Cortina se ridică…

Teatrul Maghiar din Cluj, sub semnul Întâlnirilor “George Banu”

“Plugarul şi moartea”, în premieră pe ţară

În cadrul “Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj III” – Întâlnirile „George Banu”, este programată premiera acestui text de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuţiu. Dialogul acesta tulburător, purtat între un bărbat rămas văduv – „Plugarul“ – şi Moarte, a fost scris la răscrucea dintre Evul Mediu şi Renaştere. Renumitul şi misteriosul showman şi producător TV, care îşi ţine secretă nu numai viaţa personală, dar şi numele său real, şi pe care toată lumea îl cunoaşte doar sub numele de „Marele K”, face un anunţ neaşteptat: emisiunea realizată de el – un reality-show cu rating imens – va avea ca temă, de această dată, propria moarte. Moartea neaşteptată a mult iubitei sale soţii l-a determinat să ia această decizie. Îi surprinde pe cei din jur şi prin faptul că şi-a ales, ca material al acestei ultime emisiuni, opera autorului medieval Johannes von Tepl: “Plugarul şi moartea”, fiindcă decesul soţiei sale l-a adus în imposibilitatea de a-şi lua rămas bun cu propriile cuvinte de la viaţă (pe care o vede cu totul imposibil de trăit), dar şi de la fanii săi, care îl imploră în zadar să-şi schimbe decizia.

Spectatorii se trezesc în mijlocul unei emisiuni TV cu muzică şi dans, transmisă în direct, participând ei înşişi la realizarea show-ului mediatic final proiectat pe ecrane uriaşe. Spectacolul regizat – în stilul curajos şi original ce-l caracterizează – de Mihai Măniuţiu răstoarnă lumea binecunoscută a show-urilor de televiziune, ca să creeze clipele adânci şi de o sinceritate izbitoare ale confruntării cu moartea.

Versuri: Tamás Jónás, Mihai Măniuţiu, András Visky.

Adaptare: Mihai Măniuţiu. Dramaturgia: András Visky. Decorul şi costumele: Damian Adrian Coregrafia: Vava Ştefănescu. Muzică originală: Şerban Ursachi.

Cu: Áron Dimény, Loránd Váta, Enikő Györgyjakab, Emőke Kató, Andrea Vindis, Imola Kézdi, Csilla Albert, Loránd Farkas, Ferenc Sinkó, Csilla Varga, Attila Orbán, Réka Csutak, Gábor Viola, Júlia Laczó, Melinda Kántor, Rita Sigmond, Csaba Marosán, Éva Imre, Szabolcs Balla.

Vineri, 4 octombrie, ora 20.00.

“Născut pentru niciodată”

Născut pentru niciodată

Spectacolul studio din Sala Mare, pe textul lui András Visky, este regizat de Gábor Tompa.

După premiera din Franţa, Philippe Laroudie scria în “La Marseillaise”: „Istoria nu serveşte aici ca pretext pentru stimularea unor anumite fantezii legate de «viziunea» scenică. Istoria, aici, este bâlbâială. Bâlbâiala unei limbi pe care cei zece actori o transformă cu o uşurinţă incredibilă în ebraică, română, greacă, germană, italiană, engleză sau franceză. A pune în scenă un asemenea om părăsit – de Dumnezeu? – pare tot atât de imposibil ca şi cârmuirea unui vas prins în furtună ai cărui pereţi au fost sparţi de bărci”.

De la premieră, spectacolul a avut aproape 50 de reprezentaţii, nu numai pe scena Teatrului Maghiar din Cluj, dar şi la Budapesta, Pilsen şi în două oraşe din Polonia – la Torun şi Katowice.

„«Născut pentru niciodată» este povestea supravieţuirii. A supravieţui taberelor de concentrare, a supravieţui celorlalţi, a supravieţui propriilor noastre memorii, a supravieţui propriei noastre existenţe. Pornind de la Holocaust, András Visky ne spune povestea unui om fără nume, a cărui identitate este expresia acelui «noi» niciodată identificat, a inocenţilor din Guantanamo, a lui Florence Cassez încarcerat în Mexic. «Născut pentru niciodată» se reverberează în lumea noastră reală de parcă istoria s-ar petrece din nou sub privirile noastre”, scrie Laurent Bourbousson.

Decorul şi costumele: Carmencita Brojboiu. Coregrafia: Vava Ştefănescu. Coloana sonoră: Gábor Tompa.

