S-au întâlnit împreună și s-au înțeles separat

 Liderul PSD  Marcel Ciolacu a descris la ieșirea din Guvern, discuțiile cu premierul Florin Cîțu si vicepremierii Dan Barna si Kelemen Hunor pe tema PNRR, ca fiind superficiale.

„Am luat act generic de ce au ei pe PNRR. Asteptăm sa primim PNRR-ul in detaliu”, a zis Ciolacu. „A fost un pic superficiala, un pic asa mai de sus, in nota actualului Guvern”, a zis Ciolacu despre discutia de la Guvern.

Preşedintele PSD a spus că vor mai exista discuţii între specialişti şi parteneri sociali, dar şi că social-democraţii ar vrea ca planul să fie mai descentralizat. În plus, acesta a cerut şi detalii despre reformele pe care Guvernul le va înainta Comisiei Europene.

Am sperat azi să avem o discuţie mai aplicată cu specialiştii din PSD şi cu partenerii sociali. Nu am avut plăcerea din partea Guvernului României de a avea acces, alături de partenerii sociali, la PNRR. Au fost prezentate nişte principii şi cam care este viziunea. Avem o promisiune că ni se va trimite acest plan, ca să îl putem discuta cu toţii mai aprofundat şi pentru a vedea cum găsim nişte mecanisme clare şi transparente de acces a acestor bani. Nu am avut detalii reformelor. Din punctul nostru de vedere, în continuare PNRR nu are coerenţă. Planul nu are nicio viziune clară a anilor pe care îi trăim în acest moment. Nu cunoaştem concret ce granturi vor merge către IMM-uri, nu cunoaştem concret către sindicate care sunt reformele, sperăm să ne revină aceste informaţii. Comisia a recomandat ca toată lumea să aibă acces la aceste informaţii. Planul este naţional, nu secret. Sperăm să deblocăm acest lucru şi să stabilim un calendar de prezentare a PNRR în Parlament. Noi am luat act de ce au dânşii în PNRR generic, nu în detaliu. Aşteptăm PNRR-ul, ca să discutăm aplicat cu specialiştii din fiecare domeniu. Am asistat cu toţii la un efort de centralizare a PNRR, nu de descentralizare. Noi venim în continuare cu ideea de descentralizare în teritoriu a acestui PNRR,  nu de centralizare în pixul unui anumit ministru, bun sau rău.

Din punctul nostru de vedere, suntem la dispoziţia Guvernului când doreşte. Posibil ca eu cu domnul prim-ministru să nu mai avem o întâlnire directă, dar sunt convins că specialiştii vor discuta.

Întâlnirea a fost un pic superficială, în caracterizarea actualei guvernări, dar s-a finalizat cu o promisiune. Tot întâlnim acest ‘vom face’. Eu rămân de bună credinţă şi am sperat că azi vom ieşi cu un plan pentru români. Nu s-a reuşit asta. Repet, am vrut să îl ajutăm pe dl Cîţu să iasă din impas, pentru că au trimis două planuri care au fost refuzate”, a declarat Marcel Ciolacu.

 Liderul social-democrat a mai dezvăluit:

L-am întrebat pe domnul premier de ce MAE a cerut europararlamentarilor scrisori în care cere să nu fie de acord cu salariul minim european. Și domnul Cîțu mi-a spus că dacă această recomandare a fost făcută de către MAE, și-o asumă. Domnul Iohannis și-a asumat acest lucru, probabil este o lipsă de comunicare între instituții„.

Premierul Cîțu, deranjat de prezența sindicatelor lângă PSD și confuz în declarații

 „Vom vedea cum se va desfășura săptămâna viitoare. PNRR este un program al guvernului. A fost prezentat în Parlament, a fost prezentat azi, îl prezentăm tuturor”, a spus premierul Forin Cîțu, întrebat dacă va prezenta PNRR în plenul Parlamentului.

„Astăzi unele sindicate și unele patronate au ales să facă parte din delegația PSD. Surprinzător, dar asta este. Am prezentat, nu am negociat, PNRR, care a fost apreciat pe partea de reforme de Comisia Europeană, care au fost aprobate, care au fost discutate în coaliție, coaliție care are în spate voturile românilor”, a precizat Cîțu, după întâlnirea cu delegația PSD.

