Controverse după moartea unui actor celebru

Un grup de cineaşti, actori şi oficiali din industria de film sud-coreeană, printre care se numără şi regizorul filmului ”Parasite”, Bong Joon-ho, au solicitat o anchetă privind modalitatea în care Poliţia şi mass-media au gestionat acuzaţiile privind consumul ilegal de droguri formulate la adresa actorului Lee Sun-kyun, găsit mort în luna decembrie.

Lee Sun-kyun, care a obţinut succesul internaţional odată cu rolul patriarhului bogat din filmul premiat cu Oscar ”Parasite”, a fost găsit mort luna trecută în urma a ceea ce pare a fi o sinucidere.

Bong Joon-ho, alături de peste alţi 10 profesionişti din film, muzică şi industria de divertisment sud-coreeană au susţinut o conferinţă de presă la Seul, solicitând autorităţilor să verifice dacă Poliţia a tratat cazul lui Lee fără să încalce regulile de securitate şi confidenţialitate.

Întrucât cazul a fost relatat prima dată de un ziar local, citând un oficial din cadrul Poliţiei, reputaţia lui Lee a avut de suferit din cauza scurgerilor constante de informaţii din anchetă chiar şi după ce rezultatele multiplelor teste antidrog la care a fost supus actorul sud-coreean s-au dovedit a fi negative, au spus aceştia.

Artiştii au denunţat de asemenea mediatizarea ”senzaţionalistă” a cazului de către unele publicaţii şi influenceri de pe YouTube, care au pus accentul pe viaţa privată a lui Lee, folosind informaţii neverificate, şi au etichetat astfel de practici ca fiind ”jurnalism galben”.

”Cerem o anchetă bazată pe fapte pentru a vedea dacă au existat probleme legate de securitate în ceea ce priveşte investigaţia Poliţiei”, a spus Bong, dând citire unei declaraţii semnate de peste 2.000 de artişti şi 29 de asociaţii din industrie.

”Întrebăm presa şi mass-media”, a spus cantautorul Yoon Jong-shin. ”Nu cumva mediatizarea voastră senzaţionalistă s-a concentrat pe viaţa privată a unei persoane doar pentru că era un artist cunoscut?”.

Apelurile către Poliţia din Incheon, care l-a investigat pe Lee, au rămas fără răspuns. Şeful Poliţiei a negat că ar fi încălcat reguli de securitate şi şi-a exprimat regretul pentru moartea actorului.

Moartea actorului a provocat un val de critici din partea industriei cinematografice şi a publicului referitoare la modalitatea deseori dură şi publică a anchetelor în care sunt implicate celebrităţi, care alimentează astfel acoperirea mediatică şi pune presiune pe aceste persoane.

Yoon a nominalizat o relatare a postului public de televiziune KBS, care a inclus înregistrarea unui apel între Lee şi o animatoare dintr-un bar, şi a pus sub semnul întrebării maniera în care aceasta serveşte dreptul la informare, cerând ca articolul să fie şters.

KBS nu a dat imediat curs unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă.

Lee s-a prezentat de trei ori la sediul Poliţiei sud-coreene, în cadrul unor înfăţişări foarte mediatizate, începând din octombrie şi până în decembrie, ultima dată participând la un interogatoriu de 19 ore, inclusiv pe timpul nopţii, şi a părăsit secţia de poliţie în Ajunul Crăciunului.

Artistul sud-coreean a negat că ar fi luat droguri ilegale cu bună ştiinţă şi a spus că a fost înşelat de o animatoare dintr-un bar care ulterior l-a şantajat, a relatat presa locală înainte de moartea sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. doar procurorii din Coreea de Nord pot deslushi(!)
    tărăshenia:
    -nu au fost expusi la „degenerarerea vestica”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.