mai deranja și faptul că Mugur Cozmanciuc nu a adus niciodată vreo critică adversarilor politici, ci ar fi colaborat cu cei de la PSD și ALDE pe plan local în detrimentul liberalilor.

Vechimea noului „proscris“ penelist

Mugur Cozmanciuc este un vechi membru al PNL, fiind înscris din 1999 în filiala Iași. De-a lungul anilor a ocupat funcții importante, fiind președinte al TNL Iași, președinte interimar al PNL Iași, vicepreședinte TNL și vicepreședinte al PNL Iași, consilier municipal de Iași, consilier județean de Iași, secretar de stat la Ministerul Mediului și Pădurilor în guvernul USL, iar acum deputat. Cozmanciuc a lucrat atât la stat, cât și în privat. Acesta a fost director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, între 2007-2009, și director de marketing la SC CET Iași SA, în perioada 2010-2011, apoi director comercial al unei companii private.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Se pare că prețul pe care trebuie să-l plătească PNL-ul , dn păcate , pentru libertatea editat răgușit , este insuportabil și curănd acest partid se va dezintegra datorită inestimabilelor sale valori , Turcan , Vălceanu , Dancă … , și mulți alți lătrăi la stele …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.