
Procurorii DNA Ploieşti l-a reţinut pentru 24 de ore pe Traian Ovidiu Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și Apa Nova, pentru două infracţiuni de trafic de influență şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.
De asemenea, au fost reţinuţi Vlad Moisescu, cel mai influent liberal din Sectorul 1, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei, în perioada 2008-2015, pentru trafic de influenţă. Conform DNA, Moisescu a facilitat emiterea unor acte adiţionale care viza majorarea de tarife la Apa Nova, distribuitorul de apă al Capitalei. Berevoianu a susţinut această poziţie iar Semenescu a vărsat către cei doi sume pentru a le cumpăra influenţa, fiind în spatele unor firme cu interese.
În perioada 2008-2015, susţin procurorii DNA, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal la Primăria Generală, Consiliul General București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb, de la reprezentanții acestora, sume importante de bani. Plata banilor a fost disimulată
sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de cei trei, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.
Mai exact, în perioada respectivă, Semenescu, utilizând relația preferențială pe care o avea cu Moisescu, respectiv ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consiliului Local al Sectorului 1 București, a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).
Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu a facilitat emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea Apa Nova, companie deţinută de francezii de la Veolia, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc.
În aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de Apa Nova București cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012.
În același context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susținut din această poziție interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu. Prin poziţia pe care o ocupa, acesta a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată și Apa Nova. În schimbul influenței exercitate, Moisescu şi Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (de exemplu, de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate.
În cazul lu Vlad Moisescu, susţine DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat și din faptul că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document şi au existat contracte semnate după efectuarea plății. Pe de altă parte, pentru intervențiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalități directe de plată: încheierea unor contracte de consultanță, încheierea unor contracte privind activități de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare. La fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului București a actelor adiționale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăți către societăți controlate de către Semenescu, susţin procurorii DNA. Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu au fost scoşi încătuşaţi, joi seară, din sediul DNA Ploieşti, ei urmând să îşi petreacă noaptea în arestul Poliţiei Judeţene Prahova, situat în municipiul Câmpina. La ieşirea din sediul DNA, Berevoianu şi Moisescu au negat că ar fi făcut trafic de influenţă sau că ar fi luat bani pentru a-şi folosi influenţa în favoarea Apa Nova.
Procurorii DNA Ploieşti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, în dosarul care vizează fapte de corupţie. De asemenea, procurorii au făcut, joi, percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a declarat că procurorii DNA au cerut ”anumite contracte pentru perioada 2008-2015” şi a spus, referitor la contractul de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în Bucureşti, că acesta a fost ”făcut în toată transparenţa”. ”În ceea ce ne priveşte nu am fost anunţaţi în legătură cu nicio audiere a vreunei persoane din cadrul Apa Nova Bucureşti. Nu se fac verificări în birouri, domnii au fost invitaţi într-una din sălile de întâlniri din sediu şi aşteaptă să li se pună la dispoziţie documentele”, a declarat Chiru. Întrebat dacă fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu are legătură cu contractul de concesiune apă-canal, el a răspuns: ”A fost un contract de concesiune care a fost făcut în toată transparenţa, sub consultanţa International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale”. Chiru a spus că Berevoianu a fost directorul general al predecesorului Apa Nova, respectiv Regia Generală de Apă Bucureşti, şi care la vremea respectivă a fost alături de persoane din conducerea municipiului Bucureşti în Comitetul de pilotaj. Întrebat dacă în ultimii opt ani Berevoianu a mai avut legătură cu Apa Nova, Chiru a spus: ”Din câte ştiu eu, numai dacă presupunem o legătură ipotetică, în sensul că dânsul a fost consilierul primarului general pentru probleme de utilităţi publice, Apa Nova fiind una dintre utilităţile publice din
Bucureşti”.
Berevoianu a fost şef al Regiei de apă-canal a Capitalei înainte de concesionarea acestui serviciu către francezii de la Veolia, iar ulterior a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al RADET. După concesionarea serviciilor de apă şi canal, Berevoianu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Apa Nova.
Vlad Moisescu mai este cercetat în dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Acţionarii societăţii Apa Nova Bucureşti sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.