Regulile prin care ne protejăm după 15 mai

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat recomandările ce vor fi dispuse de instituții, odată cu reluarea activității, după încetarea stării de urgență.

INSP propune ca accesul în saloane să se facă pe bază de programare, pentru a nu exista persoane în așteptare în interiorul incintei.

1. Prin activitatea de îngrijire personală se înțelege activitatea desfășurată în spații special destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică.

2. Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare în interiorul incintei, asigurându-se o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 m, între oricare 2 persoane apropiate;

3. La efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului ca accesul în interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37.0, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu dezinfecția mâinilor. Operatorul economic are obligația de a pune la dispoziție materialele și substanțele necesare.

4. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mânuși și mască, iar după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor de lucru.

5. Măștile de protecție utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar mânușile vor fi dezinfectate după fiecare client.

6. Incinta va fi aerisită la un interval de cel mult 2 ore”.

INSP propune, în draftul de recomandări referitoare la reluarea activității de către cabinetele stomatologice, ca pacienții peste 65 de ani sau care au boli cronice să fie tratați la începutul programului, iar aparatele de cafea sau apă să fie dezinstalate.

– Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții, etc);
– În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;
– Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare;
– Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc;
– La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);
– Dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, salii de așteptare, recepției;
– Dezinfecția toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient;
– Este recomandată plata cu cardul si dezinfecția POS.

Accesul la tratament:
– Se face doar cu programare telefonică/online prealabilă. La momentul programării pacientul va fi întrebat dacă: Are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C)? Are membrii ai familiei cu aceste simptome? Are vârsta de 65 de ani sau mai mult? Suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care ii reduce imunitatea? Este sănătos și se simte în prezent sănătos?
– Programarea pacienților cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru.
– Programarea pacienților care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârșitul programului de lucru.

Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gură și nasul, iar numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului.

Se va efectua triajul zilnic al angajaților mențînând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea în tură.

Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.

Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.

Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).

La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respectă o distanță de minim un metru unul de celălalt.
În mijloacele de transport în comun intră-urban de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz) companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor; Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Pentru vehiculele cu cel puțîn două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși; Pentru microbuzele care efectuează transport intră-urban este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

În mijloacele de transport în comun inter-urban/internațional rutier (autobuz, autocar, microbuz), se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor; Pentru vehiculele cu cel puțîn două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.

În mijloacele de transport în comun pe căile ferate se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii; Este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor; Pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, săpun lichid și dezinfectant de mâini.

În transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de căi ferate subterane şi supraterane se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare pasagerii să poată păstra distanța de minim un metru între ei.

În draftul de recomandări referitoare la reluarea activității de către lăcașurile de cult, INSP propune să fie evitată sărutarea obiectelor sacre de cult, iar slujbele să fie oficiale în aer liber, iar dacă intră în biserici, oamenii trebuie să păstreze o distanță de opt metri unii față de alții.

„Precauțiuni universal valabile:
1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2;
2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;
3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.
Precauțiuni speciale:
1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;
2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;
3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;
4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;
5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane.
6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase”.

Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate.

Documentul este lansat în dezbatere publică și toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. : )) )) ))
    Sugerez ca frizerii si coafezele, pentru a mentine distanta, sa aiba un dispozitiv special, de cel putin 1,5 m lungime, la capatul caruia sa ataseze diversele unelte de lucru — foarfeci, pieptan, sampon, ondulator etc. N-am nocio sugestie despre cum se pot pune bigudiurile in asemenea conditii.
    Ori, unde bugetul permite, personalul coafez sa poarte combinezon tip astronaut si casca cu viziera si respirator M 2,5. Astfel riscul de contaminare va fi minimizat la maxim caci clientii vor prefera sa invete sa-si faca toaleta capilara si manichiura/pedichiura la domiciliu.
    Contributia mea de doi bani la dezbaterea publica pe acest subiect fierbinte. Multumim guvernantilor ca ne baga in seama! Love! ? : )))

  2. Fix hiperreglementarea atat de visata si multdorita de catre regimul comunist despre care noi credeam ca a murit si s-a ingropat. S-o fi ingropat, dar dupa 30 de ani „dupa scripturi” (cele ale lui Marx, probabil) va sa invieze? Oare asta ne asteapta, „PAS CU PAS”!?
    Noi, inca, râdem-glumim…

    Ma intreb, domeniul de internet .com, o tine, printre multe altele, de vreun soi de anestezie?… Si sa n-aud ca „ba! teorie conspiratiei!” ca ma enervez. Comunismul cand a venit prima data, la ‘917, n-a venit ca Alba ca Zapada! Tot in urma unui „razboi” si a unei „crize” si in fruntea unei megaconspiratii a venit!

