Controale la bănci! Ce se verifică

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă, luni, că a demarat o amplă acţiune de control în sistemul bancar derulată în mai multe etape. Pentru început vor fi verificate contractele din perioada 2014 – 2020, comisarii urmărind, în principal, cum s-a făcut publicitate la credite şi dacă au fost prezentate clienţilor toate riscurile.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni. Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”, transmite ANPC într-un comunicat de presă.

Au fost analizate deciziile instanţelor, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor.

”Punerea în aplicare a Ordinul Preşedintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiţi celor aproximativ 10.800 de consumatori afectaţi, peste 25 milioane de euro de către bancă, şi se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare şi la alte instituţii financiar-bancare. În cazul aceasteia din urmă, acţiunea s-a referit la restituirea sumelor recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, persoanelor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009”, a mai transmis instituţia.

Potrivit ANPC, caracteristicile creditelor vizate au fost: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

”Astfel, actuala tematică naţională de control urmăreşte, în principal, verificarea modalităţii prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit şi au acordat şi derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale şi a celor specifice activităţii, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) şi a combaterii practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, fără a se limita la acestea”, a mai precizat ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Hmmmmm, e actiune de imagine contra a ce a aparut ca dezvaluire pe micile ecrane, ba caisa tupeist? Te plimbi si vorbesti pe oriunde dar in provincie e ciuciu actouni, in plus, dite-ul cu reclamatii nu are rubrici importante in care au necazuri cetatenii! De ce ocoliti anumite puncte care ar trebui obligatoriu sa fie incluse pentru petitionare?

  2. La ce ajuta controlul pentru perioada corespunzatoare deceniului trecut????

  3. Bancile occidentale(inclusiv ale noastre) sunt cei mai mari Banditi ! Spun occidentale pentru ca arabii au bancile lor , islamice, unde dobanda este de regula cu 20% mai mica. Si sunt profitabile. Deci bancile occidentale au un profit urias, respingator de imoral. Sunt organizate pe principii militare pe nivele de comanda, grade, asiguratori, reasiguratori, iar in varf sunt 5-6 banci-conglomerat uriase cvasi necunoscute, toate evreiesti, care lucreaza in umbra si dirijeaza tot ! Sunt mana-n mana cu mass-media mondiala si dirijeaza si propaganda politica adecvata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.