Codul Silvic, adoptat de parlament

Plenul Camerei Deputaților a adoptat Codul Silvic, cu 218 voturi pentru și 95 voturi împotrivă, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis fiind respinsă.

Iohannis ceruse reexaminarea Codului Silvic ca urmare a unui articol introdus de PSD potrivit căruia „un operator economic nu poate achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

”Nu intenţionez să sesizez CCR. Dacă intenţionam, aş fi făcut deja acest lucru. Atâta timp cât se mai poate discuta ceva să vedem un pic unde sunt problemele. Lucrul sesizat de mine este în jurul acelei cote de 30 la sută propusă în actul normativ. Nu s-a discutat decât foarte, foarte puțin despre un alt lucru care se găsește în articolul 290 și care deschide posibilitatea defrișărilor pe suprafețe mai mici de 10 hectare. Mi se pare foarte periculos. Se ajunge la concluzia că peste un milion de hectare pot fi defrișate fără nicun fel de analiză prealabilă”, a declarat Iohannis, luni, în cadrul unei conferințe de presă,afirmând totodată că nu are de gând să sesize Curtea Constituțională pe tema Codului Silvic atât timp cât încă se poate rezolva situația.

PNL nu a reușit să obțină eliminarea articolul 20 care oferă posibilitatea exploatării suprafețelor de pădure mai mici de 10 hectare fără obligația reîmpăduririi.

„Stimați colegi, într-adevăr ziua de azi a fost de interes național și azi am dovedit că și românul e frate cu codrul”, a afirmat Doina Pană în Parlament.

„Lucrurile rămân în silvicultură așa cum sunt. PNL a votat împotriva Codului Silvic. Am un sentiment de regret că după trei ani de dezbare nu am găsit puterea în Parlament să negociem și să aprobăm un Cod Silvic modern, european, de care ar fi avut nevoie economia românească. Permite exploatarea pădurilor. La primele inundații vom vedea inundații, efecte care vor pune în pericol comunitățile locale”, a spus Lucia Varga.

Luni, fostul ministru al Mediului, Lucia Varga, a declarat că PNL ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului inițiat de PSD.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu (PLR), declara la rândul ei, tot luni, că articolul nu trebuie scos din Codul Silvic pentru că reglementarea ar veni în ajutorul proprietarilor care nu au suprafețe mari de pădure.

„Acest articol 20 nu trebuie scos din Codul Silvic și am demonstrat asta cu ajutorul specialiștilor din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Așa cum a fost introdus în Codul Silvic și votat anterior de către Parlamentul României trebuie să rămână în forma aceasta. Dimineață am văzut cum doamna deputat Lucia Varga, într-o conferință de presă, a susținut vehement că acest articol 20 ar duce de fapt la tăieri ilegale și că sub acest articol s-ar ascunde unele nereguli sau că dânsa are suspiciuni că tocmai sub acoperământul acestui articol 20 s-ar tăia aproape un milion de hectare de pădure. Vrem să explicăm tuturor românilor, tuturor iubitorilor de pădure și tuturor celor care doresc să trăiască într-un mediu sănătos în România că articolul 20 a fost scris tocmai ca să ajute proprietatea privată, să ajute proprietarii care nu au suprafețe mari de pădure și care sunt proprietari de suprafețe până în 10 hectare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.