„Costume de dans”, un omagiu adus Baletului Preljocaj

Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins a decis să celebreze cei 30 de ani de existenţă a Companiei de Dans a dansatorului şi coregrafului Angelin Preljocaj printr-o expoziţie inedită, Angelin Preljocaj, Costumes de danse, ce va fi deschisă până în 6 martie 2016. Un periplu imaginat de curatoarea Constance Guisset, scenografa lui Angelin Preljocaj, prin baletele emblematice ale coregrafului. Axa acestei călătorii o constituie numeroasele sale colaborări artistice cu scriitori, desenatori, plasticieni, compozitori şi muzicieni, designeri de costume sau videaşti.

Este, în principal, o expoziţie de costume realizate de mari creatori, cum ar fi Jean Paul Gaultier pentru dansul Albă ca Zăpada, Azzedine Alaïa pentru Nopţile, Hervé Pierre pentru Parada şi Parcul

Video cu Nopţile

Decorurile şi costumele pentru alte balete au fost semnate de plasticieni, printre care creatorul de benzi desenate Enki Bilal, cu care a colaborat mai ales la Romeo şi Julieta, Aki Kuroda, care a conceput decorurile pentru Parada, Fabrice Hyber, care a imaginat scenografia pentru Cele patru anotimpuri, sau Claude Lévêque, pentru Siddharta

În fiecare vitrină este expus, alături de costumele prezentate, un balet a lui Angelin Preljocaj, captat pe un mare ecran. Expoziţia beneficiază de o componentă audio-vizuală importantă şi de un film publicitar, semnat de Preljocaj pentru Air France, Zborul, care reia coregrafia din Parcul.

Albă ca Zăpada

O mulţime de costume, interviuri filmate, secvenţe de balet şi fotografii relevă creativitatea care a patronat cele trei decenii de carieră a coregrafului.

Încă de la intrare, o instalaţie suspendată ghidează publicul. Este vorba despre o replică a Pavilionului Negru, clădirea emblematică a Baletului Preljocaj, conceput de arhitectul Rudy Ricciotti.

Parada Leopard

De asemenea, intrarea în cele 13 săli ale expoziţiei este semnalată de o reproducere a faţadei acestui edificiu din oţel şi sticlă, care plonjează vizitatorul în temele dragi coregrafului: verticalitatea, linia, negrul, lumina. Scenografia este gândită în aşa fel încât să releve iluzia vizuală şi să surprindă.

Costume din Siddharta

Se regăsesc, după primele două săli dedicate coregrafului şi temelor baletelor sale – feminitatea, masculinitatea, animalitatea, corporalitatea – producţiile-far: Romeo şi Julieta, din 1990, Albă ca Zăpada din 2008, Parcul din 1994, Nopţile din 2013, Cele patru anotimpuri din 2005…

Costum din Nopţile

Publicul poate descoperi însă şi producţii mai puţin cunoscute, cum ar fi Siddharta (2010) sau Parada, create pentru Opera din Paris, Vor urma o mie de ani de linişte, realizat în 2010 pentru Teatrul Bolşoi…

Pe lângă Angelin Preljocaj, expoziţia este un prilej de a aduce un omagiu şi decorurilor lui Claude Lévêque sau Aki Kuroda, care a inventat decoruri şi costume în culori strălucitoare, amintind de supereroii americani, dar şi muzicienilor Karlheinz Stockausen, Natacha Atlas sau Laurent Garnier.

Regina din Albă ca Zăpada

Născut în Franţa din părinţi albanezi, Angelin Preljocaj s-a format în baletul clasic, înainte de a se îndrepta spre dansul contemporan, mai ales alături de Merce Cunningham, la New York. A colaborat şi cu coregrafa americană Viola Farber, şi cu francezii Quentin Rouillier şi Dominique Bagouet.

Preljocaj este unul dintre coregrafii marcanţi din dansul contemporan francez. Opera Naţională din Paris, New York City Ballet sau Teatrul Bolşoi din Moscova i-au comandat coregrafii. Numeroase companii au inclus în repertoriul lor creaţiile sale.

Parada Tricorne

A semnat peste 50 de balete, de la solo-uri la spectacole de proporţii, interpretate de dansatorii săi sau de dansatori din întreaga lume. Instalat din 1996 la Aix-en-Provence, Baletul Preljocaj ocupă Pavilionul negru, conceput de Rudy Ricciotti.

În 1992, Angelin Preljocaj a primit Grand Prix National de la danse, decernat de Ministerul Culturii, apoi, Benois de la danse pentru Parcul, în 1995, Bessie Award pentru Annonciation, în 1997, Les Victoires de la musique, pentru Romeo şi Julieta în 1997, Globe de Cristal pentru Albă ca Zăpada în 2009.

Afişul expoziţiei, cu o secvenţă din Albă ca Zăpada

Este Officier des Arts et des Lettres, Chevalier de la Légion d’honneur şi a fost numit Officier de l’ordre du Mérite în mai 2006.

Cele 20 de costume expuse evocă atmosfera coregrafiilor sale, contribuie la caracterizarea personajelor pentru care au fost create. Pentru Angelin Preljocaj, costumul este un “ingredient” esenţial în crearea unui balet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.