Un pistol, mită pentru procuror

Cum l-a scăpat procurorul Man pe un polițist de braconaj

Angajat la Serviciul Teritorial Oradea al DNA cu o vechime efectivă de numai patru ani în profesia de procuror și promovat după trei ani, la vârsta de 33 de ani, în funcția de procuror-șef de însăși Laura Codruța Kovesi, după criterii numai de ea știute, Ciprian Man, poreclit Mandarină, a condus acest serviciu din decembrie 2013 până în martie 2017.

După ce le-a instrumentat dosare penale și a trimis în judecată mai mulți procurori (inclusiv pe foștii săi șefi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș și de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea), judecători (de la Tribunalul Bihor și de la Curtea de Apel Oradea), polițiști (inclusiv doi foști șefi de inspectorate județene), avocați (inclusiv pe fostul său îndrumător din stagiatură), funcționari de la ANAF, clerici (inclusiv un episcop greco-catolic și un episcop ortodox), Man a fost catalogat de Kovesi ca „un procuror de elită“. Drept recompensă, a fost promovat din aprilie 2017 în structura centrală a DNA, unde șefii și colegii săi au constatat în câteva luni că este un habarnist, motiv pentru care în septembrie a trebuit să se întoarcă la Oradea.

Ciprian Man

Mandarină a rămas cu buza umflată

În majoritatea dosarelor cu care procurorul Man s-a lăudat s-au pronunțat soluții de achitare sau de restituire, iar în altele aflate pe muchie de cuțit s-au dispus condamnări cu suspendare condiționată. Cert este că, grație lui Man, DNA Oradea a înregistrat anul trecut cele mai multe și mai grave achitări și clasări după restituiri din istoria acestui serviciu. În 2017 s-au pronunțat achitări pentru nu mai puțin de 53 de infracțiuni cu care Man și subalternii săi au sesizat instanțele de judecată. Pe de altă parte, în ultimii ani, împotriva procurorului Man și a foștilor subalterni au fost formulate 52 de plângeri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la DNA (conform Luju.ro) și 27 de sesizări la Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (potrivit România TV), prin care au fost semnalate abuzuri crase și falsuri ordinare ale acestora.

Cu toate acestea, procurorul Man a aspirat să redevină șef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA după ce a revenit de la București. Din toamnă până în primăvară a căutat să-l saboteze pe succesorul său, procurorul-șef interimar Adrian Muntean, căruia i-a expirat a doua delegare pe funcție la finele lunii martie 2018. Man a mers până acolo încât a formulat o sesizare către conducerea centrală a DNA prin care i-a reproșat lui Muntean lipsa de randament și de spirit managerial, având în vedere că DNA Oradea a emis un număr redus de rechizitorii sub conducerea acestuia. Foarte receptivă, șefa DNA a trimis în luna martie Serviciul Inspecție să verifice sesizarea formulată de Man. Kovesi nu a dovedit aceeași receptivitate și celeritate și în cazul zecilor de acuzații formulate prin plângeri sau prin presă la adresa lui Man. În timp ce inspectorii DNA se aflau în control la Oradea, principalele goarne mediatice ale Binomului SRI – DNA, ziarul Adevărul și postul de televiziune Digi 24, au încercat să-i spele imaginea procurorului Man. Până la urmă, Man a rămas cu buza umflată, întrucât săptămâna trecută, respectiv în data de 30 martie 2018, a fost numit procuror-șef interimar la DNA Oradea procurorul Iulia Popovici, care are o vechime de nouă ani în Parchet, din care trei ani în DNA. Man nu a reușit să-l impună în fruntea DNA Oradea nici pe principalul să colaborator, procurorul Cristian Ardelean, care avea o vechime mai mare în Parchet, inclusiv în DNA.

Dacă până acum am prezentat în mod deosebit abuzurile crase ale procurorului anticorupție Ciprian Man, pentru a sensibiliza totuși DNA, PÎCCJ și CSM, în continuare o să ne referim la necinstea acestuia, urmând să prezentăm cel puțin o duzină de fapte în acest sens. O să începem cu favorizarea unui amic polițist suspectat de braconaj și cu o suspiciune de luare de mită, având ca obiect un pistol.

