Codul de procedură fiscală, promulgat de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind Codul de procedură fiscală, a anunțat Administrația Prezidențială.

Șeful statului a semnat luni mai multe decrete, printre care și cel pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală. De asemenea, președintele a promulgat Legea privind anularea unor obligații fiscale, care a fost aprobată pe 24 iunie în plenul Camerei Deputaților (Detalii despre această lege aici).

Codul de Procedură Fiscală a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, în 24 iunie, dată la care a fost aprobat şi Codul Fiscal. Pe 28 aprilie, Codul de Procedură Fiscală fusese adoptat de Senat.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat la acel moment, la Senat, că prin noul Cod de procedură fiscală se doreşte „simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creanţelor fiscale, îmbunătăţirea echilibrului drepturilor şi obligaţiilor celor două părţi ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil şi organul fiscal, dar şi clarificarea unora dintre instituţiile juridice susceptibile de interpretare”.

Teodorovici susținea că o prioritate a documentului este „o eficienţă a activităţii de administrare a impozitelor şi taxelor”.

Decizia privind promulgarea Codului de Procedură Fiscală vine după ce vineri Iohannis a trimis la reexaminare Parlamentului Codul Fiscal.

În cererea sa de reexaminare transmisă vineri, președintele afirma că „punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcției bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menținere a consolidării fiscale”. „Conform evaluărilor Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB și deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergență și Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc”, arăta Iohannis în cererea de reexaminare, precizând că susține relaxarea și simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe și impozite în condițiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală și predictibilitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.