În distribuţie: Áron Dimény, Enikő Györgyjakab, Attila Orbán, Balázs Bodolai, Rita Sigmond, Zsolt Bogdán, András Buzási, Ferenc Sinkó, Emőke Kató, Gábor Viola.

Miercuri, 2 octombrie, ora 20.00, şi duminică 6 octombrie, la ora 17.00.

“Leonce şi Lena”

Leonce şi Lena, o comedie în care personajele se joacă ca nişte copii

“Spaţiul imaginat în piesa montată la «Teatrul Maghiar de Stat» de Tompa Gabor este unul teluric, în ruină, topos în care sufletul romantic se simte solitar, loc de meditaţie pentru personajul Leonce, dar şi sugestie a falsităţii şi a erodării lumii în care trăieşte şi din care vrea să evadeze prin iubirea liber aleasă şi nu impusă de părinţi. Pereţii care cad, geamurile sparte şi murdare imaginate de scenografa Carmencita Brojboiu vorbesc de o lume cu dogmele ei nesănătoase, o lume părăginită sufleteşte şi spiritual, încremenită în reguli rigide care ciuntesc personalitatea umană. Costumele, foarte rafinate şi elegante, inspirat create, trimit tot spre o lume ornamentală, exterioară, încorsetată, apretată, în care mişcarea este limitată şi cenzurată strict de norme sterile. Sugestia este întreţinută de mişcările căutat galante şi ceremonioase, cu încărcătură ridicolă ale personajelor obediente de la curtea regelui de Popo. Măştile cu rol uniformizator sunt şi ele foarte sugestive, iar perucile, cu forme bogate, care mai de care mai sofisticate, altădată cu rol de corectare a defectelor, sunt concepute pentru a accentua ideea de lume văzută ca un teatru de păpuşi. Marionetizarea lumii este evidentă. Dincolo de lumea strălucitoare, împachetată în straie scumpe care-ţi fură privirea prin cromatică regizorul Tompa Gabor vede profunzimea sufletului găunos, vidat de sens, de trăire şi ideal de la o curte, nu importă care (tipicul poate exista oriunde, oricând)”, scrie “Art Magazin”.

Textul lui Georg Büchner este pus în scenă de Gábor Tompa. Decorul şi costumele: Carmencita Brojboiu. Dramaturgia: András Visky. Muzica: Vasile Şirli. Coregrafia: Florin Fieroiu.

Cu: Loránd Váta, Balázs Bodolai, Enikő Györgyjakab, Gábor Viola, Emőke Kató, Csilla Varga, József Biró, Attila Orbán, Sándor Keresztes, Ferenc Sinkó, Ervin Szűcs, Lehel Salat, Róbert Laczkó Vass, Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Melinda Kántor.

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 20.00.

Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”

“Micul infern” inaugurează Sala “Pictura”

Ileana Stana Ionescu în Micul Infern

Naţionalul bucureştean inaugurează Sala “Pictura”, cea de-a treia dintre sălile nou apărute în geografia teatrului, cu una dintre cele mai îndrăgite piese ale dramaturgiei româneşti: “Micul Infern” de Mircea Ştefănescu, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia Clarei Labancz.

O comedie despre iadul conjugal, aşa cum numim, cei mai mulţi dintre noi, instituţia matrimonială, un spectacol care propune publicului contemporan – pentru care o căsnicie de peste patru decenii poate părea curată utopie – un elogiu al vieţii de familie.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, în 1948, prin măiestria construcţiei şi a dialogului, prin hazul şi ironia replicilor, Micul Infern este o veritabilă comedie umană. O piesă la care vom afla dacă povara jugului conjugal se suportă mai uşor în trei şi dacă micul infern al căsniciei se poate transforma în Paradis.

Ilinca Goia şi Liviu Lucaci în Micul Infern

Distribuţia spectacolului reuneşte nume importante ale trupei TNB, de la Ileana Stana Ionescu / Rodica Popescu-Bitănescu, la Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoş Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea.

Premiera oficială a spectacolului va avea loc vineri, 4 octombrie 2013, de la ora 19.30, la Sala “Pictura” (accesul se face din Strada Batiştei, iar intrarea se află de-a lungul faţadei principale a teatrului, între Sala Atelier şi Sala Mare).

