Curtea de Conturi confirmă jaful din Radioul Public

Membrul afiliat al FRJ MediaSind, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România, a intrat în posesia Deciziei nr. 1/2014 emise de Curtea de Conturi a României, document care confirmă acuzaţiile aduse conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune privind gestionarea frauduloasă a banului public în această instituţie plătită din banii cetăţenilor.

Astfel, în Decizie, Curtea de Conturi constată, printre altele, că licitaţia privind vânzarea spaţiului publicitar a încălcat legislaţia deoarece nu s-a luat în calcul „preţul cel mai scăzut” aşa cum s-a stabilit prin Caietul de sarcini, încheindu-se contractul cu societatea care a oferit comisionul cel mai mare. „Modul defectuos de stabilire a punctajelor a condus la distorsionarea rezultatului procedurii, având drept consecinţă alocări suplimentare de 298.998,28 lei pentru plata comisionului numai pentru primul an al acordului-cadru, criteriul preţului celui mai scăzut nefiind astfel atins”– se arată în Decizia Curţii de Conturi. De asemenea, Curtea de Conturi arată că în unele cazuri SRR „nu a calculat, facturat, urmărit şi încasat penalităţile aferente sumelor achitate cu întârziere (total sau parţial), precum şi a celor neachitate, de la firmele cărora SRR le-a vândut spaţiu publicitar, beneficiari ai serviciilor RADOR şi edituri expozante participante la târgurile Gaudeamus.”

O altă ilegalitate o constituie achiziţionarea a 32 de autovehicule pentru care a plătit 420.474,24 euro pe care trebuie să le returneze după 48 de luni, atunci când expiră dreptul de folosinţă. Aceeaşi metodă a fost folosită şi pentru achizionarea unei aplicaţii software în valoare de 260.640 lei fără TVA pentru o perioadă de 24 de luni urmând ca soft-ul conceput pentru studiourile teritoriale Constanţa, Craiova şi Timişoara să fie returnat proprietarului.

Deşi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 26 din 2012 interzice instituţiilor de stat să achizioneze servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, conducerea SRR a contractat numai în cursul anului 2012 contracte pentru servicii de consultanţă cu diferite case de avocatură în valoare de 172.481,54 lei, deşi avea ca angajaţi 10 consilieri juridici, iar obiectul cauzelor s-a suprapus cu atribuţiile Serviciului Juridic al SRR.

Un capitol distinct în Raportul Curţii îl constituie încheierea contractului de cesiune a drepturilor de transmisie radio a meciului de box dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy cu SC TINQ Expert SRL în sumă de 60 000 de euro, cu încălcarea procedurilor legale, precum şi alte ilegalităţi în vânzarea creaţiilor radiofonice derulate prin intermediul Editurii Casa Radio, precum şi din exploatarea arhivei sonore a SRR.

Menţionăm că toate aceste ilegalităţi au fost constatate de către Curtea de Conturi pentru anul 2012, urmând să intrăm în posesia rezultatelor controalelor şi pentru următorii ani cînd abuzurile şi suspiciunile de fapte de corupţie în cadrul Radioului Public au împânzit mass-media internă şi internaţională. Menţionăm că pentru aceste cazuri, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Având în vedere aceste fapte grave, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reiterează apelul transmis premierului Victor Ponta de a-şi retrage nominalizarea pentru Consiliul de Adminsitraţie al SRR în persoana preşedintelui-director general, Ovidiu Miculescu (amănunte aici). Acesta a fost declarat de ANI incompatibil în două cazuri, într-una dintre speţe existând confirmarea Curţii de Apel Bucureşti. În acelaşi timp, menţionăm că şi CNSAS a certificat faptul că Ovidiu Miculescu a semnat un angajament cu fosta securitate pentru a-i urmări informativ pe jurnalişti. (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) şi a fost acuzat de mai multe abuzuri împotriva propriiilor salariaţi (amănunte aici).

Mai jos, Decizia nr. 1/2014 a Curţii de Conturi a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.