Crize ale României actuale

Oricât analizezi și compari, nu poți să nu constați că, înainte de Anul Nou, România a ajuns iarăși la măsuri care o scot în afara civilizației democratice. Au avut loc alegeri parlamentare în decembrie 2020, dar, conform unui nărav mai nou, s-a făcut orice să se încalce voința electoratului. “Autoritățile” l-au dat câștigător exact pe cel pe care electoratul l-a văzut inapt să guverneze. Aceasta, în ciuda protestelor OECD, ale social-democrației germane, ale oricărui democrat ce se respectă! Bădărănia a înlocuit pe față regulile.

În plus, aceleași “autorități“ au numit cel mai sordid guvern al istoriei cunoscute pe aceste locuri. Emblematic, un elev incapabil să treacă examene de treaptă, un tânăr neînstare să obțină admiterea la o facultate, un individ ce nu a putut alte studii decât pe bani, surprins pe deasupra cu repetate escrocherii, este “desemnat” prim ministru. Iar restul guvernului este croit la fel. Se confirmă din nou că funcțiile din România actuală sunt ocupate în bătaie de joc, iar “desemnările” rămân de proastă calitate!

Întrebarea simplă pe care orice profesor de liceu sau universitate s-ar cuveni să și-o pună este: unde sunt, totuși, elevii merituoși al României, dacă loazele sunt premiate? Unde sunt studenții ei pregătiți? Unde sunt personalitățile, când indivizi fără valoare ajung să decidă soarta oamenilor? Nu cumva în această țară s-a ajuns tocmai unde Thomas Mann a acuzat cu groază că s-a apelat în anii treizeci în țara sa: la cei mai de jos, profesional, civic, moral din societate, la “die Untersten”? În definitiv, de ce România actuală este împinsă azi exact în întunecații ani treizeci, poate chiar mai rău!

Nu este prima oară când România trăiește crize adânci. Uneori o face cu un sentiment al absurdului – totuși aici au apărut Caragiale, Eugen Ionescu, Urmuz! Alteori, cum se petrec lucrurile astăzi, o face cu jubilația mitocană a parveniților, de care s-au umplut activistica regimului, o parte a mass media, în vreme ce necazurile lovesc din greu tot mai mulți oameni.

Pe o mare suprafață a lumii se trăiesc astăzi trei crize grave. Fiecare dintre acestea a găsit în România actuală teren mai mănos ca oriunde.

Este vorba de criza sanitară – ce constă în aceea că infectarea covid-19 nu a putut fi oprită și, deocamdată, înaintează. Cum se poate ușor reconstitui, în România, țară din capul locului prea puțin circulată, proporțiile infecției au cauze în obsesia “prezidențială” de a-și ține aproape “diasporenii”, fără control sanitar, de a selecta apoi testările ca să nu se vadă realitatea, de a face “alegeri” fie și irosind vieți, pentru ca, în cele din urmă, totul să se cufunde în amatorism. Oricât se măsluiesc lucrurile, într-o bună zi nici procurorii nu vor mai putea ascunde adevărul și se vor putea discuta crima și autorii ei.

Este vorba apoi de criza economică – ce constă în paralizia producerii de bunuri și în sărăcia șanselor de relansare economică. Și aici, România actuală are cea mai retrogradă abordare – fără cunoștințe economice și instituționale din partea decidenților, fără priceperea a ceea ce se face măcar în alte țări. Este o abordare nu doar incompetentă, ci și una care deja a îndatorat țara pentru generații.

Este vorba, în sfârșit, de criza cooperăriice constă în faptul că, în locul dezbaterii mature și al înțelegerilor între cetățeni luminați, se îngroașă covorul aproximărilor, al știrilor false, al dezinformării, al pretențiilor bățoase și prostești. Toate întăresc și mai mult crizele existente.

Ca nicăieri, în România, inși nepregătiți, dar cu pretenția de nimic acoperită că ar reprezenta viitorul, au reușit, din 2014 încoace, inocularea urii printre cetățeni. Neputându-se justifica decât prin malversațiuni, acești inși au acuzat cu vehemență “penalii” din societate, când ei înșiși nu s-au dovedit deloc mai puțin penali decât cei pe care îi acuzau. Dimpotrivă!

Nici o țară nu cultivă mai stăruitor ura decât România actuală. Iar unde-i ură, nu poate fi nici democrație și nici soluție rezonabilă – nu poate fi de fapt dezvoltare. Nu-i de mirare, de altfel, că țara s-a fixat în 2020 la coada Europei, poziție pe care a îmbrățișat-o vârtos. Crizele ei adânci o țin acolo.

Prima criză adâncă a României actuale este delegitimarea în funcționarea instituțiilor statului. Nu este vorba, spunând aceasta, cum sar imediat minți înguste, de culoarea care guvernează, pe care oameni maturi o pot discuta, firește. În joc a fost și este simpla respectare a regulilor ce permit unei societăți să vorbească de legalitate și legitimare ca însușiri dobândite și să aparțină democrațiilor. Dacă nu este ignorată, legitimarea este disprețuită vizibil în România actuală – dar aceasta nu-i scade nicidecum importanța.

Să ne amintim, chiar în aceste zile în care unii improvizează demagogic despre CDR, care, între 1996-2000, a pus România pe cursul reformelor, că tocmai în acei ani s-a consacrat și la Carpați legitimarea democratică a instituțiilor statului prin voința cetățenilor. Cum se știe, James Madison a fost cel care a formulat în maniera cea mai plastică concepția clasică a legitimării: „poporul este singurul izvor legitim al puterii” (The Federalist, nr.49, 1788) – adică cetățenii care votează și regulile democrației stabilesc cine conduce.

Lucrurile s-au schimbat dramatic, în tot mai rău, în România ultimilor cincisprezece ani. Lipsit de susținere democratică, regimul din 2004 a trecut pe față la înlocuirea votului cetățenilor și a regulilor Constituției cu voința celui care a apucat să pună mâna pe funcția prezidențială și pe serviciile secrete, după ce a făcut din justiție instrument de lovire a rivalilor. Iar după 2014, s-a trecut pe față la „tehnicile” de subminare a democrației ale funestului Carl Schmitt – care a însemnat înlocuirea legitimării democratice cu pârghiile securisto-justițiare de exercitare a dominației și cu “mișcarea străzii”. Nu a mai contat în România ce votează cetățenii, ci forța “justiției” controlate și a noii Securități, care au înlocuit democrația, atât cât s-a agonisit. Din nefericire, România este și astăzi campioana „protocoalelor” procurori- judecători-servicii secrete, care spun totul despre putregaiul din miezul regimului.

S-a ajuns astfel, la nivelul lui 2018, la a schimba majorități trimise de cetățeni în Parlament prin intervenții securiste. Însușirea de “președinție africană“, definită de constituționaliștii americani, din România actuală, s-a impus – nu o mai contestă decât naivii și cei de rea credință.

Mai nou, în schimbul pasivității și acceptării imposturii la decizii, cetățenilor li se promite un oarecare consum și confort din ceva bani europeni alocați diferitelor țări UE pentru mai mulți ani. Ca și cum banii, consumul și toate acestea ar dispensa de legitimarea instituțiilor!

Criza de legitimare din România actuală are acum un aspect dintre cele mai oribile ale istoriei românești și europene. Se poate observa că toate scrutinurile organizate de actualul “președinte” au fost murdare. Au fost, în 2019, alegeri europarlamentare cu diabolizare și arestări ca nicăieri – or, diabolizarea, se știe de mult, nu are legătură cu democrația. A fost organizat referendum lipit abuziv de alegeri, pe o întrebare pe care nici “președintele” nu a fost în stare să o clarifice. Au fost “alegeri prezidențiale” după ce s-au eliminat din timp, cu noua Securitate și “justiția” aservită, contracandidații atrăgători și s-a fugit de dezbatere publică precum dracul de tămâie. Au fost alegeri locale în 2020 cu plimbatul sacilor de voturi și mișcarea flotanților. Au fost alegeri parlamentare fără dezbateri în 2020, în care noua Securitate pare să mai lase din brațe un “președinte” care nu le-a propus ceva benefic oamenilor acestei țări, nu a realizat nimic și nici nu are din ce realiza, dar cultivă asiduu ura oarbă.

