Consecințe Bac 2016: elevii își caută dreptatea în instanță

Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor din România, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că a depus la Ministerul Educației plângerea pentru anularea art. 73 din Metodologia de Bacalaureat.

Horia Oniţa a anunţat încă de sâmbătă că vrea să dea în judecată ministerul pe motiv că pragul de 0,5 puncte pentru modificara notei de la Bacalaureat, după contestaţii, este unul discriminatoriu.

Horia este absolvent al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea şi a susţinut anul acesta examenul de Bacalaureat. După afişarea rezultatelor, elevul a depus contestaţie la Limba Română, unde fusese notat cu 9,25, însă, deşi nota modificată a crescut la 9,60, cea finală a rămas aceeaşi. Asta pentru că art. 73 din Metodologia de Bacalaureat precizează că o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte.

„Precum am susținut sâmbătă, am depus la ministerul educației plângerea prealabilă în contencios administrativ pentru anularea art. 73 din Metodologia de Bacalaureat. Voi veni cu mai multe precizări şi răspunsuri:
1) Deşi prevederea putea fi eliminată de mult timp, ministerul a dat dovadă de bună-credință prin faptul că a stabilit că va lansa Metodologiile de Bac şi Evaluare Națională în dezbatere publică în acest an, pentru anul viitor. Mai mult, sunt şanse mari ca regula aceasta să fie eliminată din 2017. Foarte mari 🙂
2) Pentru anul acesta, aştept să văd ce va decide instanța. E discriminatoriu? Eu zic că da. Se poate revoca articolul şi aplica decizia pentru sesiunea iunie-iulie 2016? Eu zic că da, instanța poate decide asta, ministerul cam nu. De aceea, aştept ca ministerul să îmi răspundă la plângere în cel mai scurt timp posibil, pentru a vedea (şi eu, şi elevii, părinții etc, şi ministerul) soluția în instanță, unde voi veni cu mult mai multe argumente decât ce am scris în plângerea prealabilă. Dacă nu va fi să fie, măcar ştim că am mai rezolvat ceva pentru generațiile viitoare.
3) Le mulțumesc celor care mi-au scris situațiile personale şi cum au fost discriminați de această regulă şi care vor să se implice în demers. Din păcate, având un examen peste o săptămână, nu am reuşit să le răspund tuturor, o voi face săptămâna viitoare.
4) Am întâlnit comentarii la care vreau să răspund şi aici:
– „Faci asta doar în interes personal” –> Am contestat regula în mod public şi în august 2015, şi în martie 2016. Chiar este şi o ştire pe Digi24 în sensul acesta, din martie 2016. Diferența e că acum, considerându-mă vătămat în drepturi, am mai multe şanse când merg în instanță. Am media de bacalaureat 9,75 şi 9.83 nu ar fi o mare diferență, iar în plus, nu am nevoie de media de Bacalaureat la admitere la facultate. Problema e mai ales la cei care au fost respinşi la Bac din cauza regulii şi la elevii la care media de Bac contează şi nu sunt ierarhizați pe merit la admitere. (aici ar fi o poveste lungă despre de ce ne place să ierarhizăm şi cum uităm de adevăratele competențe când o facem, dar asta e altă discuție) Păcat că unii cred că interesele pot fi doar personale.
-,,De ce nu ai contestat până acum? Nu se schimbă regulile în timpul jocului” –> Dacă instanța decide că regulile au fost ilegale, e normal să se schimbe regulile oricând. Sau e mai bine să ne complăcem în încălcare de drepturi? Mai mult, e dreptul meu să mă asigur că actele normative respectă legea, şi de aceea vreau să văd ce zice instanța în acest sens. De ce nu am contestat până acum? Am criticat public, nu am chemat în judecată. Pentru că era în derizoriu. Pierdeam de pe formă, iar eu vreau să văd sentința pe fond.
-” Şi până acum era regula asta, cine te crezi să o schimbi tu?” –> Chestia asta mi se pare cea mai gravă, mai ales dacă vine de la tineri. Unu la mână, e ideea „Dacă pe timpul meu s-au putut tolera aspectele, de ce să nu le tolerați şi voi?”. Pentru că e normal să nu tolerăm ceea ce considerăm nepotrivit. De ce să perpetuăm lucruri doar pentru că şi alții au putut trece prin ele? Doi la mână, e obediența şi sentimentul inferiorității în fața autorităților. Chiar e trist când de la vârste fragede ne pierdem simțul civic, uităm să luptăm pentru comunitate şi pentru respectarea drepturilor noastre”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.