Congres pentru Dragnea

Criza politică declanșată săptămâna trecută a luat România pe nepregătite. Războiul-fulger din interiorul PSD nu va fi stopat însă prin moțiunea PSD împotriva propriului premier, ci va cuprinde și va afecta întreaga clasă politică, iar urmările acesteia le va deconta fiecare român în parte. Și asta, pentru că imediat după ce votarea moţiunii de cenzură ne vom afunda într-o nouă criză politică şi mai accentuată.

Un guvern Grindeanu II fără miniştri şi fără sprijin din partea Parlamentului ar fi fost o fundătură certă, în care țara ar fi putut să fie îndreptată. Și susținerea favorabilă acordată moțiunii pune lacătul, temporar, pe ușile PSD, ALDE, UDMR, PMP, USR și PNL, precum și la Parlament, la ministere și la Guvern. Din secunda doi nu mai este nimic de făcut, pentru că decizia îi este plasată doar președintelui Klaus Iohannis, fără ca acesta să fi mișcat un deget sau să fi clamat așa ceva. Un guvern de uniune națională PSD-PNL și posibil și cu UDMR, USR și PMP în componență este greu de constituit. Mai mult, o astfel de formulă guvernamentală, mai simplă sau mai stufoasă drept conținut doctrinar, nu va fi niciodată un garant de stabilitate necesar investițiilor străine. PSD are multe probleme interne de rezolvat, iar PNL se luptă și el cu propriii demoni ai nemulțumirii după alegerea lui Ludovic Orban în fruntea partidului. Nici la USR și nici la PMP nu este deloc liniște și nici maghiarii nu mai dau dovadă de consecvența din trecut.

Imediat după ce pesediștii își vor reveni din șocul rezultatului moțiunii, aceștia nu vor sta cu mâinile în sân și vor continua cu și mai mult patos luptele intestine. Nemulțumiții de rigoarea și disciplina impuse de Liviu Dragnea în partid și-au propus să-l taxeze pe acesta indiferent de ceea ce va decide șeful statului să facă și cu guvernarea. Și pentru că PSD trece prin momentul de vulnerabilitate maximă, iar președintele Iohannis vrea un premier cu o altă coloratură politică, se și cere capul liderului social-democraților.

„O întrebare adresată este o neobrăzare“

„Rechizitoriul“ făcut pe numele lui Liviu Dragnea aproape că îl bate pe unul întocmit ca la carte de procurori. Acesta este acuzat și de faptul că, pe lângă modul dictatorial în care a condus PSD, a supus la o serie de umilințe diverși parlamentari, ori nu i-a băgat deloc în seamă, tratându-i doar ca pe niște simple marionete la sesiunile de vot. „Îl acuzăm pe Liviu Dragnea de teama pe care a impus-o ca politică internă în partid. De frica lui și a urmărilor, o parte din noii noștri colegi, aflați la primul mandat, nici nu-și permit să deschidă gura în ședințe, ca nu care cumva să-l deranjeze pe lider. Din cauza asta, Liviu Dragnea nici nu le știe numele, ci le-a reținut doar figurile. Singurii care îi mai scot în față și îi mai amintesc de existența lor sunt colegii mai vechi din organizațiile din care aceștia provin. Iar adresarea unei simple întrebări către un coleg ministru trece și ea în ochii lui Dragnea ca o neobrăzare care trebuie rapid taxată, ca nu care cumva să se mai repete. În PSD-ul lui Dragnea nu ai voie să îți exprimi o părere sau să vii cu vreo alternativă ușor diferită de cea a majorității. Partidul a trecut pe persoană fizică, la fel cum era trecut și Guvernul“, se plânge unul dintre pesediștii care îl vrea înlăturat pe Liviu Dragnea de la cârma formațiunii.

„Alternativă la Dragnea!“

Un alt parlamentar PSD îi reproșează lui Dragnea faptul că nu a prevăzut dezastrul în care a băgat partidul. „Indiferent de cum mai stă Sorin Grindeanu, noi vom face presiuni ca să putem propune Congres. Doar propunând o alternativă la Liviu Dragnea îl putem lăsa pe acesta fără «armata» sa concentrată în sudul țării. Organizațiile din Ardeal sunt extrem de tensionate, pentru că sunt afectate electoral de jocul pe care l-a făcut Dragnea cu UDMR. Nu mai vorbesc și de cât de nemulțumite sunt că sunt ținute la distanță, la fel ca și cele din Moldova, ori de câte ori se ia o decizie importantă, ca apoi, mai spre sfârșit, să aflăm și noi ce și cum… “, s-a confesat, pentru Cotidianul, un alt ales pesedist.

„Bilele“ albe ale lui Dragnea

Deși aproape toți pesediștii au un „dinte“ împotriva șefului lor de partid și chiar îl bârfesc pe la colțuri sau sub protecția anonimatului, aceștia îi atribuie lui Liviu Dragnea și câteva merite. Cea mai importantă „virtute“ a președintelui Camerei Deputaților este faptul că niciunul dintre pesediști nu a mai fost oferit pe tavă procurorilor DNA, așa cum se întâmpla pe vremea lui Victor Ponta, după cum au devoalat mai mulți pesediști, printre care și fostul edil Marian Vanghelie sau Nicușor Constantinescu. De asemenea, sub actuala conducere banii nu au mai fost risipiți în stânga și-n dreapta și nici nu i s-a mai permis cuiva să confunde vistieria partidului cu propriul buzunar. Și din acest motiv, PSD a reușit să-și achiziționeze cu banii jos o grămadă de sedii, în principalele orașe ale țării.

Partidul PRO România, un refugiu pentru nemulțumiți

Premierul Sorin Grindeanu ia în calcul să i se alăture fostului vicepremier Daniel Constantin și să se înscrie în partidul PRO România, împreună cu fostul premier Victor Ponta. Astfel, formațiunea ar crește la 8 parlamentari. Doar că, atât Ponta, cât și Daniel Constantin sunt hotărâți să alimenteze și din exterior ruperea PSD sau măcar a unei părți a partidului din Kiseleff, astfel încât să poată înființa, din toamnă, grupuri parlamentare ale partidului PRO România. Sunt așteptați în noua formațiune politică și alți senatori și deputați aflați în conflict cu propriile partide.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.