Mania armelor

Pe lângă mania de a-și vâna foștii șefi din avocatură și procuratură, Ciprian Man a avut și mania armelor și a vânătorii. După cum se știe, Man a fost anchetat de PÎCCJ, în dosarul nr. 635/P/2016, pentru o infracțiune de braconaj comisă în seara zilei de 20 octombrie 2009, referitor la care s-a dispus clasarea cauzei, printr-o ordonanță emisă în data de 27 iunie 2016, cu motivarea că a intervenit prescripția răspunderii penale, întrucât prin noul Cod penal au fost reduse substanțial limitele de pedeapsă de la 3-10 ani la 1-5 ani. Relativ recent, procurorul Man a fost acuzat că în data de 19 decembrie 2017 ar fi participat, împreună cu mai mulți amici, la o partidă de vânătoare pe fondul Goroniște aparținând Asociației de Vânătoare Crișana Hunting, în cursul căreia au fost masacrați nouă cerbi lopătari, majoritatea masculi, a căror vânare era prohibită în perioada respectivă. Asociația de vânătoare Crișana Hunting și președintele acesteia, controversatul om de afaceri Dorel Ungur, au avut calitatea de inculpată, respectiv de suspect în dosarul DNA Oradea nr. 20/P/2014, în care s-au efectuat cercetări referitor la dobândirea frauduloasă a cinci fonduri de vânătoare, printre care și a fondului Goroniște. După ce a fost tergiversat mai mulți ani, DNA Oradea a emis, în data de 27 octombrie 2017, o ordonanță de clasare trasă de păr în acest dosar. Persoanele vătămate au formulat plângeri împotriva acestei ordonanțe, dar aceasta le-a fost respinsă de procurorul-șef al DNA Oradea în data de 12 decembrie 2017, taman cu o săptămână înainte de vânătoarea în discuție. De asemenea, procurorul Man a fost acuzat că ar fi participat la un masacru cinegetic și în cursul lunii ianuarie 2018, după sărbătorile de iarnă, când a participat la o vânătoare organizată pe Fondul Poiana de Vașcău-Băița, aparținând Asociației de Vânătoare Diana Hunting, în cursul căreia au fost împușcați opt mistreți.

De când este procuror, Man a deținut tot felul de arme sofisticate de vânătoare, inclusiv în perioada 2008-2011, în care nu are consemnat în declarațiile sale de interese că ar fi membru al vreunei asociații de vânătoare. De regulă, Man se afișa la vânătoare cu o carabină cu lunetă și raze infraroșii, pentru vânat mare, și cu o pușcă lisă cu două țevi, pentru vânat mic. Man a avut și mania armelor letale pentru oameni. În perioada în care a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, a deținut nu unul, ci două pistoale marca Smith&Wesson, din care unul cu butoiaș, dintre cele văzute în filmele western. Potrivit unor șefi și colegi, procurorul Man avea obiceiul să se afișeze și să se laude cu pistoalele sale prin satele și cârciumile din zona Beiuș – Ștei.

Ciprian Man a dobândit prima armă letală, un pistol marca Smith&Wesson, calibrul 9 mm, cu butoiaș, în cursul lunii septembrie 2009, în timp ce activa la Parchetul Beiuș. Man le-a spus colegilor săi că ar avea acest pistol de la agentul de poliție Dan Laza din Poliția Municipiului Beiuș, susținând că acesta i l-ar fi vândut la un preț foarte mic, întrucât ar fi avut nevoie urgentă de bani. Nu știm dacă Man a plătit vreun ban pentru acest pistol, dar este cert că între cei doi s-a legat o prietenie care avea la bază pasiunea procurorului pentru arme. Polițistul Laza era un foarte bun cunoscător al armelor de foc, din perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul trupelor speciale din Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, și l-a învățat pe Man tehnicile de tragere la țintă, de ochire, de curățare a armelor ș.a. Cert este și că în perioada respectivă, adică tot în septembrie 2009, procurorul Man l-a scăpat pe polițistul care i-a dat pistolul dintr-un dosar de braconaj.

Vajnicul procuror nu a dispus nici anchetarea, nici arestarea

În dimineața zilei de 28 septembrie 2009, procurorul Ciprian Man a efectuat împreună cu organele de poliție o percheziție domiciliară la locuința lui Marius Dancea din satul Pocioveliște, comuna Curățele, județul Bihor, unde s-au găsit un cerb și un porc mistreț împușcați, pentru care nu a putut prezenta autorizație de vânătoare. Cu ocazia percheziției, s-a găsit și o armă de vânătoare cu țeavă lisă, cu privire la care, în urma verificărilor efectuare, s-a stabilit că aparținea agentului de poliție Dan Laza, cu care Marius Dancea era consătean și prieten apropiat. Referitor la aceste aspecte, a fost constituit dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș nr. 1177/P/2009.