Niciunul dintre scrutinurile amintite nu a fost “curat” – cum s-a cerut la Alba Iulia în 1918 și s-a repetat în decembrie 1989. Probabil de aceea “președintele” a și distrus practic Centenarul țării, iar aniversarea lui 1989 a “privatizat”-o pur și simplu.

Diletantul”, asupra căruia a atras din timp atenția presa internațională,s- a luat de bun pe sine. Ridicola “poză cu generalii” de la Alba Iulia din 2018 și, mai nou, încă și mai ridicola “poză solitară” de la Arcul de Triumf arată doar cât de adâncă este degradarea instituțiilor din România actuală! Peste toate, s-a ajuns la un “președinte” depășit de funcție, care a smuls chinuit în jur de 33 % din electorat, și la “guvernul său”, de cam 15% din electorat. Prin murdării s-a ajuns la “guvernul meu” în 2016 și 2019. Prin murdării, acesta a fost menținut. Prin murdării, s-a instalat “noul guvern” în 2020.

O întrebare este tot mai mult pe buzele cetățeanului simplu care suntem fiecare: de ce vrei “guvernul meu”, când este evident că nu înțelegi temele stringente ale țării – convertirea economiei pe motorul consumului intern, scoaterea justiției din mâinile unor persoane și punerea ei sub control public, eliminarea “statului paralel” creat de tradiția lui Carol al II-lea și restabilit de noua Securitate, luarea sub control public a resurselor naționale? Ce-ți trebuie „guvernul meu”, în loc de „guvernul țării”, când pe orice ai pus mâna s-a stricat? Acum doar vin la rând distrugerea economiei, educației, sănătății! Ai dărâmat iresponsabil „guvernul țării”, iar acum nu mai poți plăti nici idemnizații pentru copii, nici salarii, nici pensii potrivit legilor în vigoare! De ce trebuie ca cetățenii României să o ducă mai rău?

De ce a trebuit distrusă până și modesta tradiție liberală pe cale să se înfiripeze? “Președintele” actual, ca și antecesorul său, spun că așa ar fi dreapta politică. Numai că, spus cu toate datele pe masă, actuala dreaptă „liberală” românească nu este altceva decât un Mussolini de provincie, vulgarizat – încă și mai butaforic decât acesta era de fapt. Nefiind în stare de reforme, această dreaptă nu este acum decât o jalnică reediție a ceea ce a fost mai stupid în istorie.

Chestiunea nu este etnică, cum se grăbesc trepădușii să spună. Chestiunea grea a României actuale nu este de etnie a cuiva. Simplu și direct spus, este chestiune de prostie și de rea credință. În definitiv, oricine cu capul pe umeri se poate întreba: de ce nu se învață din cultura democratică a unor Helmut Schmidt, Helmut Kohl, Angela Merkel și a multor altora, din Germania și din afara ei, ci se recurge la putregaiurile condamnate de istorie?

A doua criză adâncă a României actuale vine din trecerea la prostocrație – acea gravă răsturnare de valori din societate care face ca cei mai slab calificați și mai iresponsabili să decidă soarta oamenilor. La o asemenea răsturnare, România actuală asistă de fapt de ani buni. Dar ceea ce s-a petrecut înainte de Anul Nou 2021 confirmă diagnoza și-i pune capacul.

Intențiile malefice ale trupeților anilor treizeci, din care se inspiră vizibil atacul „președintelui” la adresa rivalilor, pluralismului și democrației, sunt arhicunoscute. Unii și-au dat seama că există limite în desfigurarea de alegeri: “atunci când într-un stat sunt doar o mie de naționaliști, iar sutele de mii sunt altfel, atunci și acești o mie au dreptul moral în fața lui Dumnezeu și a lumii să-și reprezinte națiunea. Aceasta este o problemă de morală, și nu de majoritate” (Der Aufstieg der NSDAP in Augenzeugenberichten, DTV, München, 1974, p.207). A reținut cineva de la “președintele” actual vreun scrupul privind „majoritățile” sale samavolnice? De aceea, întrebările sunt de fapt grave. România chiar trebuie coborâtă până și sub acei trupeți? În definitiv, ce caută România actuală în gunoaiele istoriei anilor treizeci?

Atunci când am acuzat “trecerea la prostocrație” în România actuală știam, de la Carlo M. Cipolla (Le leggi fondamentali della stupidita umana, 2015), că viteza de proliferare a prostiei, odată instalată în instituții, este mare. Dar, ca orice cetățean cu simțuri treze, mai păstram nădejdea că lucrurile nu devin negre așa de iute. Ele au devenit, iar ceea ce se petrece cu instituțiile României actuale este proba zdrobitoare.

Pe de o parte, un ins, care, așa cum atestă faptele, are datele mărginirii, inculturii și lipsei de scrupule civice, pune mâna pe justiție și pe noua Securitate, pe care le trece în folosință privată. Pe de altă parte, acesta împarte funcții unei adunături de nulități, care de care mai agresivă pentru măsuri ce nu au de a face cu interesul public. Regula ce funcționează efectiv este: noi te susținem, iar tu ne dai funcțiile la care nu am ajunge altfel nicidecum în viață. Păsărica i-a scăpat la un moment dat șefulețului “liberal” de Bistrița – care spunea, într-o edificatoare lingușeală, că “însuși Dumnezeu ni l-a trimis pe președinte!”. Nici mai mult nici mai puțin!

Fapt este că nici cel din față și nici aplaudacii nu s-au dovedit capabili să proiecteze ceva. Mă tem că dacă le dai un extemporal, surprizele vor fi mari. Nu se vede – cum remarcau deja mulți parlamentari – că decid asupra muncii în societate persoane care nu au nici o treabă cu domeniul, că inși plini de tinichele pe umeri nu știu de fapt legislație elementară, că răspund de educație cei care nu s-au educat, că este o vastă neîncredere internațională în justițiarii din România, că nici o personalitate reală nu este în siajul regimului. De la partide organizate, totuși, s-a ajuns în România actuală, la adunături de mediocri avari și gata să vândă orice.

Mărginiții timpului au fost vituperați adesea în cuvinte aspre. Eu le vorbeam de sublim, spunea Kierkagaard, iar ei îmi atacau lungimea pantalonilor. Pentru Nietzsche nimic nu era mai îngrozitor decât să vezi meschini obsedați de exploatarea ocaziilor, când în joc sunt idealuri. Anii treizeci i-au îngrozit pe Heidegger și Ernst Jünger cu mulțimea brutelor care aplicau linia partidului arzând cărți, surghiunind valori și asasinând. România actuală nu stă altfel, doar că practică condamnări politice mai septice, cu „justiția”, și face din distrugerea de persoane ceva difuz. Peste toate, țara s-a umplut la decizii de parveniți și impostori, de absolvenți pe scurtătură, de piloși, de interpuși ai noii Securități și de simple instrumente – de inși al căror loc ar fi la educație făcută serios.

Cunoscutul banc cu “vaca indiană și boul carpatic” nu mai este absurd. De aceea, are din nou trecere în România actuală. În vreme ce “vaca indiană” se bucura că în țara ei “noi, vacile, suntem sacre”, “boul carpatic” își umflă pieptul și constată că “în România este mai bine, căci boii suntem la decizie, în palate, în ministere și unde trebuie”!

Caragiale a consacrat o lume nespus de tristă, cu Cațavenci, Venturiani, Tipătești, Joițici. Această lume este evident întrecută de realități în România ultimilor ani. Cel mai lucid și pătrunzător romancier al acestor ani a trebuit să facă un pas înainte și a consacrat lumea “pârțăgăriei” – acea societate a efectelor execrabile, care sunt date drept evenimente.

