Curăţenia ne face mai morali

Curăţenia din jur îi determină pe oameni să se poarte mai corect şi mai mărinimos. Uneori este de-ajuns une miros discret de citrice, asociată inconştient cu curăţenia, pentru a modifica semnificativ comportamentul uman, scrie Telegraph Science, potrivit descopera.ro.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Northwestern University, SUA, în urma unui studiu în cadrul căruia au fost desfăşurate mai multe experimente, pentru a stabili legătura dintre curăţenie şi comportamentul moral.

Într-unul din experimente, participanţilor. distribuiţi în două grupuri, li s-a cerut să împartă o sumă de bani – despre care li s-a spus că fusese trimisă de un partener anonim – cu acel partener. Unul dintre grupuri a fost găzduit într-o cameră „neutră”, iar celalalt a participat la experiment într-o cameră unde se simţea mirosul unui produs de curăţenie cu aromă de lămâie. Suma pe care au înapoiat-o cei din camera cu miros de lămâie a fost aproape de două ori mai mare decât în cazul celor din camera neutră.

Într-un alt experiment, participanţii au fost rugaţi să-şi exprime gradul de interes faţă de participarea la acţiuni de voluntariat şi donare de bani în scopuri caritabile. Din nou, cei din camera cu miros de lămâie au fost mult mai înclinaţi să se ofere ca voluntari şi să doneze sume de bani în scopuri filantropice.

Concluzia cercetătorilor a fost că bunătatea şi curăţenia merg mână în mână, iar studiul confirmă rezultatele mai multor cercetări anterioare, care arătau că diferitele mirosuri pot influenţa starea de spirit a oamenilor şi, în consecinţă, comportamentul lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.