Premierului i s-a cerut să comenteze declarația lui Marcel Ciolacu, potrivit căreia nu a fost prezentat proiectul PNRR, ci niște generalități.

„Nu vreau să comentez despre capacitatea de înțelegere a celor cu care noi dialogăm. Am prezentat toate capitolele din PNRR, cu bugetul aferent fiecărui capitol. Am discutat și în detaliu, lucrurile au fost foarte aplicate”, a răspuns Cîțu.

El a respins ipoteza ca PSD să aibă un aport la PNRR.

„Acest PNRR are o componentă importantă de reforme. Acea componentă de reforme are în spate voturile românilor care au ales această coaliție care guvernează”, a afirmat Florin Cîțu.

Prim-ministrul nu a spus dacă va prezenta PNRR în plenul Parlamentului.

„Vom vedea cum se va desfășura săptămâna viitoare. PNRR este un program al guvernului. A fost prezentat în Parlament, a fost prezentat azi, îl prezentăm tuturor… Vom vedea ce vom face miercuri în Parlament. Trebuie să avem BPR, apoi plenul reunit. Sunt mai mulți pași de făcut… Care partide politice au cerut? Că doar un partid a cerut. Cred că e prima oară când un proiect al guvernului e prezentat tuturor”, a afirmat premierul.

Surse: Cererile lui Ciolacu pentru Cîțu, Barna și Ghinea la discuția pe PNRR

Marcel Ciolacu a avut un set de cerințe în discuția de la Guvern pe tema PNRR, printre care transparență, descentralizare, echilibru rural/urban, Autostrada Moldovei și sprijin pentru firmele românești.

„Primul punct, pe care Marcel (Ciolacu- n.r.) l-a catalogat drept <nenegociabil> este legat de transparență. <Vrem să ne asigurăm că planul nu este politizat și că banii ajung în fiecare comunitate și nu sunt direcționați discreționar de Guvern>”, au declarat pentru Mediafax surse participante la discuții.

Conform surselor citate, o altă cerință esențială a PSD este ca PNRR să aibă un mecanism de descentralizare și control, adică să crească alocările pentru autoritățile locale și județene și să existe un echilibru între toate regiunile țării, dar și între oamenii care trăiesc în orașele mari și cei din urbanul mic sau în rural. De asemenea, să existe mecanisme de control a implementării și informări transparente ale autorităților privind implementarea PNRR.

„În al treilea rând, PSD a cerut sprijin concret pentru firmele românești, iar prezența președintelui CNIMMPR, Florin Jianu, a fost o mișcare strategică a lui Ciolacu. În acest tandem, au fost propuse proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă și să crească nivelul de trai al românilor”, adaugă sursele.

De asemenea, Ciolacu a cerut „imperios” ca Autostrada Moldovei să fie prinsă în acest Plan. „Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul țării”, i-ar fi spus liderul PSD premierului.

„Un punct extrem de controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanța pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a transmis foarte clar premierului Cîțu că se opune externalizării PNRR către firmele de consultanță sau de casă ale PNL și USR. PSD va susține un PNRR pentru români și pentru dezvoltarea României, nu a clientelei politice, a punctat președintele PSD”, susțin sursele citate.

„Toate proiectele propuse de noi astăzi pot fi implementate până în 2026. Noi vrem investiții în oameni. Ne dorim ca banii să ajungă la români, nu să fie blocați în tot felul de proiecte fanteziste și inutile ale Guvernului”, a precizat Ciolacu.

De asemenea, delegația PSD i-a spus clar premierului că nu va susține nicio reformă care nu are legătură cu dezvoltarea României, care este făcută din birouri, fără consultarea celor cărora li se adresează. Ciolacu a cerut ca toate reformele prinse în PNRR să fie votate în Parlament, iar prezenta liderului BNS, Dumitru Costin, a fost gândită pentru a întări această solicitare.