Constantin Noica mi-a dăruit la un moment dat un volum de imagologie, în care românii erau pictați nemilos în Franța, Germania, Anglia. M-am gândit mereu la acel volum. Nu poți însă să nu iei în seamă minciuna proaspătă cu “v-am adus optzeci de miliarde”, când filmările atestă că pretendentul a tăcut asurzitor, iar asemenea bani sunt virtuali. Până și în seara de Crăciun se debita senin că “în România a scăzut infectarea” – când oricine știe că a scăzut testarea covid-19 la cel mai jos nivel în șase luni, dar infectarea este în expansiune. La decidenții României de azi, șirul minciunilor este mai lung și mai dens decât oricând în istoria cunoscută.

Odată cu trecerea la prostocrație, în România zilelor noastre s-a petrecut un fenomen răscolitor chiar și pentru cei mai sceptici. S-a generalizat relația de slugă. Cineva care nu înțelege altfel Europa decât ca șansă să fie slugă, pretinde apoi slugărit din partea aplaudacilor. Așa se face că totul s-a cam transformat în slugărit!

Ce se mai poate spune? Nu-mi vine în minte decât zicerea lui Isus: “inima acestui popor s-a împietrit”! Să sperăm, totuși, că nu pentru multă vreme!

<a href=”http://www.andreimarga.eu„>Andrei Marga</a>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Andrei Marga 567 Articole
Author

82 de Comentarii

 1. Așa se întâmplă într-o țară condusă de alogeni țucălari ai unor puteri străine.

 2. Profesorii au Salarii Nesimtite de 4000 de Lei pe luna , pe cand Pensionarii au Pensii Sarace de 1000 de Lei pe luna . Profesorii sunt Nemultumiti si v-or Greva , nu este indeajuns ca este Covid-ul 19 ? Si stau Copiii de aproape 1 An Acasa ?

 3. 66% s-au bagat singuri in „Romania normala”. Acum urlA ca probleme, nu le convine? Sa se cîțîie la Cîțu 5 ani de acum inainte.

 4. Stau si ma intreb si ma socot si acum daca Johannis a fost ales pe bune in 2015 si in 2020, si-mi dau palme peste cap si nu inteleg! Suspectez tableta STS/serviciile secrete romanesti tradatoare/Soros/Angela si cate odata ma intreb daca este adevarat ca romanii l-au votat in majoritate pe Johannis! Sau poate PSD-ul a pus de o conspiratie impotriva poporului roman de a impins-o in fata pe Dancila care a venit la Bucuresti cu cercu tocmai ca sa castige la scor Johannis! Ce popor de prosti suntem cand stim ca poporul roman a nascut valori admirate in toata Europa! Nu ma refer la valorile rromanesti care au clonat cardurile bancare ale vesticilor, care au smuls bancomatele din tatani cu tractorul, care si-au injughiat sotiile fara de Dumnezeu in fata copiilor, care au stat la coada la vot prin ploaie de trei ori prin capitalele Europei de ne-au facut de rusine in lumea civilizata! Ma refer la marii poeti/prozatori, la marii cantareti de opera, la marii pictori si la marii inventatori romani recunoscuti in tarile civilizate la scena deschisa! Daca Lenin a spus „Invatai, invatati, invatati”, opozitia a spus ca era balbait si nu ca era bine intentionat! Johannis ne-a promis acum 6 ani „Romania educata” de care s-a ales praful! Acum un an ne-a promis „Romania normala” si l-a numit pe educatu Catu cu nota 4 la treapta, prim-ministru! In ce tara si in ce timpuri traim de nu se respecta decat valorile cu fundul in sus, adicatelea zero! Ce blestem s-a abatut asupra poporului roman de sunt numiti la varful statului numai valori zero? Si nu numai ca au valoare zero dar dupa cum gandesc si se misca sunt pe minus! Niste prosti rau intentionati si in plus sunt si tradatori de neam si tara pe deasupra! Ramane ca numai bunul Dummenezeu sa-i pedepseasca fiindca prostimea tot prostime ramane!

 5. Dle Marga, daca sunteti nemultumit de nivelul de educatie al romanilor, vorbiti un pic de fabricile de diplome in care dna Andronescu vroia sa bage studenti fara bacalaureat (lasa ca il dau ei mai tarziu…), vorbiti de doctorate plagiate cu nume si prenume, pledati pentru restituirea banilor obtinuti in urma lor…faceti aceste lucruri si inca mai multe in loc sa criticati un prim ministru sau presedinte care azi e si maine nu mai e…

 6. Trimiterea la perioada ascensiunii nazismului este perfect justificata in Romania de azi. Inclin, insa, sa cred ca boul sacralizat in fruntea bucatelor noastre este doar un instrument in mina unor minti malefice capabile, spre desoebire de el insusi, sa proiecteze si sa implementeze starea de mizerie a unei tari reduse la statutul de anexa la programele neo-imperiale ale unor elite transnationale oculte, carora animalul fabulei tristea pe care o traim le asculta cu timpa divinatie ordinele. Iohannis e un incremenit in sine, e doar o marioneta de lemn, caraghioasa prin lipsa de abilitate a exprimarii scenice, miscind scirtiit la sforile trase fara jena de papusarii care dicteaza spectacolul. Iar asta nu e conspirationism, ci logica, pe baza observatiilor amare asupra cotidianului romanesc.

 7. Gandesti ca in Uniunea Europeana vorbeste si adopta masuri privind scaderea poluarii… si vedem ca Romania asigura 2% din PIB pentru NATO…. https://www.projectcensored.org/3-us-military-a-massive-hidden-contributor-to-climate-crisis/ Dupa 1990 indatorarea tarii a ajuns la cote inimaginabile in conditiile in care STATUL aduna banii si ia credite inrobitoare dar nu face nimic, doar ingrasa gashca interna si internationala…. deh… coruptia interna are nevoie de aparatori externi… De ce credeti dupa 1990 n-am fost itrebati daca vrem tara neutra (retinen ca nici dupa 1945 nu ne-a intrebat nimeni nimic despre neutralitate… ) ?

 8. Păi bre.. Democrația inseamnă stat de drept. Înseamna instituții și autorități,. evident și cetățeni care respectă sau li se aplică legea. De incalci legea și nu ești pedepsit, ci te fudulești cu banii furați in lume, cum procedează românu, evident nu ești nici stat de drept, nici democrație,.. chiar de ai alegeri cât decât corecte..Romania e in crize perm,anente din cauza românului.. Se votează indivizi mafioți, certați cu legea, in căutare de imunitate,.doar pentru că sunt ”buni români”, adică șantajabili,. Deși pe lista electorală există și maghiari , și un UDMR, care sunt consecvenți, competeni, Nu migrează și respectă vorba dată.. dar,. să vezi românu, populimea, vrea mereu ticăloșii , tâlharii, care promit..Deci, bre, libidinosu,. fi solemn și ceartă-te cu poporul, pe care nu ai reușit să-i educi..

 9. Ești doar Editat, mă Tibi 1. Păi tocmai președinte și prim ministru patronează fabricile de diplome. Aștia trec, dar lasă cele mai grele urme. Și johannis și Câțu sunt nulități, dar nulități care lasă în urmă dezastru. Ce contează Androneasca pe lângă stricăciunile lui Miclea, Funeriu, Boc, johannis, Câțu, Băsescu?

 10. Ati sarit ca mustele pe gramada de balegar!A scris si asta un articol la norma,parca mai stie de el..ca ministru a distrus Invatamantul,ce putem sa ii cerem..

 11. Am vazut ieri la TVR un ultim interviu cu maestrul Gica Petrescu,de prin 2005!Aceleasi nostalgii,aceiasi critica a batranilor impotriva generatiei tinere,aceleasi pareri de rau,nimic nu il mai insufletea!Articolele scrise de batrani,gazetari,profesori ce or fi si eietc sunt tot timpul critice,anti/contra,nimic nu le place,la batranetea dispare dorinta,se stie!Ce sa le mai ceri,cand tanara generatie se impiedica literalmente de ei…

 12. Miclea si Funeriu au fost singurii ministri ai invatamantului care au incercat sa promoveze meritocratia…Andronescu a desfintat scolile profesionale ca sa fie mai multi candidati la fabricile de diplome pe bani…

 13. Vorbești ca cioara din plop, bă Rene. În capul tău sunt numai balegi și ciocli. Nu oricare ministru a distrus domeniul, mă loază! Ar fi bine să mai faci pauze din condiția de cioară în plop și să citești, măcar, ce a făcut și a dres Andrei Marga. Se mai citesc cărți pe lume înainte a-ți plimba rătăcirile minții prin lume.
  Ia vezi cărți ca Anii reformei 1997-2000, Educația responsabilă, Reforma modernă a educației ale lui Andrei Marga. Ai tot ceea ce a făcut sau nu a făcut. Că de vorbit din burta îngrășată de lene este simplu – mai trebe și cujetat, loază-o!

