
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în condițiile în care exporturile țării noastre în SUA reprezintă sub 3% din totalul exporturilor, canalul indirect de transmisie fiind mai important în acest caz, susține Iulian Lolea, macroeconomist în cadrul Confederației Patronale Concordia.
‘Recent, a fost încheiat un acord privind comerțul dintre UE și SUA. Noua înțelegere vizează taxe vamale de 15% pentru bunurile exportate de țările membre UE în SUA (cu excepția aluminiului și oțelului, unde avem 50%). Aceste taxe au un impact direct limitat asupra României, având în vedere că exporturile României în SUA reprezintă sub 3% din totalul exporturilor, însă canalul indirect de transmisie este mai important în acest caz. România exportă masiv către Germania, Franța etc. Când aceste țări sunt afectate de taxele americane și își reduc activitatea economică, ele cumpără mai puțin din România’, a explicat Iulian Lolea, pentru AGERPRES.
El a subliniat că sunt sectoare în România care vor suferi, în mod direct, în special cele care produc componente și echipamente electrice, motoare și componente auto, articole din oțel și fier, industria mobilei și a produselor din lemn, dar și produsele din cauciuc și derivatele. Toate acestea reprezintă peste 60% din exporturile României în SUA, a precizat economistul.
Potrivit acestuia, noul acord ‘este mai bun decât cifrele vehiculate în precedentele decrete prezidențiale ale președintelui Trump’.
‘Acest lucru înseamnă că sectoarele europene conectate la piața americană, inclusiv industria auto la care România este puternic legată ca furnizor, vor suferi mai puțin’, a adăugat Iulian Lolea.
Cu toate acestea, bunurile europene devin tot mai necompetitive pentru piața americană, în prezent existând doi factori importanți care au crescut prețul relativ al acestora: taxele vamale (15% sau 50%) și aprecierea euro față de dolar (peste 10% de la începutul anului), consideră economistul.
‘Prin urmare, creșterea economică din zona euro va fi afectată, estimările instituțiilor internaționale arătând o posibilă reducere a ritmului de creștere economică cu 0,3 – 0,4%, ceea ce ar însemna o reducere a creșterii economice din România cu 0,15% – 0,2%. Chiar dacă nivelul taxelor vamale este unul mai scăzut, acestea vor genera distorsiuni în fluxurile comerciale și pot provoca probleme pentru numeroși exportatori europeni. Dinamica viitoare a relațiilor comerciale rămâne una de interes, fiind supusă unor numeroase provocări’, a explicat reprezentantul Concordia.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe care au avut-o duminică, în Scoția, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump. Anunțul a fost făcut de cei doi oficiali în fața presei, la complexul de golf Turnberry al președintelui SUA, potrivit agențiilor Reuters, AFP și EFE.
S-a ajuns astfel la un consens care va evita un război comercial între UE și SUA începând cu 1 august, dată de la care Trump a amenințat anterior că Statele Unite vor aplica taxe vamale de 30% asupra importurilor provenite din UE.
Trump a precizat, după discuția cu Von der Leyen, că acordul convenit prevede taxe vamale de 15% care vor fi aplicate în SUA asupra importurilor din UE, precum și creșterea de către blocul comunitar a achizițiilor de energie și echipamente militare din SUA, precum și a investițiilor europene în SUA.
Europa are nevoie de resurse. Va da foarte multi bani SUA pe ‘butelii de gaz’, pe armament, pe comert. De unde credeti ca va lua, aproape gratis, resurse de petrol si gaze? Dar ne va afecta ‘limitat’ conform acestui macro-economist. ‘Ce avem, nu ne mai apartine’ – spunea regretatul acad. Dinu C. Giurescu…
Telectual coclit ce „exporti” tu in ue (nu merita majuscule) sau in afara ei.Iti spun eu telectualule NIMIC ABSOLUT NIMIC .Muncesc oamenii ca niste sclavi pt automotive iar in rest dai materii prime si cam atat.Mai voi ne credeti pe toti cretini?!
Ce naiba exportă Romania spre Occident in afara de produsele republicii moldova și ale ukrainei pe numele României? Nimic concret.
Ei as, împarte Ursulea costurile ca să ajungă la toată lumea.