Prima reprezentaţie pentru public va avea loc la matineu – duminică 6 octombrie, de la ora 11.00

Deoarece în foaierul roşu, al noii săli care se inaugurează în aceste zile, se află expuse lucrări ale pictorilor Viorel Mărginean, Alexandru Mărginean şi Olga Morărescu-Mărginean, cunoscută familie de artişti a căror creaţie marchează definitoriu istoria contemporană a plasticii româneşti, vă recomandăm să veniţi cu cel puţin o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

“Omul care a văzut moartea”

Adela Mărculescu, Costel Constantin şi Florentina Ţilea în Omul care a văzut moartea

Senzaţional! Planuri electorale date peste cap într-un oraş de provincie! Din cauza vieţii grele, un cetăţean a încercat să se sinucidă. În ultima clipă, este scos din apă. Salvatorul lui este declarat Omul Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia este dezbinată. Politica va învinge dragostea?

Deznodământ tulburător! Informaţii noi arată că povestea a fost doar o farsă. Un impostor a înscenat totul în detaliu. Cine este până la urmă Omul care a văzut moartea şi a bulversat viaţa unui oraş?

Victor Eftimiu a scris nu mult, ci imens: 140 de volume, 40 de piese, 200.000 de versuri, 5.000 de articole literare şi a ţinut 1.000 de conferinţe publice. Comedia “Omul care a văzut moartea” trezeşte şi astăzi interesul pentru că pare ruptă din realitatea imediată. Haimanaua simpatică şi plină de haz, de tip hollywoodian, ajunge pe scena TNB în interpretarea lui Lari Giorgescu, tânărul actor nominalizat la ultima ediţie a Premiilor UNITER la categoria cel mai bun actor (pentru performanţa din “D’ale noastre”).

Regia: Dan Tudor. Scenografie: Corina Grămoşteanu. Muzică: Gabriel Basarabescu.

Din distribuţie: Costel Constantin, Ilinca Tomoroveanu, Adela Mărculescu, Marius Bodochi, Florentina Ţilea, Răzvan Oprea, Lari Giorgescu, Tatiana Oprea.

Spectacolul poate fi vizionat în 4 şi 6 octombrie, la ora 20.00, la Sala Mică.

Teatrul de Comedie

„Ce ştie oraşul”

Spectacolul, care va avea premiera sâmbătă 5 octombrie, la ora 19.00 la Sala „Radu Beligan” este realizat pe un scenariu de Mihai Lungeanu după textul „Ce ştia satul” de Ion Valjan.

Piesa “Ce ştia satul” a fost primul spectacol difuzat de “Teatrul Naţional Radiofonic”, în 1929, având în distribuţie nume mari ale scenei: Maria Filotti şi Romald Bulfinski.

Din distribuţia anului 2013 fac parte George Mihăiţă şi Virginia Mirea, alături de Delia Nartea, George Grigore, Marius Drogeanu, Alexandru Conovaru, Teodora Stanciu, Cezar Grumăzescu, Ana Maria Lazăr, Andrei Runcanu, Bogdan Ghiţulescu, Anca Dragomir, Rădiţa Roşu, Cătălin Popa şi Răzvan Grigorescu – chitară, Ştefan Marinache – vioară, Niculae Gheorghe – acordeon, dirijor Ioan Dobrinescu.

Acţiunea spectacolului poate fi urmărită în direct şi îndreptată conform canoanelor teatrului radiofonic de către autorul scenariului, regizorul Mihai Lungeanu, însoţit de echipa de realizatori ai Teatrului Naţional Radiofonic (Vasile Manta, Stelică Muscalu, Janina Dicu). Un eveniment teatral care propune spectatorilor o împletire între râsul îngândurat, înţelepciunea amuzată şi savoarea moralizatoare a unor replici memorabile, însoţite permanent de ritmuri muzicale nemuritoare.

Această montare pune în evidenţă caracterul contemporan al degringoladei morale satirizate în textul dramatic, oferind atât o lectură inedită şi incitantă a textului propus, cât şi o ingenioasă dezvăluire a mijloacelor de realizare specifice teatrului radiofonic. În prezenţa unor personaje redimensionate anume pentru a sublinia persistenţa viciilor descrise de autor, o orchestră de café-concert dirijată de compozitorul Ioan Dobrinescu va anima atmosfera specifică unei lumi în care viaţa privată rămâne un inegalabil subiect de dezbatere publică.

Spectacolul din 5 octombrie, coproducţie “Radio România Cultural” şi “Teatrul de Comedie”, încheie prima ediţie a Festivalului Internaţional

de Teatru Radiofonic “Gran Prix Nova”.