„Impresia generală a liderilor PSD a fost că nici astăzi, la a treia încercare, Guvernul nu are o viziune coerentă cu privire la PNRR: obiectivele și măsurile propuse de Guvern nu au cap și nici coadă, sunt proiecte aruncate de-a valma, care nu au nicio coerență și nu respectă recomandările Comisiei Europene. probabil fiecare ministru și partid al coaliției i-a transmis premierului prioritățile și interesele proprii, nu ceea ce era necesar și urgent pentru români. Nu există în acest moment proiecte fezabile care să poată absorbi mai mult de 20% din banii europeni”, arată sursele participante la discuții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Nu mi-a placut afirmatia Magdei ca „Liderul social-democrat nu a rezistat până nu a băgat puțin bățul prin gardurile Guvernului și Cotroceniului” . O afirmatie urata pentru ca Dl. Ciolacu nu „a bagat batul” ci incearca sa faca bine impotriva acestor ciudati .

  2. „Voturile românilor care au ales această coaliție”? . Ești un mare mincinos Câțule! Nu v-ați prezentat niciodată în fața românilor pentru a primi un vot pentru această coaliție de incompetenți. Ați folosit voturile romanilor după bunul vostru plac și al lui Johanis, după ce ați creat o adunătură din toți cei care ați pierdut alegerile și vă bateți joc de această țară. Asta au votat românii? Poate ne ajută Dumnezeu să trăim și vremea dreptății !!! Mâine, poimâine sau oricând. Aceea adevărată, nu aceea pe care o vedeți, o faceți și o împărțiți voi astăzi.

  3. A zis ca se duce cu specialiști PSD?! Unde erau? De ce s au dus lideri sindicali, ma rog doar pe Brătianu l am văzut, ei sunt specialiștii? Vai de capul lor!

  4. Țara care nu are Opozitie puternică =comunism & dictatură (1990 nu aveam de unde ? acuma după 30 ani cu securiști-comuniști prin toate partidele..rahat !) Brucan a zis 20 ani ,dar cred că 50 ani pentru normalitate e nevoie!

  5. Intilnirea nu a adus nimic nou . Totul s-a jucat la nivel de imagine si declaratiile erau previzibile. PNNR ne aduce in fata posibilitatea acesului la mari sume de bani , dar care au in spate conditiuonalitatile stiute de noi toti . Faptul ca unele partide adauga- vrute si nevrute – nu are legatura cu PNNR ci doar cu imaginea lor publica .Ultimile decizii ale CJUE arunca intreaga situatie din tarile membre UE intr-o formula ce se doreste a fi parte a respectarii drepturilor omului si a independentei Justitiei . CCR nu mai poate decide in favoarea unor legi ce se presupune ca slabesc democratia – judecatorul si instantele de judecata nu mai pot fi supuse presiunilor de orisicare fel – SIIJ se va desfinta – PNNR va aduce – un purcoi de bani- in tara si aceste fonduri vor fi folosite pentru a democratiza tara in totalitate . Autostrazi – drumuri rapide – parti din infrastrucura feroviara – posibil irigatii – mari schimbari in domeniile de sanatate si de educatie – vinzarea -privatizarea activelor de stat neperformante – o noua lege a pensiilor echitabil construita – un intreg cumul de activitati ce reformeza Romania .Emil Boc ,deja ne arata cine va fi exponentul anilor ce vin si cine va prelua partidul de suflet al presedintelui Iohannis .Actualul premier depozitar fiind al functiei si al sprijinului acordat de presedintele Romaniei (nu degeaba unii planteaza pomi si altora li se rupe sapa ), depozitar al sumelor imense obtinute cu dobinzi foarte mici si cu termene mari de rambursare , avind in acelasi timp sprijinul organizatiilor de partid (se va vedea curind ), face din cetateanul Citu forta motrice de dezvoltare a tarii .Unii sau jucat cu focul si sau cam ars pe minute – vezi dosarele DNA ce apar in presa .Nu in ultimul rind procuratura UE si sefa d-na Kovesi isi va incepe activitatea in curind si fara doar si poate tintele stabilite deja vor aparea in presa .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.