Compass: misterul „gripei ruse” și legătura sa cu COVID-19

Profesorul Sally Carraher de la Departamentul de Antropologie al Universității din Alaska Anchorage, expert în istoria gripei ruse și co-editor al cărții „De la miasmă la microscoape: Gripa rusă în Hamilton” (2011), este invitatul de astăzi al emisiunii Compass. Cartea ei oferă perspective și descoperiri interesante remarcabile ale acestei enigme.

Unii oameni de știință cred că misterioasa „gripă rusă” a fost de fapt un coronavirus. Această boală respiratorie a apărut în Rusia și apoi s-a răspândit rapid pe tot globul, declanșând cel puțin trei valuri de infecție pe parcursul mai multor ani și a cauzat un milion de decese în întreaga lume. Experții compară simptomele și implicarea neurologică care a durat ani de zile, cu pandemia de COVID-19. În general, este acceptat că agentul cauzal al gripei ruse a fost Myxovirus influenzae, virusul identificat pentru toate pandemiile de gripă de la „gripa spaniolă” din 1918. Pandemia actuală este, de asemenea, comparată de mai mulți oameni de știință cu Encefalita letargică, care este asociată cu Gripa spaniolă. Profesorul Berchet de la Institutul Pasteur explică că gripa rusă a fost mai degrabă cauzată de un coronavirus și era doar asemănătoare gripei.

Un aspect din timpul gripei ruse este de remarcat. Una dintre cele mai mari campanii farmaceutice înainte de promovarea testării și vaccinării în timpul COVID-19 a fost reclama pentru Carbolic Smoke Ball. Oamenii au fost încurajați să inhaleze din aceste mici bile de cauciuc vaporii de acid carbolic (fenol). Producătorul a promis oamenilor un efect benefic al utilizării Mingii de Fum Carbolic și chiar a promis un remediu în cazul în care cineva s-ar putea îmbolnăvi. Au oferit 100 Punds, o sumă considerabilă la acea vreme. În timp ce medicii nu au auzit niciodată despre această schemă de sănătate, studenții la drept în dreptul anglo-saxon o învață, deoarece a fost o descoperire în dreptul comun, admițând prin publicitate o situație contractuală.

După cum am văzut în interviurile anterioare din Compass, celebrul neurolog britanic Edwin Bramwell a observat în 1921, în timpul unei pandemii similare a gripei spaniole, că leziunile chimice ale celulelor epiteliale nazale cu ulei de croton, de asemenea, un fenol îi fac pe oameni vulnerabili la o infecție cu un virus necunoscut. A făcut aceleași observații cu leziuni mecanice ale acestor celule prin tamponare nazală. Profesorul Paul Foley, fost invitat la Compass, unul dintre cei mai mari experți în encefalită letargică, a confirmat că tamponarea nazală a fost foarte frecventă în timpul gripei spaniole, deși această testare nu avea sens real pentru el. Deci acele inhalari au stimulat infectarea cu un virus necunoscut inloc sa-i fereasca de boala. Orecum o constatre sugestiva si pentru zilele noaste. 

Tot autorul cărții „Awakenings”, profesorul Oliver Sacks a scris în cartea sa despre o boală misterioasă care apare din senin, durează un timp și apoi dispare din nou. El a observat, de asemenea, că în toate cazurile experții aproape uită de asta și că bolile reînvie cu un alt nume după câteva decenii sau secole.

Alți experți descriu cum, după o astfel de pandemie cu implicări neurologice, societatea s-a schimbat rapid, a dat naștere apariției radicalismului în politică, cum a dus la războaie și a devenit foarte răspândită un declin cognitiv al oamenilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Radu Golban 87 Articole
Author

13 Comentarii

 1. „Gripa rusă în Hamilton”,
  golban se ocupa cu rescrierea istoriei.

  -ni se pare ca golban e un securila ramas atarnache,
  fara post.

  • Info ptr cei destepti: Numele unei carti scrisa de cadre universitare din Canada (Univ. McMaster). A fost o pandemie globala.

 2. Orice milog aurist iti spune ca-Covid nu exista ! Eh, daca nu te-a omorat cu virusul, ti-au vaccinul. Ma mir ca ai scapat.

 3. coronavirusul nu este gripa. este o bacterie creatat fie de natura fie in laborator ca si arma biologica. nu exista virusi ci doar bacterii. minciuna virala vine de la rockefeller care a inventat „vaccinurile”. minciuni pentru bani, prin inducerea fricii in p000lime. o celula otravita construieste o scoarta. cand se vindeca cade scoarta aceea care este toxica. cu cat mai multe celule otravite cu atat mai multa toxicitate la eliminare: sangele isi mareste viteza, febra apare pentru a distruge toxicitatea – otrava. dureri de cap, tuse, stranut. stare de rau general…cam astea sunt „gripele” si „virusii”. bacterii pulverizate sau pur si simplu orice fel de otrava aruncata asupra oamenilor. ganditi cu mintile voastre. nu exista medici si nici medicina. exista DOCTORI. si ca sa poti trata o boala trebuie sa VORBESTI SI SA IUBESTI BOLNAVUL. medicina ca si facultate consta in cunoasterea corpului uman in totalitatea si complexitatea lui. numai asa poti invata cum sa repari. de aceea doctorii chinezi (asta da! apreciez din suflet) sunt atat de cautati. pentru practica in primul rand credinta (sa stii cine esti) si energia, prin practica artelor martiale si ale vindecarii prin SUNET, VIBRATII…ce legatura au toate acestea cu aceste je g u ri mengele? zero respect pentru voi, criminalilor!
  https://www.youtube.com/watch?v=sGds8o6b7k4

 4. Acum toate relele ne vin de la ruși…
  Bine că nu sunt acuzați de boala numită comunism!…
  Oare știe (editat) cine au fost părinții comunismului?…
  Măcar să ne spună țara, sau continentul…

 5. Interesantă teoria cu declinul cognitiv. Putin e un exemplu clar și singura explicație care îmi pare plauzibilă pentru teama lui de Covid este că a contactat virusul și nu a trecut prea ușor prin boală.

 6. Gripa spaniola nu e spaniola. Este gripa Americana nascuta in forturile militare americane din Kansas….O frecam in stiinta dar bagam baliverne jurnalistice gen Gripa spaniola, o denumire de presaci care nu are legatura cu realitatea, cu Stiinta.

 7. „Bine că nu sunt acuzați de boala numită comunism!…”

  Pai, nu ei au adus comunismul, ei au fost doar prima victima, precedentul. Comunismul a fost adus de nazariteanul crucificat.

 8. Ghiolbanule, ai luat locul lui Jurma, Chereches si Musta. Nu cred o iota din ce scrii!

 9. „Nu cred o iota din ce scrii!”

  Nu scriu pentru tine, nu te incadrezi in nisha aceea ingusta.

 10. Profesorul Berechet de la Institutul Farseur explica in exclusivitate pentru singurul curcan de pe forum (care face misto de alt curcan) ca gripa asa-zis rusa a fost mai degrabă cauzata de un coronavirus chinezesc de cea mai proasta calitate și era doar asemanatoare gripei spaniole raspindita de soldatii americani de la fort Detrick. Profesorul Berechet nu scrie pentru fitecine, doar pentru cei pe care-i poate strecura in nisa acea ingust, exclusivista. Ati inteles plebei amarati cu dinti stricati ? JE

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.