Cum se explică prețurile negative la energie

Piața energetică din România s-a confruntat duminică, 31 martie, cu o situație excepțională, cu prețuri negative în anumite intervale orare pe piața bursieră spot. Este o situație rar întâlnită până acum, în care producătorii de energie sunt plătiți pentru a-și evacua surplusul de electricitate pe care îl generează. Această inversare a prețurilor a survenit în contextul unei producții mari de energie din surse regenerabile, concomitent cu un consum redus de electricitate în întreaga țară.

Duminică, de exemplu, timp de patru ore pe piața spot, prețurile au fost negative, iar alte două ore prețul a fost aproape de zero, practic oferind energia aproape gratuit. Între orele 11:00 și 12:00, prețul energiei a fost de -8,93 lei pe MWh, ceea ce înseamnă că producătorii de energie au plătit pentru a-și evacua surplusul.

Producătorii de energie regenerabilă preferă să continue producția electrică, chiar și cu prețuri negative, deoarece primesc subvenții sub formă de certificate verzi pentru această producție, ceea ce îi avantajează financiar pe termen lung. În ciuda apariției acestor prețuri negative, impactul asupra facturilor de energie nu va fi simțit imediat, deoarece este vorba doar de câteva ore.

”Răspunsul corect economic la prețurile negative la energie este o capacitate de stocare mai mare în baterii, care să capitalizeze această situație”, susține Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Cu toate acestea, este de așteptat ca proporția de energie regenerabilă să crească în continuare, ceea ce ar putea duce la apariția mai frecventă a unor astfel de situații, influențând în jos și facturile consumatorilor.

În următoarea perioadă, se estimează că vor fi aduse în funcțiune capacități semnificative de energie fotovoltaică și eoliană, iar numărul micilor producători de energie este în continuă creștere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Gargară de 1 Aprilie, prețurile la energie și carburanți vor crește, România nu are nici o treabă cu prețurile de pe bursa energetică, cred că v-ați convins de aceasta pe buzunarele proprii în ultimii ani !

  2. Dacă oamenii ar ști măcar a zecea parte din cîtă minciună și hoție este la curent i-ar lua-n furci azi nu mâine. La fel la gaze și petrol.

  3. „prețurile la energie și carburanți vor crește”

    preturile la energie n-au legatura cu preturile la carburanti. Pretul energiei este fortat de intreprinderile de stat Germania (Eon, Franta (Engie) si Italia (Enel), iar pretul la combustibil este stabilit de catre OPEC. Statul roman n-are treaba cu asa ceva, pentru ca producatorii de energie romani n-au „programe de facturare”, adica statul roman este santajat de BXL.

  4. O tara, daca, e setata politic, cu e Romania, doar pe furat, escrocat și înșelat prin legi cu dedicație, pot sa fie aceste produse gratuit, politicienii vor continua politicile prin furaciuni cu preturi uriase.

  5. Este o mare prostie, la britanici eolienele din Scotia au primit limite de productie. La noi hotia certificatelor verzi este la putere. Traiasca guvernul Taricel din timpul lui Basel, inclusiv Fondul Proprietatea..

  6. Pe bursa europeana acum Spania vinde cu 4,05 euro/MWh, iar Germania cu 35,88 euro/MWh…numai la noi daca este 0,8 lei/KWh ora asta inseama 0,8×1000/4,97=160,9 euro/MWh. Daca TVA este 19%, daca transpotul e tot atat 19% hai sa dam toate adausurile 50% atunci un MWh in Romania este 80 euro…deci tot suntem ”ajutati” sa pierdem bani…

    https://tradingeconomics.com/commodities

  7. Cat compenseaza statul pentru energie/gaz? Pana la 3-4 lei? Este teapa. In UK electricitatea costa 1.5 lei/kwh si statul nu compenseaza nimic. Prea mult se fura in Romania!

  8. „înseamnă că producătorii de energie au plătit pentru a-și evacua surplusul.” NO DA UNDE-L VOR EVACUA? ÎN UCRAINA -? NUMA CĂ TOT NOI „ PROȘTII DE REBREANU” VOM PLĂTI! ORI POATE DEJA SE FAC STOC(G)URI LA CEA MAI MARE VIITOARE BAZĂ???

  9. „numai la noi daca este 0,8 lei/KWh”

    Te inseli, pretul este 3 lei/kwh, diferenta o platim tot noi, din buget, chiar daca nu suntem consumatori. Este exact ca la combustibil, unii vad doar pretul la pompa, nu vad costul a 100km parcurisi, atunci ar merge cu taxiul, ca-i mai ieftin.

