Concert Regal la Sala Radio cu violonistul Gabriel Croitoru

În decursul ultimelor stagiuni, la începutul lunii mai, în programul de concerte de la Sala Radio se regăsește un eveniment extraordinar: CONCERTUL REGAL, prezentat de Orchestra Națională Radio în onoarea zilei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România. Vineri, 6mai, la ora 19.00, seara de gală prezentată la Sala Radio va fi onorată, și în acest an, prin participarea unor reprezentanţi ai Familiei Regale a României.

Ca de fiecare dată, Concertul Regal este conceput ca un eveniment deosebit, ce se bucură de prezența unor invitați speciali și propune publicului un repertoriu aparte. Sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, apreciat la pupitrul unor importante ansambluri ca Orchestra Radio din Olanda sau Orchestra Filarmonicii din Varşovia, veţi avea şansa de a asculta celebra partitură a luiCeaikovski, în jurul căreia este construit filmul Concertul (regia: RaduMihăileanu): Concertul în re major pentru vioară şi orchestră.

Considerată una dintre cele mai dificile partituri pentru vioară, ce solicit artistului o mare virtuozitate tehnică, lucrarea va fi interpretată de Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”. Despre concertul luiCeaikovski, compus imediat după destrămarea unui mariaj scurt și nefericit, se spune că poartă în el tumultul sentimentelor compozitorului, puternica încărcătură emoțională a partiturii fiind evidentă, indiferent de sensul pe care fiecare ascultător îl confer notelor pe care le ascultă.

În cea de-a doua parte a serii veți asculta Simfonia nr.4 în la major – Italiana. La fel ca alte creații semnate de Mendelssohn, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în Europa, întreprinsă de acesta între 1829 și 1831. Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn. Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicate Familiei Regale, cu Imnul regal al României, compus de Eduard Hübsch.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistic internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în appreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurileConservatorului din Zürich (unde s-a dedicate artei dirijorale) şiapoi la Basel şi Berna şi încele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: FilarmonicaRegală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players, iar până în anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost şi dirijor al Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Violonistul Gabriel Croitoru se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestra importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul Duelul viorilor (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplu program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Nicolae Moldoveanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.