Crește deficitul! Marcel Ciolacu. ”Nu e nicio problemă”

Deficitul bugetar a crescut semnificativ în primele două luni ale anului, însă premierul Marcel Ciolacu nu pare îngrijorat.  Acesta a spus că au existat niște plăți la Ministerul Apărării și este început de an.

„Nu e nicio problemă. În fiecare an în ianuarie și februarie, vine cataclismul. Nu e nicio problemă, ne-am asumat că ne încadrăm într-un deficit rezonabil și real”, a spus el.

Șeful Guvernului a adăugat că deficitul bugetar trebui controlat în așa fel încât să nu producă efecte puternice asupra oamenilor.

N-a făcut el datoriile  

„Avem o coaliție responsabilă, vedem lucruri credibile, reale, nu este o problemă cu deficitul, au fost niște plăti la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie și februarie”, a declarat Ciolacu

Premierul a promis și că anul acesta nu vor fi introduse taxe noi.

România se confruntă încă cu vulnerabilități legate de deficitul fiscal și de contul curent, conform unui document provenind de la Comisia Europeană.

Potrivit raportului, deficitul public și cel de cont curent, precum și inflația ridicată, toate peste nivelurile anterioare pandemiei, expun economia la potențiale șocuri.

Deși s-au înregistrat progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal datorită politicii monetare și a unui consum privat mai scăzut, riscurile privind poziția externă rămân ridicate în anii următori în absența unor politici schimbate. Unul dintre factorii principali care au determinat un deficit de cont curent ridicat este deficitul bugetar subiacent mare, care nu s-a corectat suficient în ultimii ani.

Evoluțiile recente ale salariilor și prețurilor pot avea un impact negativ asupra competitivității costurilor, arată Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. Nu e nici o problema, spune Marcel, sexpertul in spagonomie social democrata

  2. Nu e nicio problemă înainte de alegeri, apoi, ‘apocalipsa’ când se va auzi : Uniunea Europeană, PNRR, criza economică etc.!

  3. Intotdeauna cheltuielile apar inaintea veniturile, iar bugetul anual pleaca de la zero. Aia care n-au avut macar un kiosk sau n-au dat salariile la 10 lucratori nu stiu ce vorbesc. Deficitul se masoara la sfarsitul de an. Dar cum vrei sa cunosti cel mai simplu lucru, cand tu fugi de o injectie !

  4. Dintr-un articol de la sfîrțitul anului trecut. Vîrful aisbergului, hoția e cu mult mai mare decît cifrele oficiale:
    Datoria publică a României s-a dublat în ultimii 4 ani.
    Ce nu îi spune statul lui Ion este că 1 leu din fiecare 5 lei pe care îi cheltuie se duce pe rate și dobânzi la împrumuturi.
    [D]atoria pe cap de cetățean a crescut de 3 ori doar în ultimii 10 ani.
    Cel mai mare salt al datoriei publice, din ultimii 6 ani și jumătate, a fost în 2020, în guvernarea Orban, cu 126,3 mld lei. [ceva peste 26 miliarde euro]
    La un PIB estimat de 1.591 de miliarde de lei, înseamnă că 8,8% din bani sunt folosiți pentru returnarea datoriilor.
    Ciolacu: Nu am văzut pe nimeni să îşi dea foc când (Florin Cîțu) a dus datoria externă de la 37 % la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei.
    Cîțu: 1.250.000 (un milion două sute cincizeci de mii) lei pe minut. Suma împrumutată până acum de MF-PSD în ianuarie 2023. Adică 36 de miliarde lei. Cea mai mare sumă împrumutată vreodată într-o singură lună. La dobânzi astronomice, atât în lei, cât și în dolari. În acest ritm în 2023, MF-PSD ajunge să împrumute aproape 400 de miliarde de lei într-un singur an.
    Boloș: Am avut o serie de cheltuieli pe care nu le-am putut evita, în cursul lunii septembrie, discutăm despre cheltuielile cu dobânda, care au fost la un nivel record, de 2,6 miliarde lei.

  5. Gata,s-a platit tributul la inalta poarta.am scapat.pana la sfarsitul anului vor curge rauri de bani prin tara.la anul,o luam de la capat.