  10. In realitate NU exista pret negativ ! Acesta se transforma in COST, atat timp cat producatorul trebuie sa plateasca pentru a „scapa” de energie… Dar hai sa inventam „chestii-socoteli” astfel incat sa se mire prostii… pret negativ, crestere negativa, inteligenta negativa si academicieni repetenti…

  11. Dupa ce a fost terorizat poporul asta cu preturi crescute de 7-8 ori, acu oamenilor le este frica sa aprinda un bec chior, prefera la lumanare sa stea….cretinii lacomi au distrus cobsumul de orice….primim 6 pagini la facturi cu grafice, procente, poze, etc in care nu intelegi ce platesti.
    Cui foloseste atatea grafice, formule, in care esentialul: perioada de facturare, indexul si pretul greu le distingi….isi bat joc de noi, asta fac, hotii cu kegea facuta sa poata fura, ascunde, masca, etc.

  12. <>
    Din pacate acest ” expert” are dreptate si nu prea. Din pricina ca o asa cantitate mare de nergie electrica nu poate fi stocata in baterii caci asta inseamna o investitie pe atat de inutila pe cat de infantila este propunerea.
    Energia trebuie vanduta peste hotare, daca cineva mai gestioneaza toate contractele si producatorii din tara si IN PRIMUL RAND aceasta ar trebui valorificata in economia romaneasca ce ar trebui scuturata de parazitul cel mai mare si periculos si anume functionarul de stat, abuziv, hot si tradator de patrie.
    Omorati capitalul autohton si mai apoi va plangeti ca nu aveti unde sa vindeti surplusul de energie.
    Comportament tipic pentru securistii, bolsevicii si alti „experti” in toate cele aflati la varful puterii, ce nu fac legatura de cauzalitate intre actiunile lor si rezultatele economice pentru ca (zic ei): „… cine face regulile pietei, acela castiga mereu”.
    Uneori realitatea te loveste peste figura de nu-ti mai gasesti nici dintii din gura.
    In traducere libera: Daca nu construiti unitati de productie si nu distrugeti termocentralele si hidrocentralele , atunci Romania mai are o sansa.

  13. ”Răspunsul corect economic la prețurile negative la energie este o capacitate de stocare mai mare în baterii, care să capitalizeze această situație”, susține Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

    Pe bune? Cam cum arată bateriile astea în care stochezi tu mii de MWh? Cine ar putea face aşa ceva? Cu ce resurse maturale? Cât ar costa? Cât ar polua construirea unor asemenea baterii şi neutralizarea lor după câțiva ani, când se consumă?
    Acest ministru are un pic de minte? A terminat măcar 10 clase?

  14. despre adevaratele surse de energie: hidro, nucleara si termica (gaze + carbune). O tineți langa cu fițuicile voastre ce se prajesc la soare si menite doar a distrage atentia de la ADEVARATELE surse de energie.
    Cu masinuțele electrice ați luat-o-n bot.

  15. „iar alte două ore prețul a fost aproape de zero,”
    Iar noi platim super/preturi. Ce mizerii de politicieni avem !!!
    „S-astepte voturi!”

  16. După Eurostat aveam, prima jumătate a 2023, al treilea cel mai mare preț pe KWh din Europa! Al 3-lea, medalia de argint, 0.42 euro/kwh sau 2,1 lei kw/h. Numai Olanda și Belgia ne depășesc. Media europeană e 0,29 euro/kwh sau 1,4 lei/KWh.
    Diferența de la prețul pe factură la cel încasat de băieți deștepți, de furnizori, este plătită tot de noi via buget.

  17. Baterii de 100Mw poate.Vorbeste gură fără el,îi”dezvăluie” cunostințele de gospodină în materie de energie.În cazuri de-astea, dacă n-ai export, pompezi apa la deal, în lac, că s-o folosești când ai nevoie.Trucul e vechi, englezpii îl folosesc de prin ’70 dar la Romanistan nu se știu de-astea și, oricum, trebuie firme nemțești sau italiene să facă pompa, că loco e d-ăștia de vorbește mult și face eschive.Porțile de Fier 2 are capacitatea asta dar degeaba o are.Știința s-au cam deteriorat p-acilea de când cu imprimeriile de hârțoage cu „ștaif”.

  18. Nu stiu cine dracu le vede negative, ca la mine preturile au fost foarte pozitive, de 394 Lei. Or fi pe la Sapoca lu Ciolacu.

  19. @Postăkel Gudurău „pompezi apa la deal, în lac, că s-o folosești când ai nevoie.Trucul e vechi,”
    -e mai mult teoria „impinsului lutului la deal”
    care te scapa de crize de constipatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.