Cum au finanțat companii occidentale corupția din Orientul Mijlociu

Autoritățile din Monaco au descins la sediul unei companii petroliere, precum și la domiciliile unora dintre șefii acesteia, ca parte a unei investigații conduse de autorităţile britanice într-un scandal de corupție ce implică afaceri din întreaga lume, a anunţat guvernul din Principat.

Într-un comunicat dat publicității se arată că obscura firma Unaoil, cu sediul în Monaco, se află în centrul unei investigaţii, iar funcționarii monegasci au acționat în urma unei cereri urgente de asistență, venită din partea Oficiului pentru Fraude Grave din Marea Britanie – SFO.

„Aceste percheziţii și investigaţii au fost efectuate în prezența oficialilor britanici, ca parte a unui vast scandal de corupție internațional ce implică numeroase firme din industria petrolieră străină. Informațiile colectate vor fi examinate de către autoritățile britanice, ca parte a investigației lor”, se mai arată în declaraţie.

Conform unei anchete realizată de Huffington Post și Fairfax Media, sute de companii internaţionale, nume mari precum Halliburton, Rolls-Royce şi Samsung, contau Unaoil să le obţină afaceri cu guverne din ţări din Orientul Mijlociu, Africa şi fosta URSS. Unaoil nu câştiga întotdeauna contracte datorită competenţei, ci, în multe cazuri, mituind cu milioane de dolari oficiali corupţi. Potrivit sursei citate, Unaoil furniza soluții industrial pentru sectorul energetic în Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa. Compania solicita un procent din veniturile obținute din contractele facilitate în respectivele zone iar o parte din banii încasați erau utilizați pentru mituirea oficialilor guvernamentali. Unul dintre executivii Unaoil, Basil Al Jarah, a descris la un moment dat, într-un email, o întâlnire pe care a avut-o cu un fost director de vânzări și de marketing la FMC Technologies, o companie americană de echipament, Laurent Poidevin. „I-am convins să facă un angajament scris de 10% astăzi, până la încheierea afacerii. Am cerut FMC să ne furnizeze trei scrisori, după cum urmează: 1% pentru altă companie pentru că a făcut introducerile; 7% pentru Unaoil, pe care le vom aduce baro¬nului cel mare din Kuweit; 2% pentru Unaoil, care vor fi distribuite intern. Laurent nu are nicio problemă atât timp nu apar nu¬me individuale. Va prezenta planul CEO-ului când va ajunge la birou. Un alt intermediar va trata cu baronul cel mare din Kuweit şi va decide câţi bani se vor duce la acest om”, a scris Al Jarah. Conform legii americane, nicio societate nu are voie să aibă legături cu o entitate despre care se știe că mituiește oficiali guvernamentali din diverse locuri ale lumii. Se pare că practica aceaasta a mituirii a fost larg acceptată de clienții Unaoil. De exemplu, unul dintre șefii Canuck Completions, din Canada, chiar a fost foarte interesat să contribuie cu sume la mituirea unor oficiali din Libia pentru primirea unui contract. Un personaj către care se întreptau atențiile a fost Dhia Jaffar al Mousawi, care o ocupa o funcție important la South Oil Company, cea mai importantă companie de energie deţinută de statul irakian. „Când premierii vizitează Basrah, el îi primeşte primul şi discută în privat cu ei“, scria Al Jarah despre Dhia Jaffar în 2008.

Într-un email el descrie eforturile sale de a-l atrage pe Dhia Jaffar: „Chiar nu am făcut prea multe pentru Dhia Jaffar, dar iată o listă – l-am dus la shopping de îmbrăcăminte cu două ocazii (1-2.000 de dolari de fiecare dată); un subagent a primit 30.000 de dolari pentru asistenţa dată pentru o comandă; i-am oferit fiului său două săptămâni de studiat engleza la Dubai; am aranjat interviuri de angajare pentru fiul său la compania Adnan, dar băiatul şi-a găsit altceva de lucru; în ultimele opt luni am încercat să-i obţinem viză de reşedinţă în Emirate, dar fără succes. Atât“. Al Jarah a aflat într-o discuție cu irakianul că TPIC – Turkish Petroleum International Company – eera pe punctul de a câştiga o comandă de 325 milioane de dolari pentru 45 de foraje în sudul Irakului în august 2009. „I-am cerut să oprească procesul imediat până când îl contactez eu. Trebuie să ne mişcăm rapid pentru a ajunge la această companie şi să le prezentăm oferta completă de servicii prin care Unaoil le poate face viaţa mai uşoară la minister“, se arată într-un email al lui Al Jarah.

Unaoil este o firmă înființată în 1991 de către un milionar iranian, Ata Ahsani. Compania este înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.