Cîţu: „Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu”

Fostul premier Florin Cîţu a declarat că „poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu”.

Întrebat ce învăţăminte trage din anul care se încheie, liderul PNL a vorbit despre viteza cu care a încercat să facă reformă, despre care consideră că este prea mare pentru societate şi economie în România.

„Eu chiar cred că se poate face reformă în România. Dar în acelaşi timp trebuie să recunosc că poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu şi atunci aici trebuie ajustate lucrurile. Trebuie văzut cum facem această reformă, pentru că ea trebuie făcută… şi aici este clar că sistemul economic şi sistemul social din România doreşte reformă, doar că viteza cu care facem reforma asta este diferită, ce vrem noi faţă de sistem”, a declarat Florin Cîţu, la TVR.

În ceea ce priveşte durata mandatului său în fruntea Guvernului, Cîţu a arătat că: „Este media ultimilor şapte ani mandatul de prim ministru, ceea ce poate trebuie să spună ceva despre politica din România”.

Față de perioada de dinaintea pandemiei, România se situează în primele patru state din Uniunea Europeană ca revenire economică, superioară mediei UE, susține bilanțul Guvernului Cîțu, publicat joi.

Florin Cîțu a preluat mandatul în fruntea Executivului în decembrie 2020.

Guvernul Cîțu spune că a început consolidarea fiscală. Execuția bugetară la 10 luni a condus la un deficit al bugetului de puțin peste 4%, față de ținta de 7,13% pentru întregul an. Cifrele preliminare pentru 11 luni indică o creștere marginală a deficitului, ceea ce lasă un spațiu fiscal foarte mare pentru ultima lună din an. Guvernul invocă rezultatele anului 2021 – creștere PIB la 9 luni de 7,1%, creșterea industriei cu 10,5%, construcțiile cu 4,9%, informațiile și comunicațiile cu un spor de 14,4%.

În plan extern, bilanțul amintește de creșterea exporturilor cu 21,7% în primele nouă luni ale anului, la 54,5 mld. euro, în timp ce importurile s-au ridicat la o valoare de 71,3 mld. euro, cu 23,2% în creştere faţă de perioada similară a anului 2020.
În primele 9 luni, intrările nete de investiții străine directe s-au ridicat la 5,3 mld euro, fiind de peste trei ori mai mari decât în perioada similară din 2020.

Creșterea veniturilor salariale a fost de 9,9%, datorită revigorării activității economice și a eliminării unor condiții restrictive, urmată de sectorul serviciilor cu 9,2%.

Creșterea datoriei publice față de nivelul pre-pandemie a fost necesară pentru susținerea cheltuielilor medicale, sprijinirea populației si firmelor, creșterea investițiilor. Datele Eurostat arată că în intervalul 2019 T4 – 2021 T2 datoria publică a României a crescut cu 12,2 pp, mai puțin decât în Zona Euro (14,7pp) sau decât media UE (13,7 pp).

Executivul amintește că a eliminat supra-acciza la carburanți, supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), că a fost eliminat sistemului ineficient și birocratic al plății defalcate a TVA (split TVA), precum și că au fost eliminate măsurile anti-economice promovate de Guvernul anterior prin: eliminarea supra-taxării unor sectoare precum comunicațiile, sectorul financiar-bancar, sectorul energetic, a acelor condiții pentru administratorii pilonului II de pensii și desființarea fondului de dezvoltare și investiții. A fost luată măsura scutirii de la plata impozitului specific domeniului HORECA până la finalul anului și a fost reintrodus șomajul tehnic pentru angajați, în contextul pandemiei. Tot până la finalul anului, a fost prelungit programul IMM Invest, program care include și Agro IMM Invest.

A fost introdus sistemul e-facturare, a plătit facturi deja existente către programul PNDL și alte tipuri de restanțe de peste 7 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiții au fost pe primele 10 luni în sumă de 38,19 mld lei, în creștere cu 7,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în sumă de 35,47 mld lei, mai mult de 50% fiind finanțate proiectele din europene.
Cifrele preliminare pentru finalul lunii noiembrie arată că deficitul bugetar va crește marginal față de luna octombrie. În aceste condiții, următorul Executiv va avea un spațiu foarte mare pentru ultima lună față de ținta de deficit de 7,13%, susține documentul.

Ministerul Finanțelor a reușit atragerea de resurse financiare de pe piața internă la dobânzi negative. Astfel, în luna august 2021 a fost atrasă suma de 176,25 milioane euro la un randament mediu de -0,04%.

În primele 10 luni ale anului 2021, ANAF a colectat venituri bugetare nete de 253,43 mld lei, mai mari cu 18% față de 2020, respectiv cu 14% față de 2019, ceea ce reprezintă 40 mld. lei în plus față de 2020 și respectiv 31,5 mld. lei mai mult decât în 2019, în condițiile în care TVA rambursat este mai mare cu 5 mld. lei decât în 2019. Pentru următorii 4 ani ANAF își propune creșterea ponderii în PIB a veniturilor bugetare colectate cu cel puțin 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2019, precum și reducerea decalajul fiscal la TVA cu 5 puncte procentuale.