  3. Poate ar trebuii sa-i intrebam pe guvernanti daca frizeriile si cabinetele stomatologice n-ar putea lucra online?

  4. de… ar fi mers o singura data sa-si cumpre o paine, orice dintr-un supermarket ar fi ramas SOCATI, angajatii au SUPRAVIETUIT COVID desi distanta dintre mana care le ofera bani si ei este de maxim un metru si lucreaza 8 sau 12 ore pe zi intalnind zeci sau sute de cumparatori, in Piata sunt la fel sute, mii de cumparatori si vanzatorii SUPRAVIETUIESC, COVID-ul este in imaginatia lor sau a fost fortata…Sa ne amintim relatarile unor pacienti langa cei diagnosticati erau si aceia care urmau sa li se faca testul…Oare de ce IPS Pimen a fost adus la Bucuresti impreuna cu un caz GRAV care a si murit? Pt a fi salvat sau pentru a se contamina cu o forma grava?

  5. @tot Io, netuns si nefrezat. Propunerile sunt in ton cu timpurile. Sa nu te mire faptul ca vor fi luate in considerare. Inteligenta GSC e galactica. Am si eu cateva propuneri.
    1.Pentru a reduce costurile, frizerul va pune la dispozitia clienților măști din frunze de brustur,varza de Bruxelles, frunze de varza alba murata cu sarmale cu tot si frunze de Eve pentru păcătoși.
    2. Pentru a pune bigudiurile se procedeaza astfel: se confecționează o basca, gen Licurici, din bigudiuri, care se fixează pe cap cu adeziv, dupa care se asteapta ca parul sa creasca prin ele. Cand parul a acoperit complet bigudiurile se-ncearca scoaterea bastii. Daca nu reusiti, bucurati-va. V-ati ales cu basca si bigudiuri pe gratis.
    3. Ar mai fi posibilitatea inventării unui robot, dota cu foarfeca de unica folosință, care va va tunde conform normativelor stabilite de Guvernul Orban printr-o OUG.
    Ps. Daca doriti sa va barberi, obligatoriu mascas se va purta pe cap cu elasticul prins sub axile, iar respiratia se va face printr-un tub care va trebui sa iasa in cosul de evacuare a fumului si gazelor de la sobe sau centrale termice.
    4. Ar mai fi varianta smulgerii mecanice a părului, dar numai pentru sadici.
    5. Confecționarea unei custi, inchisa ermetic si prevazuta cu doua orificii prin care, mainile frizerului sa poata lucra in voie. Frizerul isi va angaja o persoana care s-o mute cu cusca, in functie de partea care este tunsa. Angajatul va fi de unica folosinta.
    Ps.Dupa ce v-ati tuns, spalati-va pe maini. Pe cap nu e nevoie. Suntunii care ne spala si creierii.

  6. Nu stabiliți voi alte rânduieli pentru sfânta împărtășanie, că vă bate Dumnezeu, anticrestinilor!
    Vremurile din urmă… iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

  7. Doamna Pistol este ”MAREA” inteligenta care a realizat ghidul? Cand il compunea era in stare ONIRICA? Ea n-a fost in aceasta perioada intr-un supermarket, magazin alimentar? Unde a vazut ea spatii de 2 m? Unde a vazut ea ca oamenii circula in ”sir indian” prin magazin si nu trec niciodata si in sens invers? HABARNISTA SEFA, nu are capacitatea de a intelege ca daca pana acum in varful evolutiei epidemiologice nu a fost necesara masca si acum cand sunt sanse de reducere cel putin in alte tari a scazut pt ca nu-s ”tinute” artificial…”ca sa le iasa”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.