 14. @Ina. La cum judeci, sa speram ca tu nu o sa jungi niciodata „batrana”.

 15. A fost cândva o generație criticată,. cu cheia ușii la gât,. Dar ei aveau părinții la lucru și mai cunoșteau alfabetul, Azi, crește o generație,..din flori,.. cu mama pe trotuarele europei, iar bunicii inapți, scârbiți de bastarzi, care știu că romania e pe ducă,…dar prea făloasă și fudulă in scufundare..

 16. Nici dacă ar fi „salvatorii providențiali” ai țării sau ai nației române, acești indivizi, în frunte cu „președintele” nu merită să-și încheie mandatele acolo unde ei singuri s-au autoinstalat. Dar nu sunt. Nu vreau să mai aud expresii de genul: „Asta a vrut poporul, aveți ce ați ales, popor naiv sau incult care își merită soarta sau conducătorii ” etc.
  Acești indivizi trebuie să înțeleagă un lucru, și chiar foarte repede:
  TREBUIE SĂ PLECE!
  Nimeni nu se așteaptă să plece de bună voie, așa că nu mă aștept să o facă și nici măcar eu, unul, nu am de gând să le solicit asta în vreun anume fel. Numai că asta nu înseamă că atunci când se va ivi ocazia, nu voi acționa cu toată ființa, convingerea, puterea și priceperea mea, pentru a-i ajuta să afle cine sunt ei cu adevărat și unde le este locul!

 17. Curentul Electric , Costa mai Ieftin , daca in toata Casa , sunt Becuri Ecologice cu Leduri cu 8 Watti fiecare Bec , 1 Televizor , 1 Frigider , iar cu Aspiratorul o data pe Luna , este folositor , iar dupa o Luna se Citeste cati Kilowatti s-au Consumat , si se trimite Indexul , si se observa cu ajutorul Economiei la Becuri se consuma Curent Electric in Cantitate Mica ! A nu se folosi Becuri de 60 de Watti , deoarece se ajunge la un Consum mare de Curent Electric , iar la Plata se poate ajunge cu Becuri de 60 de Watti , la o Plata Lunara mai Scumpa de Circa 100 de Lei . A nu se folosi Fierul de Calcat , deoarece Consuma Multi Watti , circa 800 de Watti .

 18. Dl Marga e o somitate, nu neaga nimeni, dar prea multe trimiteri la Kant Heidegger Nietzsche amestecati cu COVIDul, in timp ce la bacalaureat se copiaza cu fitzuici scrise pe craci…cand Funeriu a bagat camere video s-au suparat toti parintii de loaze…

 19. Tare îngust la minte și plin de clișee trebe că ești bă Tibi 1. Numai propagandă de doi lei ce se dă făloasă ca descoperire. Funeriu – un necalificat precum Câțu, Turcan, Barna etc. Miclea un plagiator – vezi cartea despre cognitivism. Păi de la aceștia și alții asemenea lor se cam trage distrugerea meritocrației în învățământ. Ce meritocrație voiau aceștia? Una pe dos!
  Așa că mai lăsați propaganda goală, pnliști și usriști, și observați că scroafa-i moartă în cotețul vostru.

 20. orisice afirmatie din „articol” poate fi demontata. autorul pare a fi redactor la a3 sau rtv. oricum, este un apostol al urii si dezbinarii.

 21. Am asteptat dupa 6 decembrie o reactie a Dlui Marga, dar acesta a preferat alte subiecte, asteptand in stilul cunoscut sa
  constate in ce directie se indreapta lucrurile. E bine si in ceasul al 12-lea! E bine si fara abordarea chestiunii legionare
  de…AUr, asa cum il rugasem, mai ales ca i-a adus totusi in discutie pe Heidegger si Noica! Romania trece printr-o singura
  criza majora si aceasta neincetat de 75 de ani, criza ideologica marxist/bolsevica/nazista! Daca facea efortul sa renunte
  la fixatia cu „pandemia…imanenta” si recunostea/ „fixatia” mea cu VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ ar fi fost nevoit sa accepte
  legatura virus bolsevic – blocarea umanitatii, respectiv exacerbarea autoritarismelor la nivel mondial convergand in visul marxist/bolsevic etern, bolsevizarea Planetei, disparitia statelor prin…regionalizare si guvern mondial. Ce se intampla
  in Romania nu are legatura cu „prostocratia”, ci cu ordinul superior al subminarii democratiei si statului de drept!Repet,
  puteau fi numite cele mai mari somitati in functii, efectul era acelasi si avem exemple notabile,chiar Dl Marga si sa nu-l
  uitam pe eminentul jurist T. Toader blocat constant sau care s-a autoblocat din ratiuni pe care posibil o sa le prezinte
  candva.

 22. Articol pe care nu-l poate scrie decât cineva care are cunoștințe exacte și mai ales o concepție organizată. Și este o persoană verticală și responsabilă.
  Da, aceasta este drama, poate tragedia, României de azi: a intrat pe mâna netrebnicilor și oamenii se scutură greu de pelagra de neisprăviți ce o sufocă. Ca nicăieri, în România de azi cei mai slabi se cațără să împiedice orice normalizare. Numai aici inculți patenți și vulgari – vezi rene, tibi1, curentul electric, gore pirgu, cîțcîț și alte lighioane – se dau în stambă ca nu cumva să se citească pe îndelete articole. Propagandă usristo-pnlistă, ce mai? S-a ajuns la genunchiul broaștei cu cultura acesteor derbedei.

 23. CIA este de vina !Articol exceptional! Aceasta „ura oarba” precum si „scrutinurile murdare” sunt opera CIA ! Va trebui sa o spunem odata ! CIA si apoi BND-ul german(instrument al CIA si acesta)vor distruge Romania. CIA opereaza in Romania dupa modelul indelung exersat in tarile Americii Latine subordonand serviciul secret intern, justitia si presa.

 24. Păi demontează măcar o susținere, una micuță, Statule paralel! Mă tem că îți iei elanul în sigurătatea cociocului tău, ca apoi să constați că nu știi despre ce este vorba, că nu ai cunoștințe, că ești depășit total. Simplul adevăr!
  Domnul Andrei Marga predă de mulți ani argumentare, așa că știe că se poate discuta cu argumente orice. Numai că trebuie să ai argumente. Ceea ce nu este cazul tău, mă gurane al statului paralel. Tu ști doar o rablă plătită să dai din gură, dar, ca și ortacii tăi, valoarea este departe. Prea departe de voi!
  Din faptul că sarcina de partid usr-pnl este să opriți de la influență articole cultivate, solide și strălucite, precum cel de mai sus, nu rezultă decât ce penibilitate vă preocupă. Nu înșelați pe nimeni, dar voi vă demascați nimicnicia.

 25. Planeta a fost blocata cu VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ/COMINTERNIST si astfel SINGURA LIBERTATE care ne fusese „daruita”, de libera circulatie”, in farsa democratica mondiala ne-a fost retrasa definitiv. Politruci infratiti cu medici inregimentati si organisme medicale aliniate/subordonate Comintern tin Omenirea sub un bombardament mediatic scelerat al amenintarilor
  cu „mutatiile”(daca tot mai existau incapatanati care sa arate cu degetul spre China Bolsevica, li s-a pus astfel pumnul ideologic in gura!) si a acelora cu restrictiile! China a reusit sa impuna Lumii ceea ce era cotidian in uriasul imperiu bolsevic pe fatza, purtarea mastilor de catre toti oamenii muncii, de la orase si de la sate datorita „smogurilor” produse
  de sfidarea tuturor prescriptiilor de protejare a mediului intr-o schizofrenica competitie de cucerire a pietelor mondiale
  printr-un capitalism dirijat, axat pe CRUNTA EXPLOATARE a chinezilor…In rest, vorba cuiva, traiasca…”noua Securitate”!
  Nu voi intelege vreodata cum un Profesor de filosofie nu reusesete sa vada Securitatea Eterna…numai pt ca sunt altii la butoane in mod biologic, ideologia fiind intacta…

 26. @Charlie: esti de o prostie rara..”VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ” e numai in capul tau si ti-a lichefiat creierul,mai galusca..Ma mir ca familia nu te da de suflet pentru donari de organe,experimente medicale,etc..decat sa te urci pe pereti, mai bine servesti stiinta..

