Creierele noastre sunt prăjite

Patronii marilor echipe de fotbal nu mai au încasări, dar fotbaliştii lor se opun diminuării fabuloaselor lor salarii. Contractele lor nu au clauze pentru situaţii de forţă majoră. Vor lua aceste salarii aşa cum sunt, dar unii patroni vor fi obligaţi să desfiinţeze personalitatea juridică a echipelor.
Ce patron ar alege să achite costurile unor echipe ce vor juca fără spectatori până cine ştie când? Afacerea nu mai e predictibilă decât pentru rezerve mari de bani şi cu chef de a le risipi.
Situaţia din fotbal este o oglindă pentru starea economică generală? Câteva săptămâni de „stop joc” şi iată o mare diferenţă: guvernele intervin şi anunţă că plătesc ele salariile dacă „cluburile” nu-şi dau afară „jucătorii”. Din ce plătesc? Din împrumuturi. Se vor împrumuta din câştigurile „jucătorilor” de mâine şi de poimâine.

Per total, câte mii de miliarde de dolari au a fi împrumutate? Depinde de SARS-CoV 2. Dacă virusul va fi răpus greu, vor fi necesare multe mii de miliarde.
Pentru România, „licitaţia” începe de la 20 de miliarde. Câţu a înţeles foarte greu că cererea şi oferta sunt plecate din teoria fundamentalismului de piaţă şi s-au autoizolat la domiciliul celei mai bune economii sociale: socialismul financiar. Îşi cere scuze băncilor că le-a luat dobânda pe SARS-CoV 2. Las’ că se va revanşa el şi va împrumuta statul cu dobânzi cum nici Venezuela nu a auzit să existe!
Ăstimp, Iohannis-conformistul-unui-trecut-aflat-la-terapie-intensivă vorbeşte despre deficit bugetar, iar premierul său zice că… văzând şi făcând, dar cât mai câcâit, ca nu cumva să explodeze rahatul. De ce doar 7 la sută deficit când ţara ar avea nevoie de 17 la sută? Ca să pună bazele unei ieşiri şi din criză, şi din subdezvoltare. O generaţie de „jucători” de mâine şi de poimâine pusă la teasc? Da, dar ferită de loviturile urmaşilor lui SARS-CoV 2 şi cu stadioanele pline.

Cap-pătrat-strict-teoretic-fără-simţul-realităţilor-reale, Câţu are a fi primul dezertor în acest război economic: eu nu vreau să mai fie socialism în lume, am plecat în munţii Şcolii de la Chicago să organizez Rezistenţa pieţelor la pandemii.
Nu avem o înfrângere medicală umilitoare, dar avem deja o înfrângere economică umilitor de clară. Habar n-avem să scoatem vinul oportunităţilor din teascul unei crize. Criza din 2008-2009 ne-a băgat în jugul deficitelor mici. SARS-CoV 2 ne-a eliberat de acel jug. Avem, iată, un motor, dar nu mai ştim a-l folosi. Creierele noastre sunt prăjite.

PIB-ul global este de 60 de mii de miliarde, dar masa monetară globală este de 600 de mii de miliarde. Nu există niciun risc real să nu poţi salva acest PIB cu această masă în situaţii de criză. Tot secretul ţine de curajul inteligent de a rupe juguri când se iveşte oportunitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

8 Comentarii

  1. dar nu avem noi un organism suprastatal românesc, condus de bnr, care a promis că va face minuni? aşteptăm cu mare interes, relansarea rapidă a economiei şi împrumutul de 40 de miliarde, din care 10 la bnr şi 30 în investiţii şi infrastructură, cel târziu până la 1 Mai…pensionarii pot să moară de: 1). foame; 2). boli preexistente; 3). coronavirus; 4). bătrâneţe liniştită; 5). gât întins de aşteptarea pensiilor majorate…

  2. Nu cred că aş numi criza SARS-CoV 2 o oportunitate. Dar, da sunt momente în care ar trebui să gândim cu curaj. Şi mai ales să acţionăm cu curaj, cu multă solidaritate astfel ca o majoritate să fie învingătoare nu doar să supravieţuiască. O vom face? Nu cumva este târziu, trenul fiind pierdut în ianuarie 2017?
    Nu sunt de loc optimistă. Nu am de ce. Am citit lista ţărilor care vor ieşi cu bine din criză. Sunt tot marile 10 economii bine cunoscute. Aşa că?!

  3. Solutia trebuia sa fie. STARE DE RAZBOI cu inamic nedescoperit….se va afla el candva. Toata lumea primeste ratie de razboi prin lege de la stat sau 200 euro pe tot timpul crizei si salariati si pensionari si copii si parlamentari..TOTI.. Preturile inghetate la alimente. Utilitatile platite de stat…Firmele nu mai platesc impozit. Bancile ingheata datoriile si dobanzile pana la final.ADICA UN SALT IN TIMP pana la toamna. Atuci footbalistii nu mai aveau pretentii…statul nu mai platea somaj tehnic…etc.

