Cum se schimbă regulile în sport

Fotbalul este primul sport care se va relua în România, după suspendarea tuturor competiţiilor din cauza epidemiei de coronavirus. Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, a anunţat ce sporturi se adaugă listei de competiţii care vor începe în această vară.

„Fotbalul pe 13 iunie, automobilimul pe 20 iulie la Cheile Grădiştei şi Adâncata, ciclismul pe 2 iulie cu Turul Sibiului şi motociclismul sunt sporturile anunţate şi discutate că se vor relua”, a anunțat, marți, într-o conferință de presă Ionuț Stroe.
Stroe a vorbit şi despre decizia cluburilor din Liga 1 de a le permite jucătorilor să plece din cantonament. El a spus că fiecare echipă şi-a asumat responsabilitatea asupra sănătăţii fiecărui membru al grupării.

În prezent, toate competiţiile se vor desfăşura fără spectatori, însă Ionuţ Stroe a precizat că este vorba doar despre o perioadă de timp.

„Eu îmi doresc ca sportul să aibă spectatori, pentru că prin definiţia lui sportul e un spectacol. E un gol mare pe care îl simţim cu toţii, dar în propunerile iniţiale de la LPF şi FRF și-au asumat reluarea fără spectatori. Această măsura este pentru a creşte nivelul de siguranţă şi protejarea sănătăţii tuturor participanţilor. E foarte dificil ca organizator să faci selecţie. La mine la Craiova sunt 7.000 de abonaţi, cum ai putea să selectezi doar 4.500 dintre ei? Clubul ar fi direct responsabil de o eventuală infectare, Liverpool – Atletico Madrid a avut 47 de decese, eu nu cred că e confortabil în această fază ca un club să îşi asume o asemenea responsabilitate. Trebuie să avem puţină răbdare. După modelul în care treptat am reluat şi relaxat măsurile, e posibil să avem spectatori. Eu îmi doresc acest lucru. Accesul spectatorilor e în relatie cu evoluţia pandemiei. Dacă vom avea o evoluţie bună, în sensul diminuării cazurilor noi, evident ca nu vom ţine spectatorii acasă”, mai spune ministrul.

Ionuţ Stroe a anunţat că toţi atleţii de la toate disciplinele de sport pot relua antrenamentele, respectând regulamentul stabilit de MTS. Competiţiile indoor însă mai au de aşteptat.

Sportivii de la sporturi de echipă în sala, precum volei, handbal, baschet se pot antrena individual, dar respectând regula celor 7 metri pătraţi de distanţă. Şi cei de la înot vor putea relua pregătirile, câte un singur sportiv pe culoar, iar masca de protecţie va fi purtată până în momentul în care va intra în apă.

Atleţii de la sporturile individuale – tenis, atletism, se pot antrena şi se pot relua competiţiile în aer liber, respectând regulile.

„Nu poţi evident să practici rugby cu echipe complete, dar poţi face perechi de câte 2 – 3 sportivi pentru a face antrenamente. Arte marţiale, box, nu poţi pune doi puglişti să aibă un meci de box, dar se pot antrena la sac, face antrenamente fizice. Din punctul meu de vedere dacă încerci să înţelegi în sens se liberalizare poţi să îţi adaptezi sportul pe care îl practici la aceste condiţii”, explică Ionuț Stroe.

Cele mai importante condiţii prevăzute în ordinul MTS:

– în timpul evenimentelor sportive toţi participaniţii, sportivi antrenori, arbitri, voluntari, vor fi supuşi unui triaj epidemiologic;
– conferinţele de presă se vor organiza online, declaraţiile de presă post-eveniment vor fi în regim individual;
– testarea se face cu două trei zile înainte de primul meci şi este pentru toată lumea, arbitri, delegaţi, fotbalişti, oficiali antidopping;
– din 14 în 14 zile testarea va fi repetată;
– mai multe zone de acces în stadioane: zona 1 – zona interioară stadionului: terenul de joc şi vestiarele, maximmul 80 de persoane; zona 2 – zona tribunelor cuprinde sectoarele, scările de acces, zona mass media, spaţiile administrativem maximum 85 de persoane, iar zona 3 – zona exterioară care va fi în afara stadionului pentru reporteri, transmisiuni, maximum 60 de persoane;
– nu sunt recomandate şedintele tehnico-tactice în vestiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Cugetare izvorată din chiloții lui Stroe ?
    Vom avea rezultate pe măsura aberațiilor debitate de politruci.
    Vă puteți închipui cum:
    1. Fotbalistul face o deposedare prin alunecare !
    2. Handbalistul blochează atacantul advers !
    3. Baschetbalistul face apărare „om la om” !
    4. Si alte..N situatii asemănătoare !
    Vai de noi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.