În luna octombrie, agenția internațională de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda națională la BBB minus/A-3 şi a menținut perspectiva la „stabilă”. De asemenea, agenția de rating Moody’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Guvernul Cîțu își asumă și adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență, în urma căruia a obținut pentru România 29,2 miliarde de euro. Prima tranșă de bani urmează să fie primită până la finalul anului. În total, PNRR prevede 64 de reforme și 107 investiții în toate domeniile. O altă asumare este adoptarea Proiectului Național de Investiții Anghel Saligny a fost necesară pentru modernizarea comunităților, având în vedere proiecte de construcție și modernizare a drumurilor, a rețelelor de apă și canalizare. 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România au depus cereri de finanțare prin Anghel Saligny. Cererile de finanțare au fost de aproape trei ori mai mari decât bugetul programului: peste 137 de miliarde de lei pentru peste 7.500 de proiecte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

25 de Comentarii

  1. Datorită acestui nenorocit. vor muri la iarna cel puțin 10 000 romani de inaniție .

  2. Deja nu mai suport! Economia a duduit in 2021 fata de 2020 când a fost pe minus. Toate sunt roze dar preturile au explodat cu 30% și am înregistrat și peste 50.000 de morti. Panarama, unde sunt cele 60 de miliarde de euro împrumutate.

  3. Ore ce prizeaza asta? Trebuie sa fie marfa buna dupa cum ai fac ochii ..ninoo..ninooo..pe crestere binenteles.

  4. pâinea de la 2,5 – 3 lei a ajuns la 5-6 lei, uleiul de la 5-6 lei a ajuns la 9-10 lei.
    De energia electrică sau de gaze nici nu mai vorbim
    Scârbă nenorocită ce ești, cîțule!

  5. ai fost coada de topor ce a adus ciuma rosie la putere. O sa te scuipe lumea, de cate ori te va vedea.

  6. „La muncă, derbedei, că trece anul
    Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
    Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
    Cristosul mamii voastre de nemernici!
    Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
    Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
    C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
    Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
    S-ajungem colonia de ocară
    Care-şi va cere scuze în maghiară.
    Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
    Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
    Şi, prin vânzări de ţară infernale,
    Aţi omorât cu voia animale.
    La greul greu care mereu ne-ncearcă,
    Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
    Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
    Întoarceţi România-n Evul Mediu.
    Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
    V-aş desena cu acul, să vă sperii.
    Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
    Ci credite din călimări străine.
    Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
    Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
    Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
    S-au compromis negustorind Ardealul.
    De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
    Cum v-au putut părinţii voştri face?
    Ce condimente le-au picat în spermă
    De e trădarea voastră-atât de fermă ?
    Aţi pus nenorocita voastră labă
    Pe-această tristă ţară basarabă.
    Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
    S-o faceţi curva voastră de serviciu.
    Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
    Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
    Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
    Actori într-o politică obscenă.
    Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară ,
    Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
    Decât să vă trimită ţara noastră,
    Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
    Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
    Si nu albanizaţi această ţară .
    Băgaţi viteză, că vă trece anul
    Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
    Şi ce vă pot eu spune la plecare
    Decât lozinca lui Fănuş cel mare :
    Nenorociţilor, se rupe şnurul,
    “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul !”

  7. Catule vezi că ți s-a murdărit vectorul de imagine! Am înțeles că ne-ai vrut binele și amărâții de români nu te-au înțeles! Rarutu se încălzește să-și rupă din nou hainele dupe el și să-ți de-a la temelie la ordin!

  8. Si dupa bilant n-a ajuns la streang ? Sau l-a facut cind era in delirium si cu ceva fum in nari ?De inflatie nu zice nic ‘? Aprope s-a dublat pretul uleiului ,carnii de pasare , cartofilor ,etc . Hai baieti vorbim peste3 ani cind veti vota de-a valma p(d)nl ,psd ,udmr,etc si dreacu sa-i pieptene… Veti vota un alt imbecil pe post de presedinte ( asta daca nu modifica constitutia si-l vedem inca „o peroada „pe „sublimul „ficus ) ,si va veti tingui pe facebuci si pe aici sau alte site-uri ca ce prosti am fost.

  9. individul asta cu comportament de gradinita a ramas in viteza de vreo 20 ani dovedit de crtificatul obtinut acolo unde era trimis sa se ,,specializeze,, ! uite ca s-a specializat prin iprumuturile astronomice pentru cine stie ce si cand de la bancile protejate de acest individ alaturi de multinationalele pe care le protejeaza!

