Colectiv, un dosar fără final. ”Și-au bătut joc de noi!”

Drama din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, a îngenuncheat o Românie întreagă. Au fost lacrimi, au fost strigăte disperate, proteste, schimbări de Guverne și multă suferință. Părinții și rudele celor 64 de persoane care și-au pierdut viața în clubul groazei au pornit în căutarea dreptății.

Însă, decizia de marți- Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care se ocupă de dosarul Colectiv, a primit acceptul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se pensiona- ar putea schimba soarta acestui proces despre care cei implicați direct spun că este și așa tergiversat de trei ani de zile.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu – cel care și-a pierdut băiatul, pe Alexandru, în incendiu- este dezamăguit de ceea ce s-a întâmplat până acum în acest caz.  Acesta a declarat pentru cotidianul.ro că nu poate avea încredere într-o justiţie în care un caz cum este dosarul Colectiv trenează de aproape trei ani, iar „dreptatea” oferită de judecători până în acest moment este una în care răniţii şi părinţii celor decedaţi „sunt trataţi ca nişte infractori”, purtaţi si umiliţi prin sălile de tribunale pentru a vedea incompetenţa şi corupţia din justiţia românească.

Euge Iancu: De la bun început s-a dorit tergiversarea dosarului

Acesta a precizat că, din prima zi de după incendiu, lucrurile nu au mers cum trebuie, iar ancheta a bătut pasul pe loc.

”Să nu uitam că, în noiembrie deja erau trei dosare. Au trebuit să treacă doi ani pentru ca aceste dosare să se transforme în unul singur, așa cum era normal. Am senzația că de la bun început s-a dorit tergiversarea acestui dosar. La două luni după ce aceste dosare s-au comasat, am avut și noi două sedinte de fond, iată că judecătorul s-a pensionat”, a precizat acesta.

Eugen Iancu a punctat și  felul în care se  lucreaază, o manieră de lucru cu multe hopuri care împiedică înaintarea reală a anchetei. ”Într-un an de zile au fost vreo trei luni în care nu puteam să traducem niște acte în italiană la cel mai mare tribunal din România, adică nu găseam traducători autorizați. Pe urmă a venit povestea cu cei doi studenți spanioli pe care nu-i gpseam și  despre am aflat apoi că erau internați la spitalul SRI unde îmi place mie să zic că s-a aflat și ce lapte au supt de la mamele lor.

Dar, Tribunalul București nu-i găsea. Consider că și-au bătut joc de noi. Colectivul este un dosar greu care ar trebui finalizat și atunci ar trebui ca  judecatorul care se ocupă de acel dosar în acea zi să nu se mai ocupe de niciun alt dosar.

     Ai noștri sunt îngropați, iar vinovații se bucură de liberate…

Pe urmă vrei ca acest dosar să funcționeze? Fă câte o sedință din trei in trei zile. Ai noștri sunt îngropați, iar vinovații se bucură de libertate, unii vedem ca doresc să-și reia activitatea politica, Piedone poate fi din nou un primar. Vom incerca să atragem atenția chiar cu riscul de a-i supăra pe domnii judecători”, a mai spus cel care și-a pierdut în incendiul de la Colectiv băiatul de 22 de ani.

”De două zile sunt intrebat de oameni din presă, dacă am încredere in justiție, dacă cred că acest dosar se va finaliza intr-un termen rezonabil si dacă cred că se vor da soluțiile corecte și așteptate de noi.

Răspunsul meu este nu . Nu pot să am încredere într-o justiție în care un caz cum este dosarul Colectiv trenează de aproape 3 ani, timp in care dosarul făcut de procurori este unul cel puțin „subțire ” și nu mă refer la grosimea lui, iar modul în care tribunalele prin care au trecut dosarele Colectiv s-au purtat într-un mod jalnic.

„Dreptatea” oferită de judecători până în acest moment este una în care părinții celor decedați și răniții sunt tratați ca niște infractori. În timp ce noi ne uităm la fotografiile copiilor îngropați, în timp ce răniții au obosit să se tot opereze, suntem purtați si umiliți prin sălile de tribunale pentru a vedea incompetența și corupția din justiția romănească.
Un judecător, adică un om drept, cu o conduită etică și morală de netăgăduit, impune respect, iar atunci cănd iese la pensie, o face cu fruntea sus, pentru că toată viața lui a fost un simbol al corectitudinii.

       Aș vrea să știu câți judecători se pot privi în oblindă…

Aș vrea să știu câți judecători proaspăt viitori pensionari înainte de termen, dar momiți de o pensie mare, se pot privi în oglindă fără a fi apăsați de amintirea unor cazuri trucate. Cu siguranță un anume judecător nu o poate face”, a mai precizat Eugen Iancu.

Dosarul Colectiv  a ajuns la Tribunalul Bucureşti după ce în 5 aprilie Judecătoria Sectorului 4 a decis să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone. Totodată, magistraţii au respins cererea urmaşilor celor decedaţi şi a răniţilor ca statul să fie parte în proces pentru plata despăgubirilor. Judecătorii au respins şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie ridicată de juristul Ministerului de Interne.

Ce s-a întâmplat până acum cu ancheta din cazul Colectiv

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului „Colectiv” în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul „Colectiv” s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Dosarul „Colectiv” a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.  Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.  De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

64 de persoane și-au pierdut viața în incendiul din clubul groazei

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

Terceanu, fostul soț al judecătoarei șpăgare

Terceanu Valeriu Mihai Terceanu, judecătorul din dosarul Colectiv, este fostul soț al judecătoarei Geanina Terceanu, condamnată la șapte ani de închisoare, în dosarul „Mită pentru judecătoare Cererea de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătului Valeriu Mihai Terceanu de la Tribunalul Bucureşti a fost analizată în şedinţa plenului CSM de marţi.  În 2016, Geanina Terceanu a divorțat în secret de sotul ei, Valeriu, si el judecător în București, revenind la numele de fata, Teodorovici.

