Conferința „70 de ani într-un Centenar, România – Israel, București – Tel Aviv – Ierusalim” 

Evenimentul, care a fost organizat de Thea Haimovitz împreună cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” și cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin Comunitatea Evreilor din Oradea și cu sprijinul Primăriei Capitalei, subliniază relația României cu Statul Israel în cei 7 decenii de relații diplomatice neîntrerupte. La fel cum este pentru statul Israel, pentru România anul aceste este un an important deoarece se sărbătorește centenarul Marii Uniri.

Evenimentul are ca scop analiza, dezbaterea și întelegerea evenimentelor soldate cu consecințe tragice asupra umanității și readucerea în memoria colectivă a Holocaustului evreilor din timpul celui de al doilea război mondial. a avut loc în sala de conferințe a Centrului Cultural al Municipiului București ARCUB cu începere de la ora 10,00. La acest eveniment au participat ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa, Tamar Samash, consulul onorific al României în Statul Israel, Zvika Herman Berkovici, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, directorul Institutului Cultural Roman, Liliana Turoiu, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni Natalia-Elena Intotero, fostul premier Petre Roman, fostul ministru de Externe, Titus Corlatean, prof. Univ. Dr. Vasile Morar, alături de istorici, profesori universitari și jurnaliști.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a reamintit faptul ca Bucureștiul are o datorie de onoare în a păstra vie amintirea celor care au pierit și au suferit în acea perioada neagra a umanității, de asemenea a amintit faptul că Institutul National Elie Wiesel va avea si un Muzeu al Holocaustului, în incinta Palatului Dacia de pe Lipscani, pus la dispoziție de către Primaria Capitalei.

Holocaustul a fost un genocid la scară industrială la care au luat parte oameni din toate păturile sociale. Copiii nostri si copiii copiilor lor trebuie să afle aceste lucruri și să înțeleagă ca încăpățânarea de a duce mai departe acest mesaj este izvorâtă din iubire și din gândurile cele mai senine de pace. La progresul Romaniei din aceasta perioadă au contribuit și mințile luminate ale multor evrei, născuti și educați pe aceste meleaguri.

Primarul General a încheiat discursul cu un citat din Dr. Alexandru Safran, fost rabin șef al României și ulterior șef rabin al Genevei, legat de Holocaust: “Mă rog la Dumnezeu ca toți cei ce vor citi relatarea acelor timpuri dureroase să cunoască pacea și bunăstarea, dar să păstreze în memorie teribilele încercări prin care am trecut și care au condus la salvarea noastră”.

Ambasadoarea Statului Israel în România, Tamar Samash, a mentionat de asemenea istoria relatiilor de prietenie intre Romania si Israel, evidentiind ca in anul Centenarului cele două țări își celebrează istoria: „Când România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, Israel sărbătorește 70 de ani de la înființarea statului Israel, dar totodată sărbătorim și 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între Israel și Romania. Sunt foarte fericită și mândră să fiu aici, cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de existență a statului Israel, pentru ca România este una din țările unde mă simt cel mai confortabil. Avem relatii excelente în absolut toate domeniile și de asemenea apreciem enorm modul în care Romania a recunoscut ce s-a intamplat aici în acea perioadă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.