Constantin: Viitorul Guvern va putea aloca anual bani pentru irigaţii

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri marţi, alocarea unor investiţii de peste un miliard de euro pentru sistemul irigaţiilor, în perioada 2016-2020, după cum se aştepta ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent, ieri, la cea de-a treia ediţie a Conferinţei BURSA „AGRI-BUSINESS PE PROFIT”.

Ministrul a anunţat, în cadrul conferinţei, că este optimist că Legea Irigaţiilor va trece de votul în plenul Parlamentului, spunând că a reuşit să convingă şi opoziţia.

„Aprobarea acestei legi este mai mult decât un acord politic. Actul normativ ne va permite să asigurăm sursele de finanţare atât pentru infrastructura principală de irigaţii, cât şi pentru cea secundară. Viitorul Guvern nu va mai depinde de Ministerul Finanţelor şi va putea aloca anual suma necesară infrastructurii principale a irigaţiilor”, a spus Constantin, potrivit Bursa.

Aceasta nu poate fi transferată fermierilor, ci va rămâne în proprietatea statului, întrucât sunt alocate fonduri bugetare în următorii cinci ani.
Ministrul a precizat că noua lege introduce, pentru fermieri, plata unui abonament, astfel încât să se asigure că beneficiază la timp de apa de care au nevoie pentru irigaţii. Plata abonamentului va fi efectuată doar de către cei care sunt în amenajări de irigaţii şi care lucrează terenul.

Ministerul Agriculturii vizează şi dezvoltarea infrastructurilor alternative de irigaţii, pentru că în prezent Dunărea este sursa principală de alimentare cu apă. În aceste condiţii, se pune problema zonelor unde nu există posibilitatea irigării cu apă din Dunăre.

„Trebuie să ne gândim la sisteme gravitaţionale. Pregătim o ordonanţă prin care Institutul de Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare va trece în subordinea Ministerului Agriculturii şi va avea ca temă principală proiectarea de noi sisteme, care să vină cu anumite costuri mult mai reduse folosind apa în sistem gravitaţional. Costurile pe care le suportă fermierii la noile pompe performante de irigaţii sunt de 50 de ori mai mici decât la vechile pompe”, a mai spus Constantin, scrie sursa citată.

Ministrul sa susţine că mai pot fi folosite barajele de colectare a apei, care acum sunt folosite doar la alimentarea cu apă a populaţiei şi producţia de energie electrică.

Întrebat când o să avem o lege care să promoveze produsele româneşti, ministrul Agriculturii a răspuns: „Nu vreau să mă substitui Parlamentului. Avem nevoie cu toţi să promovăm produsele româneşti, pe care să le găsim pe rafturile magazinelor. Atitudinea consumatorilor s-a schimbat şi este foarte bine. Sunt un susţinător al acestei idei, de a avea din ce în ce mai multe produse româneşti. Politicile pe care le promovăm sunt în acest sens, să creştem productivitatea, să integrăm producţia. Trebuie să ne asigurăm că avem constanţă în producţie. Am discutat cu hypermarketurile, care se plâng că nu găsesc tot timpul anului produse, pentru că ar vrea să le vândă, având în vedere că în cazul acestora costurile sunt mai mici. Trebuie să stimulăm apariţia cooperativelor, să ne organizăm mai bine. Există deschidere în acest sens”.

Constantin le-a transmis fermierilor că a susţinut crearea camerelor agricole, care au fost afectate de un blocaj politic în 2013: „Însă, zilele trecute am depus amendamente la proiect. Vrem să avem astfel de camere agricole în toate judeţele, nu doar în 14, cum este acum”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.