  6. ahahhahaa, stati linistiti ca daca e nevoie, ne mai imprumutam vreo 10 miliarde sa platim pensiile si salariile pana la alegeri… dupa ce va iau voturile o sa se …. pe voi, cu bolta

  7. Nu e nici o problema, stai sa vedeti ce va rup in impozite sa traiesc eu si parazitii de la Stat bine ! Armament cumpara pentru Ucraina ca daca ar intra in tara s-ar putea sa ne transformam in vestul salbatic si poate nu s-ar mai trage doar un cartus ca in zidul sediului CC al PCR ! Multi s-au prins unde trebuie sa traga Marcele ! E doar un pamflet !

  8. …l-as crede, printr-un exercitiu de imaginatie inimaginabil daca nu s-ar fi sustras, si el si popalaul finantist, de la sanctiunile legii responsabilitatii fiscale, a dat un hg in acest sens…asadar, cand pt actiunile tale-in speta, indatorarea tarii, a noastra, peste 100% din pib-nu suporti consecinte, despre ce mai discutam?… pt tomlinul permanent cretin, este adevarat, marile cheltuieli sunt in primele trei luni ale anului dar tot atunci sunt si marile incasari!…daca ai avea tangenta cu afacerile, ar tre sa stii ca se monitorizeaza situatia eco-financiara nu in fiecare luna, chiar in fiecare zi…dar ce sa stie un provincial!?!…fratilor, astia ne ingroapa iremediabil!…

  9. PSd cruce PNL duc Romania la sapa de lemn, rusine Gaurel Marcel si Buca Ciuca

  10. Păi , să ne spună ciulacu , datele exacte pe care le așteaptă cetățenii plătitori de taxe : cât ne costă anual șederea racheților, a refugiaților ocraineeni, cât plătim pe ruginăturile nato, submarinele fransugești, avioanele, tunurile tancurile , rachetele pe care mai apoi le dăm cu titlu gratuit lui cerșinski pianizdul , să mai omorâm și noi OAMENI? Cât costă economia ȚĂRII, plătind și ajutând să tranportăm , procesăm, pierderile fermierilor ROMÂNI din cauza gunoaielor sub numele de cereale și produse ocraineene? Mai avem de plătit șpăgile urSULEI pentru vaccinuri? Ne întreabă cineva dacă vrem baze nato și armele lor nucleare pe TERITORIUL ROMÂNIEI? De ce nu facem un referendum? Vă e frică, stați liniștiți o să plece amerlocii cu bazele lor ILEGALE ȘI de la noi !Acum plătim șpăgile pentru arme? SLAVĂ PĂCII , slugilor de slugi amerloce !

  11. Acum inainte de alegeri derbedeii astia de politicieni pot ori ce sa spuna romanilor .

  12. Cum nu creste deficitul ? Ca pe doua Energizante am dat 9 lei ! Iar doi litrii de Coca Cola costa 8 lei si 50 de bani! Costa foarte scump Energizantul ! De la trei lei si 30 de bani la 4 lei si 50 de bani !

  13. ”Nu e nicio problemă”. Pentru tine n-o fi covrigarule, ca te scalzi in parale si nu raspunzi pentru ticalosiile pe care le faci.

  14. in foamea lor dupa bani obliga anaf ul sa trimita somatii de plata la misto firmelor. micilor firme in majoritatea cazurilor. daca platesc fraierii e bine ca se face planul. daca saracii se duc si cu argumente dovedesc ca e haiduceala…repede gao za rii din anaf…sclavetii gaozarilor din politica…regleaza cu o hartie nemerniciile. vor veni zile grele. urate. ne vom lupta clar cu tiriplicii si agaricii. se pregatesc sa ia si pielea pluii dupa noi…

  15. Zice împăciuitorul domn Ciolacu “nu este o problemă cu deficitul, au fost niște plăti la Ministerul Apărării care au venit în lunile ianuarie și februarie”; adică rata le Băncile USA pentru cele 5 Miliarde dolari plătiți în avans în mandatul Tramp!!! la firma USA pe rachete generația 1980, furnitură din care încă nu a sosit în țară decât șapca roșie primită de președintele Iohannis.

  16. Cine poate citi,fara telefon mobil,isi poate destepta cunostintele financiare si intelege ce fel de lege europeana este conditia celor 3% (limita de deficit acceptata de EU)…Marile economii din vestul si mijlocul Europei,adica Franta Germania Italia Austria etc.au datorii care pleaca de la 70%…pana la 14o % fata de PIB…Romania este un mizilic de care trag toti,mai ales presa nationala specializata…Stimati cititori,INTELEGETI CEVA ???????????????????????????????????????????????????????????????????????….!!!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.