Cronica unui semi-eşec: doar bronz la gimnastică fete

Dacă la gimnastică masculin am reuşit „performanţa” să nu intrăm în finală, la fete am avut o nouă dezamăgire: am agăţat  medalia de bronz, dar asta doar datorită erorilor fetelor din China, care au greşit nepermis la două aparate.

Chiar dacă mulţi se aşteptau ca echipa de gimnastică feminină a României să obţină o medalie de aur sau argint la Jocurile Olimpice de la Londra, au existat şi voci contrare. Care, din păcate au fost confirmate. După un debut catastrofal în faza exerciţiilor obligatorii, fetele noastre, au avut o evoluţie cenuşie şi în bătălia finală pentru podium. „A existat o presiune extraordinară asupra fetelor”, a declarat antrenorul lor, Octavian Belu, după prima fază a competiţiei. Se impune totuşi o întrebare: pe fetele din SUA, Russia  nu a existat presiune? De ce presiunea există doar în ceea ce priveşte sportivii români?

Nu mai punem la socoteală şi faptul – comentatoarea TVR1 a subliniat în mai multe rânduri acest lucru – că şi trimiterea „în teren” a fetelor la exerciţii a fost greşită de antrenori, fapt care a contribuit la ratarea unei medalii de argint  pe care am fi meritat-o.

Ţării cât mai mult cărbune

Nu doar valoarea mai scăzută a echipei tricolore a condus la performanţa modestă de la Londra. S-a mai greşit undeva. Şi foarte clar. În luna mai au avut loc campionatele europene. Aici, am luat aurul pe echipe – Russia s-a clasat pe locul 2 – şi încă trei medalii de aur şi două de argint aparate. Un succes fulminant, ca pe vremea când echipa României o avea pe Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu, numerele 1 şi 2. Dar un succes fără bătaie lungă şi cu consecinţele care s-au văzut acum la Londra. Niciodată, nicio echipă care se respectă,  în an cu Jocuri Olimpice, nu îşi caută vârful de formă la un campionat continental. Vârful de formă trebuie atins la olimpiadă. Dar, cum antrenorii României, domnul belu şi doamna Bitang, au făcut „şcoala de sport” în perioada comunistă, ei au rămas la mentalitatea de atunci. Care suna cam aşa: să dăm ţării cât mai mult „cărbune”. Adică, să luăm cât mai multe medalii. Aşa ceva era posibil doar când în echipă erau super-sportive de talie mondială. Când ai sportive bune, aşa ceva nu mai este posibil. Să luăm exemplul Russiei, care, ca şi în alte ramuri sportive, nu a forţat deloc la europene – nici nu au trimis campioana mondială să concureze –  dar a reuşit să ocupe locul doi. Russia, şi ea are în componenţă gimnaste sub valoarea celor de acum 20 sau 30 de ani, şi-a calculat mai bine paşii.

Noi – inclusiv presa sportivă şi oficialii – am savurat aurul de la europene şi ne-am şi văzut pe cea mai înaltă treaptă la olimpiadă. Uitând că mai există o SUA şi nu în ultimul rând o altă Russie. În maxim de formă. 

Nu în ultimul rând, un avertisment l-a constituit şi Campionatul Mondial din 2011, unde fetele noastre nu au luat nicio medalie din 18 posibile.

SUA noua campioană oplimpică

Fetele antrenate de românca Martha Karolly şi de românul Mihai Breşteanu au reuşit să se impună, câştigând, pentru a doua oară (prima dată în 1996) titlul olimpic la echipe. Pe locul doi s-a clasat Russia care a avut un final de coşmar la ultimul aparat, două din cele trei echipiere făcând greşeli majore la sărituri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.