 27. @Tibi
  Daca la capătul a 12 ani de scoala trebuie sa pui camere de filmat la bacalaureat, asa cum a facut Funeriu (ajuns ministru fara sa fi fost o ora la catedra)- Miclea (cel care făcea pipi pe harta Romaniei), e clar ce incredere ai in ce i-ai invatat pe elevi. E ca si cum iti dai singur un șut in fund.

 28. Din Limbajul de Lemn , al Unui Profesor de Scoala Noua : Un Profesor are mai putin decat un Vanzator ? Dar Cat Are ? Cauta pe Internet : Un Profesor are 4000 de Lei pe luna !!! Si tot nu-i ajunge !!! Face Greva !!! Copiii nu fac Greva !!! Stau Acasa !!!

 29. Dragi comentatori, Ina este noua ca nick, rene este cunoscut. Trebuie sa aflati ca tflistii galbejiti au trecut la tactica compromiterii nickurilor comentatorilor pe care vor sa-i compromita. Comentariile postate pana acum sub nickurile Ina si rene, sunt false iar clovnii care si-au pus in cap sa bulverseze comentariile se distreaza din umbra.

 30. iata inca pe cineva care-l demoleaza pe PM-ul Romaniei. este alaturi de jiji, care a zis ca-i mic si slab, si de cornel, care ,deunazi,a zis ca are un nume urat. e plina tara de „filozofi”.

 31. Acesta e „rene” pe care alte clone securist/Editat il idolatrizeaza scelerat, el fiind o bruta extremista versificatoare!
  Cu pseudonimul de rezerva „gigel” si nu numai, m-a admonestat zilele trecute exact pe formularea „virus bolsevic chinez”
  care, daca ar fi fost un poet adevarat si nu unul ratat, pricepea ca e o licentza…prozaica! Planeta e blocata total de
  descreieratii Cominternului si acest produs rebutat al „iepocii de AUr” nu are altceva de facut decat sa ma atace marsav
  tocmai pentru ca demasc aceasta noua tragedie mondiala si pe asasinii contra umanitatii care au produs-o…

 32. Nu Driblez , nu d-au la Gioale . Nu are rost ! Fiecare cu Comentariul sau , separat !

 33. @Ina,rene:fii mai apriga,loveste ca Charlie;cat de putin contam cu comentariile noastre

 34. JGC, adevarat. Pentru ca aceasta „lupta” imi depaseste puterile, voi renunta.

 35. Dle profesor universitar Marga! Un articol exceptional, exceptional, exceptional… Cuvintele dvs mi-au ajuns la suflet… Vasilica Catu! A facut 10 (zece) clase la un liceu industrial din Valcea! A dat examen pentru treapta a 2-a, si a picat cu nota 4(patru) trebuia sa faca scoala profesionala la sudori…. Dar cu branza multa, tuica de pruna si curcani grasi, printr-o „minune” ,prin tranfuzie de sange cu IQ de 164, intra miraculos in clasa Xl-a de liceu, pe care liceu il termina ca un elev submediocru… Vasilica Catu isi supradimensioneaza cunostintele extrem, wxtrem de saracacioase si „cade” de 2(doua) ori consecutiv la ASE la stat… Face pe „maiul” batranilor o facultate particulara dincolo, si acum e prim-ministrul Romaniei..Buna intrebare dle profesor, da buna rau… Unde ne sunt sudentii meritosi? Dincolo, in Europa Occidentala civilizata, dle profesor.. Noi am ramas cu Steluta Cataniciu cu particulara de Bioterra facuta la menopauza, cu Prisca, cu, cu….Am tacut! Enumer multimi vide, numere irationale, neant, prostie….

 36. Calorifere, vezi că ai ruginit, doar. Te-or fi fost folosit pe loc de altceva. La tine timpul nu trece cu folos, ci doar ca să te ramolești.
  Învață, totuși, să citești. Aici este o analiză magistrală, a unuia dintre cei mai temeinici intelectuali, despre o cădere în gol a României. Cu cîțu, cu johannis, cu orban, cu caloriferul se huruie totul. Asta este tragedia. Hârburi ca tine fac viața oamenilor.

 37. „James…Cocolos”,diferenta e ca eu lovesc la obiect si meritat pe toti aceia care mistifica sub acoperirea „libertatii de opinie”, pe provocatorii/diversionistii pusi sa atarne alte tinte decat cea principala, BOLSEVICII AU INSCENAT „revolutia”
  pt a-si legitima CONTINUITATEA. Am acceptat in forul interior sa-l apar pe Dragnea care prin siguranta cu care sfida de unul singur o ditamai Securitatea demonstra ca e VARFUL DE LANCE al unor elemente reformiste ale institutiei criminale si
  pot accepta alte incercari asemanatoare, dar varianta LEGIONARA adoptata clar de slugile Secu-iului din Deal pt a distruge
  PSD definitiv si a controla toti stalpii pseudodemocratiei romanesti NU POT ACCEPTA!!!

 38. „ba”, „ma” eructatiile lui „Protos” il disting si pe ” Doctor Savu”…Studiile universitare nu scuza vulgaritatea constiintei. Doar o pun in valoare…

 39. Un electrician analfabet din Tartasesti, sef la ANRE cu salar de 147 000 de mii de Euro anual.. Doua apartamente cu doua camere „frumos” mobilate din Baneasa anual.. La 5 ani rezulta 10 apartamente cu 2 camere din Baneasa, punand o chirie medie de 400 de Euro per apartament, dau 4000 de Euro lunar, bani pe viata… Dumitru Chirita traieste precum califii din 1000 si una de nopti… Electricianul analfabet are si o facultate de drept Bioterra facuta la batranete, la Andropauza…Cu ‘telectualul” asta, o sa avem factura la energie electrica spre dublu fata de ce e acum… Romania egal grajdul Europei Occidentale… Daca s-ar intalni fata in fata electricianul analfabet Dumitru Chirita cu dl profesor Marga, cum ar comunica electricianul cu profesorul? Stiu raspunsul! Prin onomatopee ca in regnul animal! As rade pana la lesin, daca ar exista aceasta intalnire….E de plans…

 40. Pe hastagienii rezistenti tibi1,gore pirgu,ina,rene si alti imbecili la care le stau profesorii in gat, nu ii poti convinge de adevar nici daca adevarul e cat un meteorit si ii trosneste in capetele proaste. Chiar in seara asta am vazut la tv exact un dobitoc descris de domnul Marga, un putzoi userist nazist numit bulai sau mai bine zis buhai si care conduce ceva cultura in Romania,(exact situatia descrisa in articol) si care il certa pe Mugur Mihaescu si implicit TVR1 ca si-au permis in noaptea de revelion sa-i ia la misto pe joianis si guvernul nevotat pnl, pt abuzurile si incompetenta comise in 2020. Si zicea buhaiul incult de la cultura ca trebuie facuta o comisie,o ancheta, schimbata conducerea tvr, deci ca inainte de 1989,nu ai voie sa critici presedintelerepublicii.Astia conduc Romania de azi dragi romani.

 41. Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au decis, definitiv, că profesorul Costel Sârbu de la Facultatea de Chimie din Cluj nu a greșit atunci când a afirmat despre fostul ministru de Externe și rector al Universității „Babeș-Bolyai”, Andrei Marga, că a fost „în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea și, ulterior, racolarea de către Securitate”. Marga ar trebuie sa fie la puscarie si el are libertatea de exprimare si a de se face de cacat vrand sa ameninte alti oameni care vor dreptate dandu-i in judecata? Si apoi el vine si ne zice de lupta politica?