  10. Supăr Man are probleme cu viteza.. O fi luat ceva ”speed”,.iar radarele nu-l pot măsura, cu atât mai puțin inteligența românilor,..

  11. despre ce reforme vorbesti?care naiba-s reformele alea,ca tot aud de ele?!unde-s banii din imprumut??astept de la Caciu sa faca lumina cu imprumuturile!iar tu Citule,cred ca te pricepi la finante,dar doar la partea de smenuiala din finante,ai acumulat multa experienta prin bancile pe la care ai lucrat,de ai ajuns sa fii dat afara de la ING!ca premier,n-ai fost in stare sa impui ministrei usr-iste sa aduca niste amarate de antivirale pentru a-i salva pe bietii covidati,te-ai razbunat pe ei ca n-au vrut sa se vaccineze!rusine sa-ti fie!tu,impreuna cu Mihaila,ar trebui sa fiti judecati pentru genocid!

  12. Asta face valuri rele si dupa ce nu mai este premier! Slugile vandute de la TVR, niste muieri simandicoase si un batran sclifosit, de la sectia politica, sustin un cadavru politic, tradator de tara! Asta trebuie fortat sa ‘emigreze” pe Luna, fiind practic lunatic! PS: a afirmat ca actuala guvernare va continua politica liberala! Ba eji nebun, dar pesedeii unde sunt?

  13. Hai sictir! Așa nenorocit de om mai rar…
    Sper sa fie înlocuit de la Șefia Senatului…
    O rușine și o caricatura de om…

  14. Desigur ca mers cu viteza mare , la atata combustibili/zi…mare indatorare, mare circ, mare aiureala, dezastru pana la impact!!Bufff!!Poate ,la spital, dupa cazatura ,de la viteza.

  15. Bietii romani n-au stiut ca_Citu are viteza hipersonica precum raachetele alea rusesti si chinezesti.

  16. Daca Citu e vaxinat ar fi mai util sa-si faca testamentul, nu bilantuĺ. Mai ales daca a primit vaxul cu seria cu nr 3 in coada.

  17. SINDROMUL KIM IR SEN PONTA RELOADED! PROGRESUL SI SUCCESUL PRECUM SI „VITEZA” CATRE UN STAT TOTALITARIAN LA COMANDA EXTERNA SUNHT SCRIJELITE PE FRUNTEA-TI! HAI SIKTIR CRIMINALULE! SPER SA TE VAD CURAND JUDECAT IMPREUNA CU CLICA CARE TE INCONJOARA PENTRU DISTRUGEREA ECONOMIEI TARII SI GENOCIDUL ROMANILOR, PRIN LIPSA ACCESULUI LA MEDIC SI LIPSA MEDICAMENTELOR DIN FARMACII! V-ATI FOLOSIT DE MINCIUNI SI PROPAGANDA, PENTRU A DEVALIZA FARMACIILE DE MEDICAMENTE BUNE SI IEFTINE: plaquenill! adica arbidol! arbidolul si ivermectina, dexometazona – adica cortizon, sunt medicamentele care vindeca manifestarea bacteriana spray-ata de securisti din aer! TREZESTE-TE ROMANIA! ASTIA NE OTRAVESC COPIII PAS-CU-PAS!

  18. Dintr-un punct de vedere al campionilor la jaf si parandarat,jigodia asta betivana penala arestata trimisa la dezalcoolizare,are cu ce se fali. A practicat iuteala de mana si nebagarea de seama cu viteza luminii.Numai pe cele 120 milioane de doze de vaccin daca socotim un parandarat de un Euro/doza,dintr-un foc a spaguit rapid 120 milioane de Euro. E ? Mai puneti la socoteala afacerile cu interlopii reprofilati pe teste,iar ” comisionul cuvenit ” pt. cele 15 miliarde de Dolari platiti anticipat americanilor pt. armament de 5–10 % ,este urias.Chiar daca-l imparte cu „sepcutza esuata „. Ce sa mai insiram si alte maruntisuri,cica ” reforme”.

  19. Catu nu are nici o vina! Sarmanul om este este un handicapat fizic(152 cm inaltime si 36 kg greutate) si cu un serios handicap montal(IQ=86). De vina este cel care a decis numirea unui asemenea personaj sinistru ca prim-ministru- Klaus Werner Iohannis. A facut intentionat aceasta numire pentru a isi bate joc de romani si de Romania.

  20. Mitocan notoriu, când ajungi sa crezi prostiile pe care le repeți peste tot. Cațu e mort politic că și partenera lui prezidențială.

  21. Cine ii permite acestui „proasta satului” sa dea interviuri la euronews in numele tarii noastre? Culmea, in engleza de balta a sobolanilor cataind cand sunt prinsi la ananghie! Pe cine reptezinta acest sobolan de vorbeste in numele Romaniei si a compatriotilor? Cu ce drept?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.