Metropolis

“Pijamale”

Adrian Titieni şi Alexandra Velniciuc în spectacolul Pijamale

Un spectacol despre eternul război al sexelor, despre infidelităţi, decepţii, intrigi, farse pline de umor, răsturnări de situaţie şi quiproquo-uri, promisiuni ce nu pot fi ţinute, într-o spumoasă şi savuroasă parodie a zilelor noastre.

“Hitul comicului de bulevard al anilor ’80, comedia «Pijamale» de Mawby Green şi Ed Feilbert, este, la bază, o farsă franţuzească de Jean de Letraz, „Moumou”. Succesul ei este longeviv, piesa jucându-se ani în şir la New York, Hollywood, Londra şi Paris.

Un comic spumos, o comedie plină de viaţă, nişte încurcături spectaculoase, nişte personaje hilare, totul strâns într-un spectacol cu ritm, aceasta este reţeta sigură a succesului.

Ca de fiecare dată, închei prin a-l cita pe marele Dem Rădulescu: «vă aşteptăm în număr cât mai mare»!”, scrie regizorul Emanuel Pârvu.

În distribuţie: Adrian Titieni, Monica Davidescu, Anca Sigartău, Silviu Biriş, Romeo Pop, Alexandra Velniciuc, Emanuel Pârvi/ Vlad Jipa.

Scenografia: Bogdan Spătaru.

Joi, 3 octombrie, la ora 19.00.

“Bădăranii”

Secvenţă din spectacolul Bădăranii

În 1957, Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Calboreanu şi Silvia Dumitrescu Timică jucau în aer liber, pe o ploaie torenţială şi obţineau un succes enorm la Festivalul “Carlo Goldoni” de la Veneţia, cu spectacolul Teatrului Naţional, “Bădăranii”, regizat de Sică Alexandrescu. În 2013, mari actori ai teatrului din România se încarcă cu amintirea acelui succes şi cu energia unei comedii nemuritoare şi aduc în faţa publicului „Bădăranii”.

Un spectacol cu o abordare modernă, în regia lui Dan Tudor.

Un spectacol în care trei bărbaţi îşi chinuiesc nevestele cu toanele lor şi fac pe supăraţii doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă. Doar că soţiile lor fac tot cum le taie capul şi la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniţi mieluşei.

Cu: Mircea Albulescu, Costel Constantin, Gheorghe Visu, Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Cecilia Bârbora etc.

Scenografia: Corina Grămoşteanu. Muzica originală: Vlaicu Golcea.

Mişcare: Florin Fieroiu.

Sâmbătă, 5 octombrie, orele 15.00 şi 19.00.

“Fantoma, dragostea mea”

Monica Davidescu şi Alexandra Velniciuc în Fantoma, dragostea mea

O comedie amuzantă de Noel Coward. Cu Gabriela Popescu, Marius Florea Vizante, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc, Zori David ş.a.

Regia: Şerban Puiu.

Realizat după piesa „Blithe Spirit“, de Noel Coward, recompensat cu Premiul “Tony” în 2009, datorită succesului răsunător înregistrat la prestigiosul “Shubert Theatre” de pe Broadway, unde s-a jucat iniţial, spectacolul „Fantoma, dragostea mea!” se joacă acum în Bucureşti.

Piesa este axată pe povestea romancierului Charles Condomine, urmărit de fantoma primei sale soţii, Elvira, după ce este supus unei şedinţe de spiritism. Fantoma Elvirei încearcă din toate puterile să facă în aşa fel încât să distrugă căsnicia scriitorului cu cea de-a doua soţie, Ruth. Piesa scrisă de Noel Coward a fost adaptată de mai multe ori pentru scenă, dar şi pentru marele şi micul ecran. Scenografia este semnată de Ioana Popescu.

Duminică, 6 octombrie, ora 16.00.

“Jubileul”, în premieră naţională

O comedie de mare succes, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi, unde o puteţi vedea pe Maia Morgenstern într-un recital de excepţie, un spectacol semnat de Radu Beligan.

Diva Amelie împlineşte 50 de ani de carieră actoricească, iar speranţa revenirii în forţă a actriţei este renăscută de invitaţia de a participa la celebra emisiune TV a lui Michel Drucker, care nu va avea loc. Despre ce se întâmplă cu actriţa aflată la apusul carierei, despre cum visează la roluri “într-o piesuţă, un filmuleţ, o telenoveluţă sau, măcar, o reclamă” şi care va fi deznodământul rămânerii ei ca prizonieră pe terasa apartamentului, veţi vedea în spectacol.

