Costul leilor atinge un nou minim istoric

Banca Națională a României a afișat o valoare minimă istorică a dobânzii ROBOR cu scadența la trei luni, referință pentru costul creditelor de retail în lei.

După ce la începutul anului, pentru prima oară în istoria sectorului bancar post-decembrist, costul leilor a coborât sub pragul psihologic de 1%, până la 0,98%, azi minimul a coborât până la 0,73%. Astfel că de la începutul anului, ROBOR s-a redus cu 27%, ceea ce înseamnă o ieftinire de 30 de lei pentru un credit ipotecare pe 30 de ani de valoare medie (180.000 de lei), conform unui calcul făcut de Ziarul Financiar În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%. Costul leilor a intrat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcţie de nivelul ROBOR la trei luni la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare şi de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum. La Prima Casă, de exemplu, dobânda se calculează în funcţie de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.