
Contractele publice atribuite de către autorităţi pentru produse precum uleiul de gătit şi cartofii sunt încheiate în special cu intermediari care percep un preţ între 10%-37% mai mare decât cel al producătorului, în contextul în care astfel de preţuri pot ridica suspiciuni de trucare a licitaţiilor.
Problema a fost sesizată de inspectorii Consiliului Concurenţei (CC), în urma unei investigaţii efectuate în domeniul achiziţiilor publice.
Astfel, inspectorii CC au stabilit că uleiul pentru gătit este procurat de autorităţile contractante cu precădere de la intermediari, ale căror preţuri de comercializare sunt net superioare preţurilor producătorilor. Astfe, din cei 18 agenţi economici ce au furnizat informaţii, doar unul singur este producător de ulei, restul fiind intermediari şi, ca urmare, practicând preţuri peste cel al producătorului, atât în cazul contractelor de achiziţie publică, cât şi al celor aferente altor clienţi.
Preţul mediu al intermediarilor în contractele analizate pentru ulei de gătit, produs din coşul zilnic regăsit în sistemul de achiziţii publice în special la nivelul unităţilor din structurile militarizate, căminelor de îngrijire, cantinelor centrelor de asistenţă socială pentru copii şi penitenciarelor, a depăşit în mod regulat cu peste 10 procente preţul producătorului, în timp ce negocierea fără publicarea unui anunţ de participare pentru achiziţia de cartofi a condus la practicarea unor preţuri către autorităţile contractante cu aproape 37% mai mari decât cele facturate altor clienţi, arată raportul CC.
La cartofi, preţul practicat în relaţia cu autorităţile contractante a fost mai redus decât cel facturat altor clienţi doar în cazul licitaţiilor deschise de tip online, cu peste 20 de procente.
La achiziţia de cartofi s-a stabilit că preţul practicat în contractele de achiziţie publică înglobează, alături de caracterul sezonier al produsului, şi un nivel destul de ridicat al adaosului comercial practicat de operatorii economici.
Achiziţia de cartofi de la intermediari se realizează la preţuri net superioare celor de la producător sau grupuri de producători, aceştia fiind în imposibilitatea de a participa la licitaţii, fie din cauza gradului redus de transparenţă al achiziţiilor, fie din cauza existenţei unor bariere mai mult sau mai puţin justificate. Din analiza contractelor de achiziţie publică a rezultat că preţurile producătorilor la cartofi variază, în perioadele de producţie, între 0,65 lei/kg şi 0,97 lei/kg (fără TVA), pentru ca preţurile intermediarilor să se situeze sistematic peste acest nivel.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.