Jean-Marie Chevret urmează cursurile Conservatorului din Tours, apoi cursuri de teatru şi scrie comedie pe un ton “picant”. Scrie şi regizează propriile comedii. Dintre spectacolele sale de succes amintim, „Amazoanelor, după trei ani”, “Dominique Lacoste”, „Închisoare sub lună”. În 2000 primeşte din partea ONU un premiu. A fost nominalizat la Premiile “Molière”. Piesa sa “Jubilieul” s-a bucurat de un mare succes la Paris.

Michèle Ressi s-a născut la Paris în 1942, din tată român şi mamă franceză. Face studii în domeniul economic, îşi dă doctoratul şi publică numeroase articole ştiinţifice în diferite reviste. Se dedică scrisului, care devine o adevărată pasiune, după ce urmează un curs de teatru. La început scrie eseu, apoi romane, teatru, şi scenarii de film pentru televiziune

Cu: Maia Morgenstern în rolul Amelie de Guerand şi Victoria Dicu în Carolina.

Scenografia: Puiu Antemir. Muzica: Răzvan Alexandru Diaconu.

Marţi, 8 octombrie, ora 19.00.

Green Hours

“NOI 4”

Luna octombrie începe cu Marius Manole, Maria Obretin, Ilinca Manolache & Lia Bugnar, în spectacolul “Noi 4”, regizat de Dorina Chiriac. Muzica: Ada Milea.

“Noi 4” – un spectacol-comedie despre iubire în toate formele ei.

„Teatrul nu e o clădire şi actriţele nu sunt doar nişte personaje, zic ele 4. Vieţi care nu-şi pot controla destinul, personaje care nu-şi pot controla actorii şi spectatori care nu-şi pot controla râsul”.

Marţi, 1 octombrie, ora 21.00.

Teatru Politic

“Nu ne-am născut la locul potrivit”, în premieră naţională

Nu ne-am născut in locul potrivit

Spectacolul “Nu ne-am născut în locul potrivit” se bazează pe textul de teatru documentar scris de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, folosind metoda verbatim, în 2011. Spectacolul a avut premiera la “Baadisches Staatstheater” din Karlsruhe, în iulie 2013. Textul împleteşte poveştile de viaţă a 5 persoane care au trăit experienţa refugiului cu fragmente din “Ghidul de Obţinere a Cetăţeniei Române pentru Cetăţeni Străini”.

Spectacolul creează contextul favorabil pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migraţiei şi refugiului, şi ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general. Piesa îşi propune să problematizeze şi să discute în sfera publică aspecte de importanţă fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca ţap ispăşitor pentru problemele sociale şi economice.

Toate reprezentaţiile sunt supratitrate în limba engleză şi vor fi urmate de discuţii cu publicul despre situaţia şi istoriile refugiaţilor şi migranţilor. Spectacolul face parte din proiectul “Migration Stories”, care include şi un turneu în Timişoara şi Şomcuţa Mare, oraşe în care se află Centre de Cazare pentru Solicitanţi de Azil.

Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Şerban, Silviana Vişan. Scenografia: Adrian Cristea. Muzica: Cătălin Rulea.

Spectacolele sunt programate în 3, 5 şi 6 octombrie, la Spaţiul Platforma, la ora 19.30.

Teatrul “Excelsior”

“Zâna Zorilor” şi “Contrabasul

Zâna Zorilor

Spectacolul a avut premiera oficială anul trecut, în data de 15 octombrie. Alături de Ilinca Stihi – cunoscută pentru montările sale radiofonice multipremiate, câştigătoare a Premiului UNITER în 2012 – au desluşit întâmplările pline de haz şi înţelepciune populară scenografa Luana Drăgoescu, compozitorul şi creatorul versurilor originale George Marcu, coregrafa Andreea Duţă, light-designerul Gheorghe Jipa şi sound-designerul Mihnea Chelariu. În rolul lui Petru debutează Dan Clucinschi, absolvent al Univeristăţii “Hyperion”, la clasa profesorilor Eusebiu Ştefănescu şi Rodica Mandache. Cei doi fraţi ai săi – Luca şi Matei – sunt interpretaţi de Ciprian Cojenel şi Ovidiu Uşvat, Murgul, de Robert Radoveneanu, Zâna Zorilor, de Raluca Botez, însoţitoarele Zânei Zorilor, de Cosmina Dobrotă, Vera Popescu şi Iulia Diana Samson. Distribuţia vă rezervă descoperirea a doi actori care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Jeanine Stavarache, în rolul Sfintei Vineri (la premiera oficială rolul Sfintei Vineri a fost interpretat de actriţa Paula Sorescu-Lucian, care va reveni în distribuţie în următoarele reprezentaţii ale spectacolului) şi Ştefan Velniciuc în rolul Împăratului.