Plenul CSM a aprobat, marţi, cu unanimitate, cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu, judecătorul din dosarul Colectiv, acesta urmând a se retrage din activitate cu data de 3 septembrie.

Cum cererea a fost aprobată, toate actele efectuate de judecător în cazul Colectiv vor fi anulate, aşa cum spune legea, astfel că procesul – aflat de peste doi ani pe rolul Tribunalului Bucureşti – ar putea fi reluat de la zero. Procesul va fi preluat de un alt judecător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. ste impardonabila tergiversarea acestui proces cu atati morti nevinovati!cand au avut gaz sub coada judecatorii au bagat in puscarie in nici 3 luni, niste fraieri dintr-o companie de stat,ca urgenta „Interesul National”, e caz deja arhicunoscut,doar pe promisiuni de spaga!Nu ca la Oprescu cu spaga la vedere si nu mai stie nimeni nimic de el si de proces,musamalizare la vedere!Acum Justitia Romanes plimba targa cu procesul”Colectiv” de atatia ani (zici ca e procesul „Revolutiei”)si mai dau si lovituri de teatru, imperturbabili, cu „pensionarea”!Sa nu se aprobe pensionarea castravetelui ,pana la sentinta finala!

    RĂSPUNDE

  2. Intai si intai trebuie solutionat fondul problemei : CINE A PUS FOCUL ?? SRI-ul, BND-ul sau rusii ?

  3. Voi a-ti dat jos guvernul iar statul paralel vazanduse cu sacii in caruta , va tras o mare teapa. Doar n-o sa credeti ca judecatorii si procurorii au actionat, si in aceasta speta, de capul lor. Dumnezeu sa-i ierte pe cei disparuti in aceasta tragedie dar pentru acesti nemernici nu a contat decat ocazia de a se folosi de acest trist eveniment sa-si faca jocurile meschine.

  4. Ca doar nu era sa le spuna in fata la tefelisti ca au fost fraieriti. Asa o sa se arunce cumva vina tot pe PSD si pe „penali”, iar rudele victimelor vor fi niste idioti utili super-motivati.

  5. Păi cum să nu fie tergiversare când bieţii magistraţi au văzut că n-au pe cine pedepsi?
    Incendiatorii au murit în incendiu şi a mai rămas… Piedone. Piedone o fi el hoţoman, dar n-are nicio treabă cu Colectiv. Iar patronii localului erau ultimii care să-şi dorească să le ardă proprietatea.
    Aşa că, în lipsa vinovaţilor reali, singura soluţie e amânarea la paştele cailor.

  6. ” Procesul ar putea fi reluat de la zero ” ! Acest fapt este unul dintre efectele ” reformei juridice ” in plina desfasurare …vor urma multe efecte asemanatoare , unele previzibile , altele nu ! Siguranta cetateanului obisnuit si a comunitatilor , cum va mai fi asigurata ?

  7. Dumnezeu sa-i odihneasca!Ce sa mai spuna,totusi urmasii si parintii celor omorati si chinuiti la pseudorevolutie si mineriade?Care sunt vazute ca si crime impotriva umanitatii,iar procurorii securisti il protejeaza in continuare pe Ilici&comp?????

  8. Politicienii si milionarii cand li se intampla ceva,se plang pe toate posturile Tv de nedreptatile justitiei si cat au suferit ei si familia lor,mama,tata,copii,sotia. Ei toti sunt in viata si bogati.Dar acesti oameni care nu isi vor mai vedea vreodata copii,sotul,sotia,acestia nu conteaza? Conteaza doar ei .Sistemul de justitie a fost creat de ei,prin legile pe care le-au dat si numirile pe posturi pe care le-au facut.Daca acest sistem lucreaza impotriva populatie este OK,daca ii deranjeaza pe ei, nu mai este Ok.Oare cati oameni si-au gasit dreptatea in justitie in aceasta tara,pierzand jumatate din viata pe treptele tribunalului?

  9. Astazi,probabil parerea d-lui Iancu este ca focul l-au pus Dragnea si Tariceanu,care au si tergiversat procesul,dupa ce acu’ trei ani acelasi domn indurerat cerea vehement ca VVP si Banicioiu sa plateasca pentru mortii de la Colectiv.Acesti nefericiti,dupa ce au trecut prin tragediile prin care au trecut,pierzandu-si copiii,inca nu se pot rupe de propaganda si partizanatul politic care-i orbeste,chiar si acum.D-le Iancu,cei care v-au ucis copiii sunt aceiasi cu cei care au urmarit si au obtinut caderea Guvernului VVP,prin orice mijloace,vorba primarului de la Sibiu ‘prin producerea unui impact emotional’.Ucigasii sunt acei care v-au chemat sa iesiti la proteste impotriva ‘Coruptiei care ucide!’ Si Dvs stiti foarte bine cine v-a starnit durerea fireasca pentru a va transforma in pioni de atac, intr-o batalie care nu era a Dvs.

  10. Cum credeti ca s-a „nascut” #rezist, ne-a spus Iohannis “A trebuit să moară oameni ca să schimbăm Guvernul ăsta” a spus Klaus Iohannis pe 1 noiembrie 2015″

  11. De fapt de acolo ar trebui sa porneasca ancheta! Omul care a asociat accidentul cu dorinta politica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.