Cine este Ozbilici, cel care a fotografiat momentul uciderii ambasadorului rus

Jurnalistul de la Associated Press este omul care a capturat imaginea asasinării ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, din galeria de artă de la Ankara. El a acordat un interviu celor de la CNN, în care a povestit despre clipele de teroare prin care a trecut.

„Auzeam focuri de armă, era un sunet asurzitor. Persoanele aflate în faţă dispăruseră, se aruncaseră pe podea. Au încercat să se adăpostească. Am fost speriat, îngrijorat, dar nu panicat!“, povesteşte el. Fotograful, pe numele său Burhan Ozbilici, nu plănuise să ia parte de expoziţia de artă din capitala Turciei, ci a fost o decizie de moment pe care a luat-o în drum spre casă. Cum relaţiile Rusia-Turcia păreau destul de delicate în ultimele săptămâni, jurnalistul a considerat că o serie de fotografii de la faţa locului i-ar fi de folos în viitorul apropiat. „Era un om calm şi cald. Nu era genul de diplomat pe care îl vedem de obicei.“

“Aveam responsabilitatea capturării momentului”

Într-o fracţiune de secundă, liniştea a fost spulberată de sunetul asurzitor al focurilor de armă. Gloanţele au început să zboare prin încăpere şi lumea să se panicheze. Ozbilici a mers în spatele camerei, găsind un adăpost parţial sigur lângă un perete. El s-a uitat la atacator cum mergea ţanţoş în jurul ambasadorului trântit la podea, în timp ce a încercat să surprindă cât mai multe imagini. “În situaţii dificile, sunt un om calm. Aveam această responsabilitate profesională“, a povestit el pentru CNN. „Ambasadorul zăcea pe jos, în timp ce criminalul purta un monolog politic. Unii oameni ţipau, astfel că nu am reuşit să aud mare lucru. Am fost, desigur, destul de speriat în momentul în care şi-a îndreptat atenţia asupra mea. Mi-am făcut curaj şi l-am fotografiat, în timp ce el era disperat după atenţia oamenilor. M-am gândit: Sunt aici. Chiar dacă sunt omorât sau rănit, sunt jurnalist. Trebuie să-mi fac treaba. Puteam fugi fără să fac nici o fotografie… însă nu aş fi avut un răspuns acum pentru cei care m-ar fi întrebat de ce n-am făcut-o. M-am gândit chiar la prietenii sau colegii care au murit de-a lungul anilor pe teren.“

Între timp, Burhan Ozbilici şi-a continuat munca, documentându-se despre acest asasinat politic dintr-un unghi ce ar putea schimba perspectiva mondială în câteva ore. „În timp ce mă gândeam, îl vedeam că este extrem de agitat, dar în acelaşi timp deţinea controlul asupra situaţiei. Din acel moment au intrat cei de la securitate şi am putut ieşi afară.“ Fotograful a mai povestit că nu a fost capabil decât peste câteva ore de la incident să editeze fotografiile şi să îşi dea seama că a fost un atac premeditat. „Când am ajuns acasă, am observat în celelalte imagini că el stătea în spatele ambasadorului, pentru a părea că face parte din personalul ambasadei sau al galeriei. Eram foarte calm. Eu m-am simţit foarte vinovat să văd un om inocent cum zace pe podea.. fără viaţă.“

Apreciat ca un erou

La câteva minute de la publicare, fotografiile lui Burhan Ozbilici au făcut înconjurul presei internaţionale. Colegi din întreaga lume i-au apreciat munca. „Cât curaj a avut pentru a captura acel moment terifiant. Astfel de oameni sunt foarte rari şi trebuie apreciaţi din tot sufletul“, spune Barry Malone, editor online la revista Al Jazeera.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.