 42. Un profesor are 4.000 de lei salariu după 25 de ani vechime și toate gradele didactice obținute. La debut are cam 2.500 de lei. Vă aștept cu drag la catedră! Desigur, ca debutanți o să aveți 2.500 de lei, dar cu efort și speranță, în 2045 veți avea 4.000 de lei. Până atunci, hai sictir potăilor!

 43. Toata lumea in viata ,fie poarta o zgarda,fie tine lesa.Ghinion.

 44. Despre greseli. Cine s-a format inainte de ’89, stie ca era un fond uman de calitate, intelectual si profesional. Greselile lui Iliescu si cei din jurul lui, au facut mult rau. Mineriadele au alungat un tineret de valoare. Dezindustrializarea. tibi1 are dreptate cu dna Andronescu. Descalificarea. Emil Constantinescu a avut sustinerea celor care-si doreau o societate democratica si nu erau putini, dar… In 2014, PSD-ul, partid mare, vine cu Ponta candidat la presedintie. Intre Ponta si KWI, romanii au ales. In 2019, tradeaza Ponta si Tariceanu… Acum, s-a ridicat un partid de mediocri dar extrem de agresivi care vor sa distruga totul, sa desfiinteze totul, pentru care notiunile de patrie, patriotism, credinta nu mai au sens. Din pacate, cel care ar fi trebuit sa tina carma este la fel ca ei. Vorba dlui Marga, unde sunt tinerii valorosi? Raspunsul meu, nu au loc de lichele.

 45. Iar incepe domn Profesor cu teza prostologiei care-l autoincurajeaza atat de mult. Pare a avea o obsesie personala sau poate este un complex din copilarie. Probabil s-a chinuit mult sa ajunga ditamai profesorul si acum se mira si el cum a reusit.

 46. Cand spui baietii competenti din UDMR te referi la paduretii tai din Harcov?! Sunt competenti daca au reusit sa promoveze de la secure la drujba.

 47. Este bine că vă puteți consola cu minciuni și prostii, Adi. Oamenii cu cap judecă cu probe, nu cu aiureli ieșite din neputințe. Totul a fost un fals al unor escroci ca voi. Noroc că adevărul nu îl stabiliți voi nici în cazul domnului Marga și nici în alte cazuri. Dacă acel sîrbu este reper, atunci este clar nivelul la care se discută. Vai de capul satului.
  Da până una alta nu aveți cum să-l opriți pe domnul Marga să spună adevăruri dureroase decât cu aiureli pe care orice cap le rejectează. ia mai încercați – vreo probă contra aveți? Altfel discuția este cu simpli proști.

 48. Georgele draghe, nu-i mai bună confirmare a ideii domnului Marga că niște proști sunt la cuvânt decât ce zici tu. Prost sadea, dar cu franjuri!Oricum, mai cultivă-te, Georgele, că faci erori elementare de prost.
  Prostologia este o disciplină, creată de un italian, Cipolla pe nume. Nu a creat-o domnul Marga. Ce zice dânsul negru pe alb este că România a ajuns condusă de proști. Teza dânsului este prostocrația. Nu te simți? Nu-i bai, tot acolo ești.
  Dacă vrei să te convingi în plus – deși prostia ta este suficientă ca probă – atunci vezi ce nivel școlar și universitar au johannis, barna, cîțu, orban, turcan, ciolos și restul pnl-usr. Numai unu și unu, de la coadă.
  Fiind cum am stabilit, adicătelea destul de prost, mă Georgele, ar trebui să te referi doar la tine. Ai de lucru pe ani de zile. Altfel prostia te poate îneca. Până una alta alții de care te legi prostește au predat la Harvard, Munchen, Ierusalim, Paris. Nu te obosi – nu-i nevoie de ignoranța ta.

 49. Ce este mai vulgar decît ignoranța, bă Neos? Ce este mai inuman decât minciuna? Decât conștiința cârpită? Desigur, după crimă. Nici nu pricepi, nici nu te strădui să pricepi, dar te bagi în orice ca musca. Vezi că înainte de neos a fost protos, care vede mai bine. Ticăloșia nu face fericiți decât escrocii.

 50. @Dumitru Cerga:sunteti depasit stimabililor si Dvs si domnul Marga de varsta si de refuzul adaptarii la schimbare!Batranii ca voi,indiferent cate paie profesionale au in cap,sunt depasiti,pentru oamenii trecuti de 70 de ani salvarea este in a frecventa parcul si a practica mersul pe jos „zi de zi de zi”si a-si lua aspenterul!Eventual cu o sacosa in mana !Sunteti ca veteranii,traiti in trecut!Se vede socialismul stiintific in articolele lui Marga la orice fraza,cu ochiul liber,degeaba baga la inaintare diversi filozofi de doi bani..!

 51. Mă loază de Rene, dacă nu-ți plac înțelepții și cultivații, fiecare cu vârsta lui, să dea bunul Dumnezeu să nu ajungi la vârsta lor.
  Nota bene: Adenauer candida la 80 de ani, Biden va fi instalat la 78 de ani etc. Vorba lui Tudor Arghezi: să te ferească Dumnezeu de nulități tinere, care nu știu de valoare și caracter, precum Rene!
  Iar dacă tu deduci valoarea – a ta și a oricui – din vârstă, ne-am ars. Ce spui cu pretinsa ta tinerețe este plin de inepții. Unde socialism științific când este vorba de situația în care ați adus România – în genunchi? Ce schimbare aduceți voi, niște ignoranți trecuți pe apucate prin școli de doi lei?
  Problema României nu este trecutul, oricum încheiat, ci incultura și hoția voastră, care i-a întrecut pe toți – și pe socialiști și pe nesocialiști. Sunt, oricum, și tineri senili – iar tu ești un exemplu. Un tânăr senil care se iluzionează că e floare.
  Cred că domnul Marga ar fi de acord cu completarea tezei prostocrației: prostocrații României de azi se dovedeșc și escroci, din plin. Avem, cu regimul johannis-usr-pnl, regim prostocratic de escrocare. Adevărul pur și simplu!

 52. @gianina:Prostrocratia rimeaza cu aristrocratia. Innobileaza limba de lemn. Pana si securistii cei marunti tind in intimitatea lor la mai mult decat ceea ce sunt. Pedelistii securisti si-au tras blazonul Bratienilor. Prostologia se preteaza mai natural in scrierile cazul clientului tau. Dar nu cred ca are nevoie de avocati de pripas.

 53. @Dumitru Cerga:bai mitica,las-o jos ca macane!Nu ai maniere,ai imbatranit degeaba !Nebunia varstei,daca jignesti la fiecare pas scris,la vorbarie cred ca esti un furtun de bale..
  Du-te tata acasica,fa-ti o mancarica si nu mai incurca locul,ca de retardatii care au facut „Revolutia”suntem satui !Ati distrus tot in tara asta,lacustele nu faceau atata paguba
  E timp si de tintirim pentru astia ca tine,comunistoizii lui Peste vezi COVID-ul cum isi face treaba..

 54. Georgele, las-o baltă că doar îți dovedești prostia. Funciară, grea, incorigibilă. Prostologia este altceva decât se discută și decât crezi, așa că las-o baltă și din acest motiv. În rest amesteci lucruri, încât se vede că ai doar găteje în cap. Prostocrația, aristocrația nu au nimic cu limba de lemn, dacă cumva pricepi ceva din cuvintele pe care le mesteci ca pietrele. Că bagi aici și Brătienii arată cam ce pleavă este în spatele urechilor. Să fim, însă, sănătoși, că primejdia prostocrată este, cum o dovedești, pe cale de extindere.

 55. Bă loază de Rene, nu-ți trece nimic prin căpșorul de cretă, afară de vârsta oamenilor. Numai că oamenii în vârstă știu mai mult, sunt capabili să inoveze și să facă mai mult. Comparătă-te, loază, și va trebui să disperi și să-ți iei lumea în cap. Propaganda usristă nu salvează, ci îngroapă.
  Că te bați pe brută cu tinerețea ta este doar bătut pe burtă. Și tinerețea poate fi stearpă, cum o dovedești la fiece pas. Mai ales când este vindicativă, incultă, vizibil prost crescută.
  Așa că la citit și cugetat înainte de a vorbi, loază-o!