Cu toate că existau suspiciuni că agentul Laza ar fi participat la săvârșirea faptelor de braconaj și acesta era prieten cu procurorul Man, fostul șef al DNA Oradea nu s-a abținut de la efectuarea cercetărilor în dosarul constituit. Pe de altă parte, deși existau suficiente probe că au fost săvârșite două infracțiuni de braconaj, fapte considerate deosebit de grave în perioada respectivă, fiind sancționate cu pedeapsa închisorii între 3 şi 10 ani, în mod dubios procurorul Man nu a dispus nicio măsură preventivă în cauză, contrar practicii Parchetului la care lucra. Explicația acestei atitudini a apărut cu ocazia audierii numitului Marius Dancea, care a declarat că nu el a împușcat cerbul și mistrețul, ci doar i-a transportat de pe fondul de vânătoare Stâna de Vale în locuința sa, apărând astfel suspiciunea că agentul de poliție Dan Laza, a cărui armă de vânătoare a fost găsită la fața locului, ar putea fi autorul faptelor de braconaj.

Braconierul – scăpat, complicele – amendat

În acest context, în mod inexplicabil, procurorul Man a schimbat încadrarea juridică a faptei săvârșită de Marius Dancea în infracțiunea de transport a vânatului împușcat fără autorizație. Apoi, printr-o ordonanță emisă în data de 25 februarie 2010, procurorul Man a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Marius Dancea pentru infracțiunea susmenționată și aplicarea sancțiunii administrative a amenzii. Prin aceeași ordonanță, a dispus disjungerea cauzei cu privire la autorul infracțiunii de braconaj și trimiterea acestuia postului de poliție Curățele, unde a fost constituit dosarul penal nr. 1072/P/2010. Noul dosar a lâncezit la acest post de poliție din 2010 până în luna martie 2015, când a intervenit prescripția răspunderii penale.

Modul de instrumentare și de soluționare a acestui dosar penal de către procurorul Ciprian Man ridică mari semne de întrebare, existând suspiciuni rezonabile că nu a dorit identificarea autorului infracțiunii de braconaj, care era prietenul său Dan Laza, de la care primise pistolul Smith&Wesson. Marele anticorupt de astăzi a dovedit încă o dată că nu există răspundere penală și anticorupție în cazul rudelor și prietenilor. În perioada în care au fost efectuate percheziția și investigațiile în acest dosar, funcția de șef al Poliției Municipiului Beiuș era ocupată de comisarul Alin Haniș, care era șeful direct al polițistului suspectat de braconaj, dar și consătean, prieten și partener de vânătoare al procurorului Man. Nici comisarul Haniș, astăzi șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, nu s-a dovedit mai exigent în aplicarea legii și tragerea la răspundere penală pentru braconaj a subalternului său.

Procurorul Man ar trebui anchetat, în primul rând, pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului, referitor la modul în care a împiedicat tragerea la răspundere penală a polițistului Laza pentru braconaj. În al doilea rând, s-ar impune cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, având în vedere că a dobândit pistolul de la polițistul Laza aproximativ în aceeași perioadă în care a instrumentat dosarul de braconaj în care acesta ar fi trebuit inculpat, arestat și trimis în judecată. Pistolul corp delict a ajuns ulterior în posesia procurorului Teofil Ilisie, cu care Man a fost coleg de birou la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu-Mare. Probabil că Man i-a dat pistolul acestuia pentru a i se pierde urma. Procurorul Ilisie este membru al unei congregații penticostale din Oradea, la care a fost și predicator ocazional. Este de notorietate faptul că penticostalii, ca și alți credincioși neoprotestanți, nu fac armata și nu pun mâna pe arme letale. Probabil că procurorul predicator Ilisie este un caz atipic și-i plac armele letale, cum i-au plăcut și stagiile de pregătire la SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Valer Marian 280 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Din serialul care nu se mai termina si cine trebuie sa vada se face ca ploua, ce vraji a mai facut elita DNA! Felicitari si la o noua marire de venituri nete! Huo Olguta fiindca spui ca cel mai mare venit net il are el prezidente si cand colo sunt multi altii care-l bat in partea dorsala. Olguto ai marit veniturile persoanelor importante ca sa scapi de belele! Asta inseamna mituirea celor cu putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.