
Clătitele cu cartofi sunt un fel de mâncare gustos și sățios care poate fi preparat cu ușurință și care este o gustare iubită de copii. Astfel de clătite pot fi făcute numai din cartofi sau pot fi completate cu alte ingrediente. Iată ce variante aveți!
Rețete simple de clătite cu cartofi
Ingrediente:
- cartofi – 500 de grame;
- ceapă – 50 de grame;
- sare și piper – după gust;
- ulei vegetal (floarea soarelui sau măsline) pentru prăjit.
Preparare:
- Razi cartofii si ceapa pe razatoarea fina.
- Stoarce excesul de umiditate.
- Toarnă ulei vegetal în tigaie.
- Adaugă sare și piper în aluat și amestecă bine.
- Folosind o lingură, formează aluatul de cartofi în clătite mici (un fel de pancake)
- Prăjește la foc mediu timp de două până la trei minute, pe fiecare parte.
- După prăjire, pune clătitele pe un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Rețeta cu ouă și făină
Pentru a îngroșa aluatul pentru clătite cu cartofi , poți folosi suplimentar ouă și făină de grâu.
Ingrediente
- cartofi – cinci bucăți de mărime medie
- ceapă – jumătate
- un ou;
- făină – două linguri (poate fi nevoie de puțină mai multă făină, în funcție de suculența legumelor);
- sare, piper – după gust;
- ulei vegetal pentru prajit.
Pregătire
- Dă cartofii și ceapa pe răzătoarea fina.
- Stoarce bine sucul
- Adaugă oul și toată făina; amestecă bine până când „aluatul“ rămâne în lingură și nu picură. Atenșie! Nu pune prea multă făină! În caz contrar, clătitele finite vor deveni „cauciucate”.
- Încinge o tigaie cu ulei, timp în care adaugă sare și piper în „aluat“ și amestecă din nou bine.
- Pune clătite mici de cartofi în tigaie. Prăjește două până la trei minute pe fiecare parte.
- Puneți clătitele finite pe un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Clătite cu brânză și șuncă
Dacă aveți șuncă și brânză la frigider, le puteți folosi și pe acestea.
Ingrediente:
- cartofi – cinci bucăți;
- jumătate de ceapă
- un ou
- făină – două linguri;
- șuncă – după gust;
- brânză – după gust, dar nu mai mult de o treime din volumul total;
- sare, piper – după gust;
- ulei vegetal pentru prajit.
Pregătirea
- Dă cartofii, ceapa și brânza pe o răzătoare grosieră.
- Taie șunca în cuburi mici
- Stoarce bine sucul de la cartofii rași
- Adaugă șunca și brânza la amestecul de cartofi și ceapă, iar apoi oul și amestecă
- Încinge o tigaie cu ulei, timp în care adaugă sare si piper în aluat
- Pune clătite mici de cartofi în tigaie și prăjește timp de două – trei minute pe fiecare parte.
- După fiecare lot de clătite prăjite, ștergeți tigaia cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta picăturile de brânză topită. În caz contrar, la prăjit următorul lot, se vor arde.
- Puneți clătitele finite pe un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Ponturi:
- Masa de cartofi din rețeta clasică poate fi completată și cu puțină carne tocată – atunci clătitele de cartofi vor fi și mai satisfăcătoare și mai gustoase.
- Pentru a face clătitele cu cartofi mai dietetice, ele pot fi gătite pe hârtie pergament. Pentru a face acest lucru, pune hârtie de pergament pe tigaie, cu partea unsă în sus, și întindeți peste ea clătitele formate de cartofi.
- Secretul care poate face din clătitele din cartofi un fel de mâncare care cu siguranță le va plăcea copiilor este crusta crocantă. Ca să apară pe clătite, cartofii trebuie să fie răzuiți pe răzătoarea grosieră. Astfel, clătitele finite vor avea mai multă textură și se vor prăji mai bine.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.