Spectacolul poate fi vizionat, joi, 3 octombrie, la ora 10.00.

Premiera spectacolului Contrabasul

Spectacolul “Contrabasul” este un one-man show exploziv al inconfundabilului Radu Gheorghe. Premisele succesului sunt asigurate, mai ales că autorul acestei piese este Patrick Süskind, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori elveţieni contemporani de origine germană. Iar traducerea textului este ales meşteşugită de maestrul Radu Beligan. Alături de Radu Gheorghe se află tânăra actriţă Georgeta Ciocârlan. Şi pentru ca muzica să sune divin, există şi doi ”complici”: soprana de coloratură Mediana Vlad şi pianista Andreea Dobia.

Godot Cafe-Teatru

„Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă”

Ce treabă au ochii învineţiţi, rănile infectate şi voma cu dragostea? Accidente înspăimântătoare pe terenul de joacă spune povestea lui Doug şi Kayleen pe parcursul a 30 de ani de viaţă, de la vârsta de 8 la 38 de ani. Povestea lor este arătată prin intermediul rănilor care îi aduc, periodic, împreună, uniţi într-un mod unic şi de neînţeles pentru restul lumii. Dramaturgul, Rajiv Joseph, construieşte o poveste convingătoare despre natura viscerală a iubirii (ne)împărtăşite într-un stil neconvenţional. Fiecare scena sare cu 15 ani înainte sau cu 10 înapoi faţă de scena precedentă şi vedem cum se desfăşoară povestea lui Doug şi Kayleen în timp ce ei se apropie unul de celălalt sau se distrug unul pe altul cu răni reale şi imaginare. Piesa are o latură amuzantă chiar dacă exploatează zone foarte întunecate şi delicate; este dramă şi comedie.

Autorul Rajiv Joseph este noua voce captivantă a teatrului american. Câştigător a numeroase premii, inclusiv “NEA Award” pentru cea mai bună piesă şi “Whiting Writers Award”, a fost în 2010 finalist “Pulitzer” cu piesa “Bengal Tiger at the Baghdad Zoo”.

Piesa este pusă în scenă de regizorul american Ryan Whinnem, director al Companiei de Teatru “Vacant Lot” în New York City. A lucrat la “Milwaukee Shakespeare”, “The Folger Theatre”, şi “The Shakespeare Theatre”, şi a regizat în Boston, Baltimore, Washington DC şi New York City.

În distribuţie: Simona Cuciurianu şi Tudor Istodor

Spectacolul, ce poate fi vizionat vineri, 4 octombrie, la ora 19.00, este cuprins în programul “Bucharest Fringe MTI3”.

„Bullets over Lipscani”

Parodie cât cuprinde, umor nebun şi iz de Woody Allen. 3 actori teribili şi foarte tineri. Şi o porţie de teatru cum nu ai mai gustat. O roşcată năvăleşte în biroul unui detectiv particular şi îi cere să-l găsească pe Dumnezeu. Apoi acelaşi detectiv joacă Mortal Kombat cu însăşi Moartea, pentru 100 de dolari. Iar la final afli că Librăria Cărtureşti e o „faţada” care adăposteşte un bordel cu prostituate intelectuale.

Regia: Eugen Gyemant. Cu: Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Cătălin Babliuc.

Vineri 4 octombrie, ora 22.00.

„Norway. Today”

Câţi dintre noi se simt bine în pielea lor, în viaţa lor, în familiile lor?

Câţi dintre noi sunt pregătiţi pentru o schimbare radicală?

Câţi dintre noi au curajul să facă o astfel de schimbare?

Doi tineri îşi dau întâlnire pe net ca să… zboare!

O poveste despre viaţă, înţelegere, comunicare…. o poveste plină de umor şi sensibilitate.