  4. Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta. Sa aiba viziuni si spirit dezvoltat pentru afaceri publice si voluntariat si nu pentu afaceri mafiote. (Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica).
    Un popor nu se poate dezvolta fara a avea repere sau propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv. Din acest punct de vedere politica romaneasca postcomunista are o manifestare nefasta.
    – Societatea Civila Organizata, ca factor esential de influentare a puterii, baza de formare si rampa de lansare a membrilor elitei politice (notiuni care inca nu au reprezentare reala pentru societatea romaneasca), trebuie sa aiba taria si capacitatea necesara pentru a reactiona in diverse moduri sa împiedice desfriul clasei politice petrecut in cei 30 ani de postcomunism.

  5. Institutiile statului sunt neperformante datorita dominarii lor de catre impostori, semidocti, submediocritati (cei valorosi ori specialisti adevarati, unii din motive de umilire altii din lacomie au trecut de partea celor care dauneaza interesului societatii ori s-au oferit cu orice risc sa slujeasca criminalitatii) sau clanuri constituite pe baza diverselor principii neortodoxe. In majoritatea situatiilor acestea functioneaza dupa cum le dicteaza interesele nelegitime , mai ales in cazul celor cu atributii de reglementare si de aplicare a legii care au inventat “FURTUL LEGAL”. Aceste anomalii sau aberatii dovedesc ca Romania ar fi tara fara rost ori ca n-ar avea nici un orizont pentru viitor. Mecanismele generate de institutiile “hibrid” (comunisto-capitaliste) ale statului experimentate de majoritatea romanilor le-au produs acestora mari deziluzii si grave dezamagiri, umilinta si dispret. Esecurile Romaniei, reflectate in lipsa de reactie si subrezenia institutiilor sale fundamentale ce mimeaza democratia au generat inclusiv atitudini de respingere, fata de integrarea definitiva, din partea unor conducatori ai statelor membre ale U.E.
    Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta (invatamantul)cea mai importanta resursa a progresului general, in Ro sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari…….

  6. Malacul de la trei coceni are ordin sa distruga complet economia Romaniei !! – care oricum era precara si inainte de „starea de urgenta”…
    …Am vorbit azi cu oameni din suburbia mea care mergeau la banca sa-si imprumute rudele cu ceva bani pentru supravietuire – Inca 4 saptamani de aberatii si sute de mii de romani vor fi FALITI !!

  7. Disparitatea uriașă dintre masa monetară și PIB-ul global e un mare pericol, nu un avantaj. Vai de capul nostru dacă plesnește! Mai bine zis, ”când”…

  8. Acolo unde statul naţional nu mai este în stare să ofere pieţe cu cadre sociale șiecologice, această funcţie trebuie să fie preluată de către UE,ca „raspuns”la GLOBALIZARE!Exista 5principii de politică europeană,pacea, democrația, prosperitatea, echitatea socială și durabilitatea si2 modele :-Democrația libertariană este de părerea că acordarea dr. și lib.civile pozitive reduce din dr.și lib.civilenegative și poate, în cele din urmă, să le distrugă. -Democrația socială, prin contrast, susține că dr. și lib.civile negative și cele pozitive trebuie să fiepuse pe picior de egalitate pentru a putea fi aplicate atât formal, cât și în practică.Democrația libertarianăînțelege piețele ca o expresie a libertății,tinzând spre piețele autoregulatorii.Prin contrast, democrația socială accentuează că piețele necontrolate pot conduce la rezultate nedorite pentru întreaga societate ex.criza fin.din 2008.Libertarienii VOR:prioritatea progresului ec.(in fapt inglodarea)asupra progresului social și de mediu;prioritatea integrării negative asupra integrării pozitive;prioritatea lib.pieței bunurile, persoanele, serviciile și capitalul asupra dr.fundamentalesociale.Prin contrast,democratia socială VREA:principiile prosperității, echității sociale și sustenabilității pe piciorde egalitate cu pacea și democrația;abordarea integrării negative și integrării pozitive în mod egal și concomitent;tratamentul egal al dr.fundamentale sociale și al lib.fundamentale ec. în conformitate cu legislația,evaluare a impactului social.Catu,Lodovico,Iohannis-PNL,liberalii sunt libertarieni,IMPIEDICA Statul Roman sa-si faca piete autohtone si trebuie „preluat” ca fiind SLAB,cf.Prog.de la Hamburg 2007,de UE-Germania ceea ce s-a si facut.DECI EI SUNT PRAJITI DEMULT LA CREIER!Ei si CU SECURITATEA AU distrus ILEGAL singurul partid social-PSD perceput ca o amenintare SOCIALA-ECONOMICA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.