 56. Aron Pumnul, Dumitru Cerga, probabil sunteti noi pe acest site si nu ati citit comentarii semnate „rene”. Ultima tactica a tflistilor galbejiti este sa arunce nickuri de comentatori onorabili in arena punandu-le in carca, comentarii departe de stilul si gandirea lor. Asa vor bruia comentariile. Dl Marga, „rene” sunt vechi tinte ale lor pe care si le-ar dori distruse. Postand comentarii scandaloase in numele unor comentatori onorabili, determina reactii ca cele ale lul AP sau DC si deviaza discutiile de la subiectul serios propus de autor.

 57. Un francez a scris: „Le jeune est beau, mais le vieux est grand”/Tanarul este frumos dar batranul este mare.

 58. ptr. tactica
  nu ,nu sunt noi! ei sunt cei ce fura nick-uri ,comenteaza in numele lor, si apoi ei ,,democratii pnl-lgbt-usr -isti ,,ii injura !Ei vor sa creeze confuzie si ura intre cei corecti care iubesc neamul romanesc.
  aron pumnul a postat in numele meu la 18.14 ca tot el la 23,13 sa ma injure !
  aceasta este tactica. sa provoace .Dar sunt prea prosti ,ptr. ca si noi putem schimba nick-ul din ora-n ora, iar romanii au vazut mizeria in care iohanistii au adus tara,trimitand oameni la cules sparanghel cu incalcarea propriilor legi ,facand alegeri in pandemie si imprumutand bani ca sa plateasca jafuri americane in dispret total fata de propriul popor, care are nevoie de spitale acum.

 59. Da, se urmareste distrugerea unor profiluri de comentatori si inlaturarea unor comentatori seriosi de la dezbaterea articolelor. Nu este „distractia” infantila a unor rataciti pe site, este o tactica bine pusa la punct in sistem organizat.

 60. Acest articol este obiectiv, pertinent si concludent.
  Tentativa ignobila de a critica varsta autorului sau, in lipsa de argumente pertinente, este revelatoare.
  Ura este foarte mare. Si reflexele de mahala psihologica. Din pacate.

 61. La articole atât de solide, de documentate și de profunde, precum Crize ale României actuale nu poți decât să meditezi la soarta acestei țări. Cum de s-a ajuns iarăși, cu johannis, barna, orban, chițu, helwig, în impas. Nici nu mai este impasul comunismului, căci este un impas mai grav, desfigurând libertățile.
  Numai că trebuie să aștepți ca toată scursura securistă a usr-pnl – cu rene, georgel, adi și alte exemplare – să-și deșerte dejecțiile, ca să poți discuta.
  Și acești impostori sunt parte a tragediei României de azi și cauză. Inși care se cred tineri, dar mustesc de senilitate, care se cred viitorul, dar nu știu face nimic, inculți cât încape – ce mai?, noii trupeți naziști în ediție Florian Coldea.
  Îmi amintesc din filmul Procesul de la Nurnberg reflecția judecătorului britanic: ce idealuri la asemenea tineri, când vezi ce au distrus?. Cam așa vine și la noi – ce idealuri la aceste rebuturi, când vezi cum vor să oprească oamenii să vorbească și cu câtă ură cred că ei sunt chemați să decidă? Distrugerea nu este mai mică deja la noi, chiar dacă este împrăștiată și aparent nu contează. În fapt contează, căci o țară civilizată, democratică se clădește greu. Și oricum nu cu acești trupeți ce vin tot mai pe față din străzile nazismului.

 62. Exceptionala analiza, domnule Marga!
  Singura explicatie care imi vine in minte pentru starea in care se afla tara in aceste vremuri de restriste, este ca „presedintele” a fost plantat acolo pentru a o distruge cu buna stiinta.

 63. Hotarit lucru , la Cotidianul este mare nevoie de singe tinar … sau macar mai tinar ! Prea multi oameni , prea multi ziaristi , trecuti de 70 de ani ! Articolele sunt pline de desnadejde , de lacrimi … nici o speranta nu mijeste ! De aceea zic … se simte nevoia de oameni mai tineri , mai energici , cu alta pregatire , cu alte experiente ! Fara suparare !

 64. @profesor de Iasi,Neos,Profesor de Cluj-Napoca si alti zurgalai ai rabinului Marga:nu vedeti ca numai din saliva la tuhasul jupanului,el tot la „Castravete”se intoarce,oricat ar fi analiza lui de lucie?Nu vedeti ca il bantuie,ca nu mai poate tine nici clanta in mana de ura impotriva lui Iohannis??:))

  „Profesorul (foarte impacientat): Tată-tău este un azin, carele nu știe să-ți ghea o educățiune zolidă. (Copiii râd mai tare; profesorul foarte aspru:) — No! basta!

  Merem mai gheparte și intrăm în ghemonstrățiune. (Coboară la tablă, ia tibișirul și desinează, nu tocmai exact, o elipsă cu focarele foarte departate.) No, acuma, Bîrsăscule, tu carele ai mai multă aplicățiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici?

  Școlarul Bîrsescu: Un… castravete, domnule”Pedagogul (uimit) Numai la foame ti-e gandul,mancaule ! Nu ,mai,nu-I crastravete .Aista-I o elipsa .Elipsa comeatei !
  Asa si Marga,exact Școlarul Bîrsescu,numai la Iohannis cu gandul,mancaul!

 65. @Gianina: N-ai priceput nimic. Esti prea agitata din cauza complexului regional. Am facut aluzie la incercarile profesorului tau de a-si innobila mereu compunerile marcate reflex de manierismul textelor marxiste de pe vremuri. Dar tot limba de lemn ramane chiar si cu inventarea ‘prostocratiei’. Da bine la fraierii lui tineri.

 66. Georgele de trei chiftele, văd că ți-ai mai dat două-trei nume – darius, chicoș și alți șobolani – ca să susți aceeași inepție. Păi treaba cu sânge proaspăt este încă vie de la naziști. Nu-i nici un secret!
  Pare că singurul tău argument este vârsta unora sau altora. Tu oi fi valoare căci ești tânăr (deși îndobitocit și senil bine, cum se vede ușor!), alții, chiar dacă sunt valori, ar avea chestiuni cu vîrsta (cu toate că dau creații!). Doar că la oamenii cu cap asemenea cretinisme nu țin! Bine zice Ionuț Cristache: vin tot felul de bulă să facă ordine! Ordinea unor prostofili!
  Dar până la sîngele unora sau altora, nu ar fi cazul să citiți articolul Crize ale României actuale? Ați avea de învățat mult. Marxist-nemarxist, cum zici tu, nici nu contează – deși aici nu este nimic legat de marxism, căci nu este nevoie. Nu orice adevăr este al marxismului. Poate fi vieții însăși. Dar voi nu ajungeți nici la plachiurile lui marx, mă loază!
  Oricum, citind articolul ai de aflat cam cine v-a pus în mișcare – de la Florian Coldea la Johannis? Ați avea certificatul de naștere! Așa, orfani pe lume, este greu!
  Puteți să nu fiți de acord cu ce susține articolul. Dar aveți vreun argument? Mă tem că articolul trece fără ca voi să puteți contrazice ceva! Și, care va să zică, este adevărul cristalin. Cum și este!

