Colegiul Medicilor dă vina pe presă

colegiul medicilor

Conducerea Colegiului Medicilor din România spune că are loc un asalt media asupra lumii medicale, „fiind creată impresia că asistenţa medicală din România este în declin şi că profesioniştii lipsesc sau că nu îşi fac corect meseria”.

„Asistăm zi de zi la un asalt media asupra lumii medicale. Presa se întrece în a furniza consumatorului de știri dovezi de neglijență, imprudență, incompetență, ale medicilor din întreaga țară. Suntem martori, aproape neputincioși, la această denigrare constantă a activității noastre fiind creata impresia că asistența medicală din România este în declin și că profesioniștii lipsesc sau că nu își fac corect meseria. Cu toate că, zi de zi, calitatea actului medical a crescut și rezultatele mai bune sunt de necontestat, percepția publică asupra medicului s-a deteriorat în mod evident. Pe măsură ce drepturile pacienților cresc, în aceeași măsură libertatea de acțiune a medicului este restrânsă. Pacientul are dreptul de a-și alege și medicul și opțiunea terapeutică. Pacientul are acces la ghidurile de bună practică, pacientul are Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, inclusiv accesul la justiție pentru a-și rezolva nemulțumirile“, se arată în comunicat.

Degetul arătat spre mass-media

Ei mai spun că, deşi este subfinanţată şi subdotată, medicina este capabilă să asigure servicii unei populaţii de aproximativ 20.000.000, iar în fiecare an sunt prestate aproape 180 de milioane de servicii medicale de către cei peste 55.000 de medici, fiind vorba despre peste 3.200 de servicii pe medic.

„Corpurile profesionale din sănătate, fără excepție, asistă, din nou, de câteva săptămâni la asalturi mediatice legate de fapte a căror evidență nu o neagă nimeni. Afirmațiile, neprobate încă, ce constituie obiectul unui anchete penale, care au invadat spațiul public, reprezintă însă obiectul îngrijorării noastre. Colegii noștri care își practică profesia cu corectitudine, cu cinste, cu abnegație, cu dragoste față de pacienții lor, constată astăzi, încă o dată, că avalanșa de informații din ultima perioadă nu face decât, pe langă a ostraciza înainte de vreme pe cel care este doar acuzat, să arunce o lumină falsă și răuvoitoare asupra activității unui întreg corp profesional, influențând în felul acesta opinia publică și sădind o nejustificată neîncredere în activitatea majorității medicilor“, se arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Da, este adevărat. Niciodată presa din România nu a subliniat faptul că avem un număr de X medici și că acel/acele cazuri grave sau mai puțin grave relatate, reprezintă atât la sută din totalul cazurilor în care sunt implicați medicii/specialiștii/pacienții. Foamea de senzațional a populației și goana după cititori/telespectatori cu orice preț a mass mediei sunt notorii. Se merge până acolo încât se face rezumatul selectiv al declarațiilor purtătorilor de cuvânt ai instituțiilor medicale de așa manieră încât să denatureze adevărul, să se exacerbeze o culpă, o situație dezavantajoasă pentru personalul medical. Presa occidentală este mult mai educată iar protocoalele interne ale instituțiilor medicale privind comunicarea sunt mult mai stricte și bine gândite. La o conferință de presă despre un presupus caz de malpraxis este acceptată numai presa de specialitate care, bineînțeles, înțelege foarte bine ceea ce se comunică. Repet, înțelege, nu interpretează. Presa profană nici măcar nu se prezintă la o astfel de conferință de presă. Ceea ce nu înțelege presa românească din cazurile de malpraxis evidente este faptul că medicul implicat este a doua victimă a cazului iar instituția sanitară și familia medicului, a treia și, respectiv, a patra victimă a incidentului. Putem ține o dizertație pe această temă, domnilor ziariști… Nu însă într-un comentariu de postac.

  2. Stimati medici, dar cand i-au luat pe politicieni ati tacut nu? Cand de ani de zile politicienii nealiniati statului paralel sunt ostracizati inainte de vreme, cum ziceti voi, n-ati zis nimic. Ei, acum a venit randul vostru. Si va veni si randul altora. Banuiesc ca stiti povestea: Cand i-a luat pe evrei, n-am zis nimic, ca nu eram evreu…

  3. O spun pacientii nu presa. Presa preia de la pacienti. Nu mai avem medici iar cei ramasi nu se pricep, cu unele mici exceptii care doar maresc contrastul.

  4. IN ANUL 2014 DATA DE 27/11 LA COMISIA DE DISCIPLINA A COLEGIULUI MEDICILOR AM FOST INSULTAT DE DR MONICA POP PENTRU FAPTUL CA AM DEPUS UN DOSAR DE MALPRAXIS.ALATURI DE DR. MONICA POP ERAU PROF.FLORIAN POPA SI PROF DAN ENESCU MIRCEA.NU MI SA ADMIS PLINGEREA IMPOTRIVA DR.MONICA POP DE CATRE PROF.VLADIMIR BELIS SAU DR.LIANA PLES. IN 2017 AM PRIMIT O HIRTIE DE C M BUCURESTI IN CARE AMBIGUU MI SE COMUNICA CA NU M-AM PREZENTAT LA COMISIE SI SE CLASEAZA PLINGEREA.INCA ASTEPT ACCEPTAREA CONTESTATIEI.EXISTA INREGISTRARE AUDIO!!!!DL.PRESEDINTE BOURCEANU IN DOUA AUDIENTE A RIDICAT NEPUTINCIOS DIN UMERI !!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.