O piesă de Igor Bauersima, în regia lui Marius Gîlea, cu Raluca Ghervan şi Alex Zob.

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 18.30.

“Fragil”

O piesă despre cât de imposibilă poate fi dragostea când nesiguranţa şi lipsa de încredere în tine şi în cel de lângă tine pun stăpânire pe oameni, după Neil LaBute, de asemenea, în cadrul “Bucharest Fringe MTI3”.

Regia: George Dogaru. Cu: Andreea Grămoşteanu, Radu Iacoban, Mirela Zeţa, Marin Grigore.

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 22.00.

„LSD Theatre SHOW”

Este un spectacol după Christopher Durang, strălucitor şi zgomotos al căutării unei priviri înţelegătoare în masa inertă a ochilor goi ai societăţii. O societate în care ni se cere să funcţionăm cuminte şi uniform după reguli stabilite mereu de alţii, mereu cu mult înainte să ajungem noi aici, mereu mai înţelepţi şi mereu având Dreptatea, sau pe Dumnezeu sau Legea de partea lor.

Şi atunci, exploziv, penibil şi zgomotos, creăm spectacol şi distrugem legi. Uneori spectacolul e puternic şi schimbă cutume. Alteori ne prăbuşim fără suflare şi nu rămâne nimic în urma lui. Doar fum şi o căldură stranie, ca în urma unui foc de armă.

Regie: Horia Suru. Cu: Isabela Neamţu şi Matei Chioariu.

Duminică, 6 octombrie, ora 19.00.

Premieră cu „NEO”

Un grup. O cauză. Un ideal. Oliver este un tânăr aspirant la statutul de lider social şi politic. Jim, Adi şi Nae sunt cei dintâi discipoli ai lui. Când în interiorul grupului apare Corina, o adolescentă, lucrurile iau o întorsătură neaşteptată. Pornind de la citatul lui Friedrich Nietzsche: „Extremismul este unica formă de voinţă a celor slabi şi nehotărâţi”. “NEO” este un spectacol ce militează împotriva extremismului de orice fel. O comedie amară despre clişee, prejudecăţi, teribilism şi iraţionalitate.

Spectacolul este pus în scenă de Sever Bârsan, care este şi autorul textului. Cu: Ştefan Huluba, Bogdan Costea, Sever Bârzan, Eduard Cirlan, Olivia Alexandra Nita şi Iulia Verdeş.

Poate fi vizionat vineri, 4 octombrie, ora 20.00, la “Godot Sub-Scenă”.

“Infanta”

Infanta, la Godot Cafe Teatru

Regizoarea şi autoarea textului, Liana Ceterchi, abordează un subeict contemporan. Într-o gară, printre trenuri care vin şi pleacă, o tânără încearcă să-şi spună povestea încă o dată pentru a putea merge mai departe. După ce pică examenul de admitere la facultatea de actorie de trei ori, se refugiază în rolurile ei preferate pe care le joacă în sălile de aşteptare.

Cu: Adriana Bordeanu.

Sâmbătă, 5 octombrie, la ora 20.00, la “Sub-Scenă”.

“Feisbuc”

O poveste bazată numai şi numai pe fapte reale, spusă de Diana Iarca! O comedie plină de întâmplări trăsnite căreia nu-i poţi rezista dacă nu-i dai un Like. Spectacolul aduce în prim-plan viaţa agitată a unor tinere care trec prin cele mai penibile situaţii şi care prin naivitatea lor speră că în sfârşit îşi vor întâlni adevărata iubire pe Facebook.

De multe ori, această reţea de socializare ne determină să pierdem ore întregi în faţa calculatorului, pretinzând că „socializăm”, postăm imagini cu tot ceea ce facem, ne expunem întreaga viaţă, fără să ne gândim la riscurile la care suntem expuşi.

Câţi dintre noi nu au lista plină de prieteni necunoscuţi?

Câţi dintre noi nu îşi pierd nopţile în fata ferestrei de chat, pretinzând că socializează?

Câţi dintre noi nu au încercat să-şi găsească marea dragoste pe Facebook?

Dacă şi tu te încadrezi în “generaţia Facebook”, înseamnă că faci parte sută la sută din spectacolul nostru. Vino să vezi prin ce peripeţii trec fetele noastre şi, dacă îţi place, adaugă-ne şi în lista ta de prieteni!

Regia: Alexandru Jitea. Cu: Ioana Calotă, Laura Anghel, Diana Iarca, Marina Neagu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.