 67. darius, seniorii care au acum 70, 80 de ani, si-au trait anii pe care-i ai tu acum, la fel ca tine, cu iluzii, sperante, vise, incredere in viitor… A venit schimbarea in viata lor si au simtit-o cu toata puterea. S-au bucurat, au strigat libertate, te iubim. In cei 30 de ani au trecut prin incredere, dezamagiri… Au invatat. Au citit mult, au invatat mult, au meditat la rosturile vietii. Si vii tu acum (tu, la modul colectiv) si le spui, voi ati trait degeaba, luati de la mine stiinta! Eu am invatat la scoala ? (cui), eu stiu ce trebuie facut! Cat ati invatat voi in 70 de ani, am invatat eu in 2, 3 ani de la (?) Uitati cartile, uitati-va experientele, ascultati-ma pe mine! …

 68. darius, cum as putea avea eu incredere in voi cand voi va comportati atat de infantil! Vorbesc numai de comentariile la acest articol. Ati postat cu nickurile Ina si rene, toate prostiile care v-au trecut prin cap creand confuzii si voi distrandu-va ca niste scolari de-a 5-a. Asta numai ce stiu eu dar un comentator „gore pirgu” vorbeste de alte sicane. Pe ce teme as putea avea eu, un schimb de idei cu voi? Singurele idei pe care le-am extras din comentariile voastre au fost „Iohannis este cel mai bun presedinte” si noi suntem tineri.

 69. INA : ERA VORBA DESPRE COTIDIANUL SI MA REFEREAM STRICT LA PERFORMANTA DE ZIARIST ( COLABORATOR ) ! Am tot respectul pt. romanii de 70-80 de ani , care au invatat , au muncit cinstit , si au construit o tara decenta , cu fabrici , combinate , metrou – toate acestea trebuiau doar modernizate ! Dupa revolutie insa , tara a fost vinduta la bucata , literalmante , de guverne corupte si tradatoare ( din care a facut parte si prof. Marga , fiidca veni vorba ) ! Prin urmare , va rog sa nu extrapolati spusele mele ! Asa cum face proasta pretioasa care isi spune Gianina !

 70. Minți cum caști gura, bă Darius de trei parale! Ce ți-am spus este doar adevărul: mai citiți frații voștri naziști, ca să vă regăsiți.
  În rest vezi, prostule, că în articol se discută starea de azi a României – cum ați adus-o în genunchi, cu Florian Coldea, Johannis, Orban, Hellwig ai voștri! dacă vrei discutăm și trecutul, dar nu te avantajează.
  Treaba cu cine a vândut ți se aplică. Păi dacă s-au vândit la bucată, așa cum domnul Marga este de vină că trăiește aceste vremuri, tot așa de vinovat ești și tu! Privirea aceasta din avion impresionează proști ca tine, dar nu are de a face cu adevărul. Din cîte știu domnul Marga a fost la educație și externe. Ceea ce a făcut este consemnat internațional – nici nu este nevoie de opinia ta de prost.
  Așa că nu se pot salva nazismele voastre cu nimic. Istoria le-a condamnat de mult.
  Aștept să vină alegerile parlamentare, ca să vă măture cu totul populația, pe care v-ați cățărat ca șerpii.

 71. Cum spunea Kierkagaard,ca sa il citez pe autor”Ce as ma manca o friptura,chiar molfaita,ca nu ma ajuta placa”!Si mai scriu o ditirambica in Cotidianul,saptamana viitoare, o analiza critica,apretata, cum imi sta mie bine”(Andrei de la Marga)

 72. @Marius C.R. Zurgalai Comentariile sunt libere dar faptele sunt sfinte. Am comentat relativ la analiza faptelor, indubitabile.
  In comentariul meu la articolul domnului Buduca, intitulat Andrei Marga un Vaclav Havel al Romaniei, am arătat de ce consider ca faptele lui Andrei Marga , inainte de anul 1990, constituie culpa politica și culpa delictuală.
  Nu înțeleg ce va deranjează in acest articol. Starea de fapt, analiza sa, sau doar vârsta autorului sau?

 73. Alți proști se înscriu la cuvânt, ca să se vadă tot șirul. Bă Neos, culpă politică ai tu, că ești limitat și fără cultură. Nu are nimeni de dat examen cu tine, bănuiesc că nici domnul Marga. De unde judeci tu cu suficiența ce-ți dă pe toate nările oamenii? Cu ce drept? ce știi tu? Cine ești tu? Lichelism drapat cu pretenții!
  Gore pirgu este precum numele: un ignorant ce se dă și el în stambă, că doar cere partidul -usrpluspnl? Eu zic să nu ajungi la dantura autorului (pe care se vede că o inventezi!). Este cam bună! Până una alta nu ai reușit să infirmi nici măcar un cuvințel din articolul domnului Marga.
  Bagsama că vă stă în gât și nu aveți ce face decât să guițați. Da, aștept și au alegeri parlalentare, să vă măture și trimită la guițat în altă parte.

 74. Sfertodoctismul la putere! Încurci noțiuni pentru elevi, bă Neos plin de pretenții goale. În politică sunt libertăți, nu culpe. Doar o minte putrezită în totalitarism vede culpe unde sunt de fapt libertăți. Nu se inventează politica cu voi, mă omule, care ar trebui să mai cugeți înainte de a grăi. De unde până unde totalitarismul din capul tău este judecător? Vai de capul nostru ca români cu asemenea judecători.

 75. Erata si scuze: „Un Vaclav Havel al liberalor: profesorul Andrei Marta”, este titlul la care faceam referire….

 76. @Inginer de cons-Tanta si Costel,te-a scos din priza prea devreme herr Ober profesor Marga,la finalul postarii ai festelit lingua!Nenorociti fara noroc,marionete,putegaiuri fara valoare…

 77. Gianina , Inginer de Constanta , Tiberiu – trei pseudonime , acelasi postac ! Te demasca stilul primitiv si repetitiv , mai omule ! PS – Si cred ca prof. Marga nici nu are nevoie de aparatori – sclavi , ca tine !

 78. Te tot învârți, măi Neos, în pârțăgăria romancierului de care pomenește articolul domnului Marga, Crize ale româniei actuale, și nu știi ce să apuci în gură din mizeria locurilor. Păi dacă ai împlinit 18 ani, ai buletin, știi citi, analizează mă Neos o propoziție și spuneți părerea, bade. Doar de astea îți umple capul altfel gol, ce făcea sau nu făcea un autor. Nu ar fi cazul de un pic de civilizație și prin capetele voastre seci. Se poate discuta pe lume orice, dar după obiceiul tipic securist, voi mutați subiectul. Nu sunteți capabili de o ideea la ce se discută, dar discutați orice. Nivel de cultură de genunchiul broaștei.

 79. @Tiberiu Cititi postarea mea de azi de la ora 13:03. Este trist sa va lasati posedat de ura. De atata inversunare neeleganta, pentru ce?! V-ati judecat singur…
  Neos spune:
  4 IANUARIE 2021 LA 13:03
  Acest articol este obiectiv, pertinent si concludent.
  Tentativa ignobila de a critica varsta autorului sau, in lipsa de argumente pertinente, este revelatoare.
  Ura este foarte mare. Si reflexele de mahala psihologica. Din pacate.

 80. Ca de obicei comentarii colaterale care nu surprind esenta mesajului Dlui Marga si provoaca reactii inadecvate justificate
  uman, dar inutile intrucat Profesorul nu are nevoie de vreo sustinere, analizele sale surprinzand exact ceea ce vrea
  sa transmita! Ce intelege fiecare face parte din riscurile asumate de orice personalitate care se exprima public!!! Daca e necesara vreo reactie dura, aceasta trebuie sa vizeze viziunea ideologica a celor care critica neprincipial, criticile ce
  au vreo indreptatire fiind de acceptat chiar daca deranjeaza. Pozitiile ideologice viciaza intelegerea mesajelor si atunci
  cand nu exista argumente fanatismul impinge la invocarea unor aspecte ce sunt straine tematicilor…Nu voi inceta sa repet
  ca adevarul nu poate fi rezervat doar unora, asa cum nu depinde de persoanele care il exprima, indiferent de perceptia sau
  fixatia unora fatza de aceste persoane. Pana si dictatorii pot avea dreptate pe unele aspecte aparent esentiale, dar pe care le folosesc pentru a-si justifica discretionarul criminal de ansamblu…Argumente pentru ei insisi si pentru toti aceia care il urmeaza orbeste…Fiecare dintre noi alege un criteriu sau cateva, nu multe de interpretare a existentei umane considerandu-le determinante suficient ca sa respinga celelalte criterii identificate! Aici are loc despartirea noastra unii de ceilalti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.