Conducerea PES se reuneşte la Sofia, pe fondul protestelor împotriva liderului socialiștilor europeni

Consiliul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), structura executivă a acestuia, se reuneşte la sfârşitul săptămânii în capitala bulgară Sofia, dar preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev, este supus unei presiuni fără precedent în cadrul Partidului Socialist Bulgar, scrie presa sofiotă de marţi.

Şedinţa Consiliului PES, care este cel mai mare forum anual al partidului, va reuni sâmbătă reprezentanţii partidelor socialiste, social-democrate şi laburiste din întreaga Europă. Consiliul va defini priorităţile pentru următoarele luni şi va da startul pregătirilor pentru campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European din vara lui 2014. Forumul va fi precedat vineri de reuniunea organizaţiei de femei a PES.

Reuniunea va fi urmărită cu un interes sporit pentru că are loc într-o situaţie destul de tensionată la Sofia, când criticile şi presiunile asupra liderului Serghei Stanişev sporesc, comentează ziarul Dnevnik. Luni, preşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a scris pe contul său de Twitter că „guvernul Bulgariei trebuie să întreprindă reforme adevărate, să iniţieze un dialog cu oamenii şi să lupte cu orice formă de corupţie”. El a primit un răspuns semnat de bulgarul Deian Ivanov, potrivit căruia „este prea târziu, deja s-a atins punctul critic de neîncredere (la mai puţin o lună după alegeri)”.

Ziarul Capital scrie că tot mai multe voci din interiorul Partidului Socialist Bulgar susţin că demisia lui Stanişev de la şefia formaţiunii este una dintre posibilităţi pentru salvarea guvernului Oreşarski. De patru zile, Bulgaria este zguduită de proteste de amploare provocate de nominalizarea controversatului parlamentar Delian Peevski (membru al partidului etnicilor turci) la şefia Agenţiei Naţionale de Securitate. Totuşi, după anunţul de sâmbătă al lui Peevski potrivit căruia se retrage din funcţie, protestele au continuat, transformându-se în manifestaţii antiguvernamentale.

Mulţi socialişti, parlamentari, lideri locali şi activişti consideră că guvernul ar putea fi salvat doar dacă Stanişev îşi va asuma răspunderea pentru nominalizarea lui Peevski, despre care toţi au recunoscut că a fost o greşeală. Ei susţin că în cazul în care Serghei Stanişev nu va face acest lucru şi nu se va retrage de la şefia Partidului Socialist, în două-trei zile premierul Plamen Oreşarski va fi nevoit să depună demisia guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.